arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Kalcium-karbonát

kalcium-karbonát (CaCO3) a karbonátok közé tartozó szervetlen vegyület, amely számos kőzet, köztük a mészkő fő összetevője. A kalcium-karbonát a puhatestűek és a gerincesek vázának fő alkotórésze, valamint a tojáshéj 95 %-át alkotja. Vízben oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny. A vezetékes vízből kiválva a magnézium-karbonáttal együtt vízkövet alkot.

A kálcium-karbonátot mészkőből nyerik, amelyet finomra őrölnek. Szintetikus úton pedig kálciumionok és karbonátionok reakciójával állítják elő. A kálcium-karbonát alkalmazása az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.

Az ivóvíz-készítés során a kálcium-karbonátot savtalanításra használják. Felhasználható adalékanyagok hordozójaként is, de kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.  A festékiparban a kalcium-karbonát fontos pigment. Az építőipar használja nagy mennyiségben a habarcs és cement alapanyagaként. Az orvoslásban savmegkötőként és kalciumionok bevitelére alkalmas. Élelmiszerek kálciummal való dúsítására is használható.