Epekő – Mik a tünetei és mi a legjobb kezelés?

Epekő – Mik a tünetei és mi a legjobb kezelés?
Az epekő nem kifejezetten gyakori megbetegedés hiszen a népesség kb. 15%-át érinti. Ami szerencse, hogy amennyiben ki is alakul az epekő, nem minden esetben okoz panaszt, így akár epekövekkel a testünkben is élhetünk anélkül, hogy tudnánk hogy ott vannak. Amikor azonban tüneteket produkál, garantáltan észre fogjuk venni.

Egy kis ismétlés – Mi az epe?

Az epekövek kialakulásának megértéséhez előbb érdemes átismételni mi is az az epe és mire való. Az epe egy sárgás színű folyadék melyet a máj termel és az epevezeték illetve az epehólyag juttat a bélbe. Az epefolyadék több összetevőből áll. Ezek nagyrészt víz, epesavak és különböző sók, koleszterin, bilirubin, réz illetve egyéb fémek. Az epefolyadék a bélbe jutva stimulálja a bélmozgást és segít lebontani és emészteni a belekbe kerülő táplálékot, pl. a vitaminokat melyek jó része zsírban oldódó vitamin. Ezek mellett segít még az elpusztult vörösvérsejtekből származó hemoglobin lebontásában illetve a méregtelenítésben is.Az epefolyadék belekbe jutásában két fontosabb állomás van, ezek az epevezeték és az epehólyag. Az epehólyag tárolja a máj által termelt epét és összehúzódásaival szükség esetén a belekbe juttatja azt az epevezetéken keresztül. Az epekő ebben a kettőben vagyis az epehólyagban és az epevezetékben fordul elő.

Miből vannak a kövek?

Az epekövek ahogy a nevük is mutatja kőszerű képződmények az epehólyagban vagy az epevezetékben. Méretüket tekintve az egészen kicsi, homokszem méretűtől a golflabda nagyságúig terjedhetnek. Bár a nagyobbak tűnhetnek ijesztőnek mégis inkább a kisebb epekövek azok amikből a baj szokott lenni. Ezek ugyanis bejuthatnak az epevezetékbe és eltömíthetik azt, míg a nagyobb kövek megmaradnak az epehólyagban anélkül, hogy bármilyen tünetet okoznának.Összetételüket tekintve az epekövek az összeállt, megkeményedett epefolyadékból állnak. Két fajtáját különböztetik meg.Koleszterin: Az epében található feloldatlan koleszterin összeállhat és sárgás, zöldes színű kövekké formálódhat. Ugyan fő alkotóelemük nevükhöz hűen a koleszterin, egyéb anyagok is megtalálhatók bennük. A koleszterinből álló epekő a kövek leggyakoribb – az esetek mintegy 80%-át adó – fajtája.Pigment: A pigment epekő fő alkotóeleme a bilirubin. A bilirubin a májban lebomló vörös vérsejtekből jön létre és amennyiben túl sok van belőle, úgy a véráramba jutva sárgaságot okozhat. A bilirubinból kialakuló kövek sötét barna vagy fekete színűek.

Miért alakul ki az epekő?

Az epekő kialakulása mögött több tényező is állhat. Az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy az epefolyadékban túl nagy koncentrációban van jelen a koleszterin vagy a bilirubin és ez elkezd kikristályosodni majd nagyobb kövekké formálódni. Egészséges szervezetnél a máj által termelt koleszterin fel tudna oldódni az epében azonban előfordul, hogy az epébe kerülő koleszterinmennyiség túl magas lesz. Ez gyakran a zsíros ételek fogyasztása és a helytelen életmód miatt alakul ki.Hasonló a helyzet a bilirubinnal mely a vér lebomlása során keletkezik. Bizonyos vér problémák valamint a májzsugor azonban okozhatnak megemelkedett bilirubinszintet ami nagyban hozzájárul az epekő kialakulásához.Okozhat kövesedést az is, ha az epehólyag nem üríti a benne található epét megfelelően vagy elég gyakran. Emiatt aztán aztán az epében található koleszterin és/vagy bilirubinkoncentráció megnövekszik ami növeli az epekő kialakulásának kockázatát.További kockázati tényezőt jelenthet a terhesség, a hormonális fogamzásgátlók szedése, az elhízás és a cukorbetegség. Az túlsúly kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a gyors fogyás következtében is alakulhat ki epekő. Nőknél illetve 40 éves kor felett valamivel gyakrabban fordul elő, illetve hajlamosíthat rá ha a felmenők között már fordult elő ilyen jellegű probléma.

Az epekő tünetei és szövődményei

Tünetei többé kevésbé hasonlóságot mutatnak májproblémák tüneteivel:
  • Hasi fájdalom, inkább a jobb bordaív alatt
  • Jobb oldali vállfájás
  • Mellkasi fájdalom
  • Rosszullét, hányás, hányinger, puffadás
  • Sárgaság
A fájdalmak alkalmanként jelentkeznek és nagyjából 15 perctől 1 órán át is érezhetőek mielőtt alábbhagynának.Ugyan az epekő által okozott tünetek minden kétséget kizáróan rendkívül kellemetlenek önmagában véve mégsem jelentenek olyan súlyos problémát. Az epekövek jelenléte viszont okozhat komolyabb komplikációkat melyek mindenképpen orvosi kezelésre szorulnak.A kövek eltömíthetik az epevezetéket ami elfertőződhet (kolangitisz) és a fertőzés tovább is terjedhet. Ez magas lázzal és megnövekedett fehérvérsejtszámmal jár. Szintén előfordulhat, hogy az epehólyag megreped és elhal mivel leáll a vérellátása.A kövesedés során nem csak az epe de a hasnyálmirigy is érintett lehet a szövődmények szempontjából. Az epekövek következtében kialakulhat hasnyálmiriggyulladás is ami szintén fájdalommal jár.A kolecisztitisz vagyis epehólyag gyulladás szintén egy lehetséges szövődmény, mely kialakulása az esetek 95%-ában epekövekre vezethető vissza melyek elzárják az epevezetéket. A kolecisztitisz erős, már belégzés alatt jelentkező éles hasi fájdalommal, lázzal, hányással és hidegrázással jár. Ez esetben könnyen előfordulhat, hogy az epehólyag átlyukad ami azonnali műtéti beavatkozást igényel a további komplikációk elkerülése végett.Szerencsére nem gyakori de érdemes szót ejteni az epehólyagrákról is. Az epekövek növelik az epehólyagrák kialakulásának kockázatát. Az epeköves betegek jó részénél nem alakul ki epehólyagrák azonban az epe daganatos megbetegedései esetén jóval nagyobb azoknak a száma akiknél korábban epekövet diagnosztizáltak.

Az epekő diagnózisa és kezelése

Az epekő diagnózisára több modern eszköz és módszer is rendelkezésre áll. Teszt szempontjából a leggyakoribb módszer a hasi ultrahang. Az ultrahang viszonylag jó képalkotó módszer, azonban a közös epevezetékben található kövek esetén nem feltétlenül a leghatékonyabb. Az itt található kövek kimutatására jóval speciálisabb vizsgálati módszerek is rendelkezésre állnak.A vizsgálat történhet ún. endoszkopikus retrográd kolangiopankreatográfia (ERCP) segítségével is. Ennek nagy előnye, hogy nem csak egy vizsgálati módszer hanem akár kezelés is lehet egyben. Ennek során az orvos egy kamerával felszerelt hajlékony csövet juttat le a szájon át a vékonybélig, egy speciális jelölő anyaggal megjelöli az epevezetéket és amennyiben az tartalmaz köveket úgy a cső segítségével eltávolítja azt. Ez a módszer az epevezetékben található kövek ellen lehet hatásos, az epehólyagban lévő kövek eltávolítása más beavatkozást igényel.A mágneses rezonanciás kolangiopankreatográfia szintén szóba jöhet azonban ez már csak pusztán az epekő kimutatására szolgáló módszer. Itt mágneses rezonancia segítségével alkotnak pontos képet a test belsejéről. Ez a módszer kevésbé kellemetlen valamint biztonságosabb mint az ERCP azonban ezt inkább első körben, a diagnózis felállításához szokás alkalmazni.Van lehetőség az endoszkópos ultrahangra is mely során úgyszintén egy cső lejuttatásával térképezik fel – ultrahang segítségével az epevezetéket.Az epekő kezelése esetén a fő kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán kezelni. Sok esetben teljesen tünetmentes, nem okoz problémát így nem is feltétlenül érdemes kezelni. Amikor azonban tüneteket kezd produkálni, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.A kezelés gyakran műtét útján történik. A laparoszkópiás kolecisztektómia során az orvos műtéti úton távolítja el az epehólyagot. E beavatkozás során az orvos egy apró vágást ejt a hason melyen keresztül egy kamerával megvizsgálja az epehólyagot majd egy másik vágáson keresztül eltávolítja azt.Ugyan van lehetőség gyógyszeres kezelésre is, azonban pusztán gyógyszerekkel hónapokba ha nem évekbe telik míg elmúlik a probléma. Az epét érintő beavatkozások viszonylag rutinszerűek és fejlettek így inkább ezek lehetnek a célszerűbbek.

Megelőzhető az epekő?

Ha ugyan kifejezetten nem is előzhető meg az epekövesség kialakulása, megfelelő, egészséges étrenddel valamint egyes ételek kerülésével mégis nagyban lehet csökkenteni az esélyét. Számos étel valamint az életmód is nagy szerepet játszik abban, hogy kialakul- e az epekő.Egy tanulmány szerint a rostban gazdag táplálkozás nagy segítség lehet az epekövesség kialakulása ellen. Azoknál a nőknél akik több rostot fogyasztottak 6%-al kevesebb esetben volt szükség az epehólyag eltávolítására mint a kevésbé rostos étrendet követőknél. Egy másik tanulmány pedig a magvak gyakoribb fogyasztása és a kevesebb epehólyag eltávolítás között fedezett fel összefüggést.A zsíros étkezés úgyszintén elősegítheti az epekő kialakulását. Azok akiknél a koleszterinből álló epekövek fordultak elő, több állati zsírt, marhát, sertést illetve sült ételeket (pl. sültkrumplit) fogyasztottak, míg a bilirubinos epekövek esetén a szénhidrátfogyasztás volt magasabb.Talán nem meglepő de a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás is csökkentheti az epekövesség kialakulásának kockázatát. A sok zöldség és gyümölcs csökkentheti a koleszterinszintet, ami az epekövek esetében sarkalatos pont, növeli a rostbevitelt ami szintén hatásos valamint csökkentheti a zsírfogyasztást, hiszen amennyiben jól tudunk lakni ezekkel, úgy kevesebb igényünk lesz zsírosabb ételekre is. Ha egy hatásos epe diétát keresel, akkor sem kell messzire menned, cikkünkből megtudod mit érdemes epére fogyasztanod.

Források

https://watermark.silverchair.com/znu00704000076.pdf?token=AQECAHi208BE49Ooan9kkhW_Ercy7Dm3ZL_9Cf3qfKAc485ysgAAAscwggLDBgkqhkiG9w0BBwagggK0MIICsAIBADCCAqkGCSqGSIb3DQEHATAeBglghkgBZQMEAS4wEQQMr39OG7BIVyB6PT-YAgEQgIICerXnkiWmrX_vR7kcHC0J5GYUl0JFSwnflXsja7-wRVPHW4m9uLzJXjW5ReqMU5pJj1nHNjXpmpE31ZKdHbkxRyCZmo9xjevxcUd_Uvq8Ly_v4NID_BPuQ-3fK2ZKiCBZC01maq1E9krF7YfZ0lRFnLwbVacxlz_qPFRpvVfVL5L9u_QNOoKdAQbb-RU_ZxMZYRM75Ly9GJ_7CRzXyiPxt6Q94c4t-IEnon0bBoJNbFSF4QgKN51uJ-keKYU5krBKjTOBr59qbRGXem3JNQ1A8P1ivJdMoTKlr2O88TOD3C2eHqvh8YHt9jFnm2x5FDZb2mt2wAdYNLwfHcLdvyrci0R79JGFZcPC3Hi-H27EzGuqqS5Oa1YuMdiNe7W_iF4YukyIzn1AWqNhjbsvdKk0MzGLZiwtqPh4mk0aQ4iVizBYXSb05H-Gun2MJoNSan4_EqMGQFVR8ePcsxnnIjg_2zUXn9diWbc-kvLfs_Xlne72KRdrEcEk0kOwLuBQi5Ym3SL4bQv8EZADOLVqXEg6ZE5bZpeHxQLMqffUdWJ_n42DW_WVDn6oxM3L8EXlMNuKUVoD99gzZ2oHG20-MwIT5L60Y075CqQ73bdLCP5ZuMwAi17CQMGA_MHrVuP5llNrJ_t0M4wYk_D78_evIA9cZ4SNoKuy2AIfYkMz4X_dDQTVGOzUH5fklutXk_PV31DdZKWi3A-obqsIrff4FaeE0R-gXxtmKvztWFZpc3DufgEYmvgrE-OyosVSGa2zVOfjR5PoI5IJ-GyE8ula4U4Og73d7_qd4zDgwdg3skVnKG0AeaVhCaSDeX0of2maPxpacheZbBQFtnryUw4https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-017-0116-yhttps://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2019/07120/Fruits_and_vegetables_consumption_and_the_risk_of.64.aspx