Altilix™

Az Altilix™ maga nem egy gyógynövény hanem egy gyógynövény – az articsóka kivonata.

Altilix™ egy védjegyzett, articsóka kivonat, amely megakadályozhatja a zsír felhalmozódását és csökkentheti a koleszterinszintet, amely felelős a zsírmájbetegség kialakulásáért. Egész pontosan az articsóka leveleiből készített kivonat. A mediterrán vidéken, pl. Olaszország területén őshonos növény melyet az ókorban is használtak gyógyhatásai miatt.

Az ókori Itália területén élő etruszkok ételként fogyasztották az articsóka virágait, de már az egyiptomiak számára is ismert gyógynövény volt. Később a középkorban a szerzetesek foglalkoztak vele, könyveikben említést is tettek az articsókáról. Ők fedezték fel, hogy a levelei is gyógyhatásúak, így azokból készítettek főzeteket. A mai modern tudomány pedig megerősítette, hogy a levelekben jóval nagyobb koncentrátumban találhatók meg az articsóka gyógyhatású hatóanyagai.

Gyógyhatásai

Az Altilix™ tartalmaz A-, B1, B2, B3, C és K vitaminokat, ásványi anyagok tekintetében pedig a foszfor, a vas és a kalcium fordul elő benne nagyobb mennyiségben. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, szerolok, tanninok, klorogénsav, poliacetilének, és koffeinvegyületek mint pl. a cinarin.

A klorogénsavnak, a cinarinnak és az egyik flavonoidnak, a luteolin-7-glükozidnak köszönheti méregtelenítő hatását. Ezek a vegyületek nagyon hatékonyan képesek tisztítani, méregteleníteni a májat és a vért. A cinarin amellett, hogy a májat és az epét is tisztítja, antimikrobiális azaz baktérium-, gomba- és vírusölő hatású is. Ezen kívül az epetermelés fokozása által az altilix segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Csökkenti a lipidszintézist, így a vércukorszintre és a szív- és érrendszerre is jó hatással van. Segít csökkenteni az érelmeszesedést, mivel akadályozza az ún. plakkok lerakódását, tisztán tartva az ereket.

Betegségek szempontjából főként a bélbetegségek terén vannak pozitív hatásai. Az altilix nagy mennyiségben tartalmaz inulint, mely egy vízben oldódó élelmi rost. Ez a rost táplálékul szolgál a bélben élő probiotikus baktériumok számára. Ezek a baktériumok inulin és egyéb rostok feldolgozása során különböző anyagokat termelnek, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészségéhez. Termelnek például emésztőenzimeket, melyek különféle tápanyagok bontását segítik. Termelnek még emellett olyan anyagokat is, amelyek az immunrendszer számára jelentenek nagy segítséget, így az immunműködés is jóval erősebb lesz ezen baktériumok munkája nyomán.

Az altilix™ hatóanyagainak nyugtató hatása van, így például az IBS (irritábilis bél szindróma) tünetei, de a puffadás vagy hányinger ellen is segítséget nyújt. Mivel nyugtat, csökkenti a gyulladást és lazít is, így a székrekedés, aranyér vagy végbélrepedés okozta problémákat enyhítésében is fontos szerepe lehet.

Ha fogyókúráról van szó, kicsit bonyolultabb az altilix szerepe. Alapvetően segít a fogyásban mivel fokozza a zsírsavak oxidációját, gyorsítja az anyagcserét és emellett még méregtelenít is. Ugyanakkor fokozza az éhségérzetet is, ami fogyókúra során aligha segít. Természetesen önmagában véve a nagyobb étvágy nem gond, azonban jóval nehezebb lesz miatta tartózkodni a nassolástól és betartani az fogyókúra által előírt adagokat.

Mit mond a tudomány?

Olasz kutatók kísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy az articsóka vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését. Az articsóka kivonat elindította a rákos sejtekben az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált.

Szinten egy főként olasz kutatók által jegyzett tanulmány szerint az altilix a metabolikus szindrómával küzdő betegeken is segít. A kísérlet során a metabolikus szindrómában szenvedő beteg máj elváltozásait vizsgálták, illetve a májhoz köthető vegyületek arányát, jelenlétét. A 6 hónapig tartó kísérlet során az altilix-szel kezelt pácienseknél jelentős javulás volt megfigyelhető a máj tekintetében.

Az altilix™ felhasználása

Az altilix leginkább emésztési panaszok, emésztőrendszeri betegségek során használandó. Segít az IBS tüneteinek mérséklésében, mivel gyulladáscsökkentő. Segít beindítani a bélmozgásokat anélkül, hogy irritálná a bélnyálkahártyát, így a székrekedés kezelésében is nagy segítség. Enyhíti a puffadást, hányingert és a refluxot is.

Segít a méregtelenítésben, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, ami által az immunerősítésben is segít valamint az étkezési zavarok, étvágytalanság is kezelhetők vele.

A szív- és érrendszer védelme szempontjából is hasznos, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet és védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen. Ezen kívül a prosztatarák, végbélrák, emlőrák és a leukémia kialakulásának az esélyeit is csökkentheti.

Hivatkozások

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2580

Ben Salem M, Affes H, Ksouda K, et al. Pharmacological studies on artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods Hum Nutr . 2015

Antioxidant and apoptotic properties of polyphenolic extracts from edible part of artichoke (Cynara scolymus L.) on cultured rat hepatocytes and human hepatoma cells. Miccadei S, Di Venere D, Cardinali A, Romano F, Durazzo A, Foddai MS, Fraioli R, Mobarhan S, Maiani G.
Nutr Cancer. 2008; 60 (2): 276-83. doi: 10.1080 / 01635580801891583.

Artichoke polyphenols sensitize human breast cancer cells to chemotherapy drugs through ROS-mediated downregulation of flap 1 endonuclease.
Mileo AM, Di Venere D, Mardente S, Miccadei S.
Oxid Med Cell Longev. January 6, 2020; 2020: 7965435. doi: 10.1155 / 2020/7965435. eCollection 2020.

Polyphenols: Immunomodulatory and therapeutic implications in colorectal cancer. Mileo AM, Nisticò P, Miccadei S. Anterior immunol. 11 April 2019; 10: 729. doi: 10.3389 / fimmu.2019.00729. eCollection 2019.

Altilix

Név:
Altilix™

Latin név:
Altilix

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.  Az összetevők közül nem hiányozhat az Altilix™ egy védjegyzett, articsóka kivonat, amely megakadályozhatja a zsír felhalmozódását és csökkentheti a koleszterinszintet, amely felelős a zsírmájbetegség kialakulásáért.

    Hepadone Repair

    9190 Ft

    A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.  Az összetevők közül nem hiányozhat az Altilix™ egy védjegyzett, articsóka kivonat, amely megakadályozhatja a zsír felhalmozódását és csökkentheti a koleszterinszintet, amely felelős a zsírmájbetegség kialakulásáért.