Aranyér: okai, tünetei, kezelése

Aranyér: okai, tünetei, kezelése

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis / hemorrhoid) tulajdonképpen egy értágulat, ami a végbél és a végbélnyílás alsó részén található. Olykor ezeknek az ereknek a fala úgy elvékonyodik, hogy a vénák kidudorodnak, és irritációra hajlamossá válnak, legfőképp székeléskor. A rendellenességnek megannyi különféle hajlamosító tényezője és tünete van, melyeket az alábbiakban sorra veszünk.

Érdekes tény, hogy körülbelül 50 éves korára a felnőttek mintegy fele tapasztalja a kórkép legalább egy általános tünetét, melyek közé a végbélfájdalom, viszketés, vérzés, vagy esetleges prolapsus (az anális csatornán keresztül kiemelkedő aranyerek) sorolható. Bár a betegség ritkán veszélyes, nem szabad félvállról venni, hisz az egyre kellemetlenebb panaszokkal vissza-visszatérhet. Szerencsére többféle mód is ismert a kezelésére, amik közül néhányat házilag is bevethetünk.

Na de mi is pontosan az aranyér?

Bizonyos értelemben mindenkinek van aranyere, ez ugyanis a vénák párnaszerű klasztereként funkcionál. Közvetlenül a végbél és a végbélnyílás legalsó részét bélelő nyálkahártyák alatt helyezkedik el. A hemorrhoid amit sokan emlegetnek már maga a probléma, amely akkor alakul ki, mikor a vénák megduzzadnak és kitágulnak, mint a lábakban lévő visszerek. Mivel a szóban forgó ereknek folyamatosan küzdeniük kell a gravitációval azért, hogy a vér visszajuthasson a szívbe, egyesek úgy vélik, az aranyér az az „evolúciós ár”, amit a két lábon járásért fizetünk.

A kór két fő kategóriára különíthető el: létezik belső aranyér és külső aranyér. Előbbi a végbél belső falán található, utóbbi pedig a végbelet körülvevő bőrfelületen alakul ki. Mindkét típus sajátos szimptómákat produkál, és roppant kényelmetlen a jelenlétük, ezért könnyen kideríthető, melyik problémával állunk szemben. Ezekről az alábbiakban értekezünk bővebben.

A kór általános tünetei

 • Erőteljes viszkető érzés a végbél körül
 • Irritáció és fájdalom az ánusz körül
 • Viszkető, esetleg fájdalmas csomó, és duzzanat a végbélnyílás közelében
 • Széklet szivárgás, széklettartási zavar
 • Fájdalom ülő pozícióban, ami akár állás közben is jelentkezhet
 • Véres széklet
 • Nehezen múló székrekedés
 • Fájdalmas székletürítés

Bár ezek a panaszok nagy valószínűséggel aranyerességre utalnak, nem kórspecifikusak. Mivel más betegség is állhat a háttérben, ha a fenti kényelmetlen érzések közül bármelyiket tapasztalja, azt ajánljuk, forduljon orvoshoz. Első lépésként, ki kell zárni a vastagbél és a végbél rákos elváltozásának lehetőségét. Emiatt, szükséges a beteg szakszerű kivizsgálása.

Íme néhány, a hemorrhoidhoz hasonló szimptómákat produkáló kondíció:

 • Vastagbél polip
 • Rosszindulatú vastagbél és végbél daganat
 • Bélférgesség
 • Divertikulózis, divertikulitisz: Gyulladás az emésztőrendszer belső felén (leginkább a vastagbélben) fellelhető zsákszerű kiöblösödéseken (gurdélyok)
 • Krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD): A bélrendszert érintő két gyógyíthatatlan kórkép, a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás) gyűjtőneve.
 • Krónikus székrekedés
 • Nyálkahártyasérülés

A betegség stádiumai

1. Kezdetleges hemorrhoid

A rendellenesség első állomása enyhén megduzzadt, tüneteket nem mutató csomók formájában mutatkozik a végbélnyílás környékén. Ezeket nem lehet kitapintani, és nem is igazán észlelhetők, kizárólag orvosi vizsgálat során fedezhetők fel. Ekkor tulajdonképpen a betegek még nem számolnak be kényelmetlenségekről.

2. Kitüremkedés előbukkanása

A második stádium során a csomók WC használatkor ideiglenesen kitolódnak a végbélnyílás elé, ezt követően azonban önállóan vissza is húzódnak. Ez az a fokozat, amikor a duzzanat már kézzel kiérezhető, viszont valódi kellemetlenséget még ekkor se generál, s hosszú ideig panaszmentes maradhat. De egy idő után a kitágult vénák vérezni kezdhetnek, specifikusan a székeléssel párhuzamosan. Ilyenkor a vér jól kivehető az ürüléken, és esetleg a toalettpapíron. Mennyisége általában kismértékű, és csak szórványosan vonhat komolyan vérveszteséget, illetve vérszegénységet maga után.

3. Csomó kézzel való visszasegítése

Amikor a beteg a kondíció harmadik állomáshoz ér, azt tapasztalja, hogy az aranyeres csomók önállóan már nem bújnak vissza a végbélbe, viszont kéz segítségével visszatolhatók. Ez az a szakasz, amikor a szimptómák maguktól értetődőek, és a fájdalom kezd egyre gyakrabban jelentkezni. Ráadásul, ha a probléma mondjuk hasmenéssel társul, a sűrű toalettpapír-használat miatt a hemorrhoid akár vérezhet is.

4. Kívül maradó aranyér

A végső stádium akkor következik be, amikor a csomó már kézzel sem nyomható vissza az ánuszba. Sőt, a duzzanat ekkor már sokszor olyan érzékeny, hogy érintésre erős fájdalommal reagál. Továbbá, a negyedik szakaszban már az ülés is rendkívüli kellemetlenséggel jár.

Noha a kórkép kezdeti szakaszaiban mindössze ajánlott a tünetek enyhítése, az utolsó fokozatban azok már mindenképp kezelésre szorulnak. A szimptómák mellett egyre elviselhetetlenebb fájdalom, valamint a nyálkahártya nagyfokú irritációja jelentkezhet. A gyulladt csomó WC használatkor okozza a legtöbb kellemetlenséget, viszont a kényelmetlen érzés ezután se múlik el nyomtalanul. A szúró, viszkető érzés jelentősen megnehezíti az ülést, s ilyen pozícióban a kitüremkedés fel is sebesedhet.

Külső aranyér

A külső (externális) aranyér vezet a legtűrhetetlenebb panaszokhoz, mert ezesetben a kitüremkedés számos gyulladást kiváltó tényezőnek van kitéve. Vérrög is keletkezhet benne, nyilalló és kínzó fájdalmat hagyva maga után.

Szimptómái:

 • Viszkető érzés / irritáció az anális területen
 • Fájdalom
 • Duzzanat a végbélnyílás körül
 • Vérzés

Belső aranyér

A belső (internális) aranyér általában fájdalommentes, még olyankor is, ha vérzés kíséri. Rá utaló jel lehet a WC-papíron vagy WC csészében látható élénkvörös vér, különösen székletürítés után. Az internális hemorrhoid is kifordulhat az ánuszon, számos problémát előidézve ezzel. Ezen kívül, a végbélen kinyúló csomóra székletrészecskék kerülhetnek, mely a duzzanat visszahúzódásakor elfertőződhet. A viszketés enyhítésére szolgáló törölgetéssel további irritációt válthatunk ki.

Jelei:

 • Vér a székleten, a toalettpapíron, esetenként a WC csészében székelés után
 • Az ánuszon kidudorodó szövet, mely leginkább székletürítéskor fáj. Ez magától is visszahúzódik, de ellenkező esetben óvatosan visszahelyezhetők a végbélnyílásba.

Hemorrhoid kiváltó okai

Krónikus székrekedés, gyakori és hosszas toaletthasználat, erőlködés a WC-n – ezek mind a bosszantó kór velejárói. Közös jellemzőjük, hogy megzavarják a helyes vérkeringést az adott területre/területről, ami az erek tágulatához vezet. Ezzel magyarázható a terhesség alatt megjelenő hemorrhoid is, mert a megnagyobbodott méh nyomja a vénákat.

Újabb tanulmányok szerint a megbetegedéssel küzdők végbélcsatornáját záró izom szorosabb az átlagosnál. Az ürüléktől való nehézkes megszabadulás csak ront ezen a kondíción, ugyanis a WC-n történő erőlködés növeli a végbélcsatorna nyomását, és az aranyereket a záróizomhoz nyomja. Ennek következtében a duzzanat megtámasztását és helyén tartását biztosító kötőszövetek az életkor előrehaladtával gyengülhetnek, emiatt a dudor kitüremkedhet a külvilág felé.

Általánosan az alábbi szempontokat tekintjük a kondíció rizikófaktorainak:

 • Hosszas toaletthasználat
 • Súlyos hasmenés / székrekedés
 • Túlsúly
 • Várandósság
 • Anális közösülés
 • Rostszegény étrend
 • Nehéz dolgok rendszeres emelgetése

A probléma diagnózisa

A probléma általában egy egyszerű kórtörténetből és fizikai vizsgálatból kideríthető. A megbetegedés externális típusa egyértelműen kimutatható, főleg vérrögképződés esetén. Az ujjal végrehajtott rektális analízis, az anoscopia, rectoscopa, illetve a laborvizsgálat mind eredményesen fényt deríthet a kór jelenlétére. Érdemes kiemelni, hogy amennyiben a panaszok extrém vérzést, szédelgést, és súlyos rosszullétet okoznak, a beteg azonnali sürgősségi ellátásra szorul!

A rendellenes állapot kezelése

Ezen rendellenesség néhány lépéssel többnyire eredményesen kezelhető. Előrehaladott állapotban viszont szükség lehet gyógyszeres szedésére vagy orvosi ellátásra. Lássuk az egyes módszereket részletesebben:

Gyógyulás elősegítése gyógyszerekkel

Az aranyerek leküzdésére kapható gyógyszerek általában vény nélkül is beszerezhetők. Ezek magukban foglalják a kenőcsöket, kúpokat, valamint a vénákat és nyirokkeringést támogató kapszulákat. Azonban, amennyiben az említett készítmények egy hét leteltét követően sem hoznak enyhülést, kérje ki kezelőorvosa véleményét.

Esetleges orvosi kezelés szüksége

Az internális hemorrhoid injekcióval vagy az úgynevezett gyűrűzéses technikával távolítható el. Fájdalommentes műveletről van szó, így nem kell érzéstelenítést végezni a betegen. Az eljárás során a proktológus egy apró gumigyűrűt erősít a csomó tövére azért, hogy az néhány nap múltán elsorvadjon. Ezt követően kilökődik, a felhelyezett eszköz pedig székletürítéskor távozik a szervezetből.

Az externális hemorrhoid eltüntetése lézeres módszerrel történik, helyi érzéstelenítés után. Ezzel a metódussal minimálisra csökkenthető a vérzés, a seb gyógyulása pedig gyors és nem okoz fájdalmat. A lézersugár a vérrög következtében eltorzult bőrfelületet is helyreállítja, így az érintett szakasz esztétikussá és egyszerűen tisztántarthatóvá válik.

Házi praktikák aranyér ellen

A rendellenesség megelőzésének legjobb módja az, ha igyekszünk székletünket minél puhábban tartani, hogy az könnyedén elhagyhassa a végbelet. A kondíció kialakulási esélyének minimalizálása érdekében azt javasoljuk, fogadja meg az alábbi fontos tippeket:

 • Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket: Aranyszabály! Egyen több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Az említett termékek megpuhítják a székletet és növelik tömegét, mellyel elkerülhető az értágulat. Azt tanácsoljuk, hogy fokozatosan adja étrendjéhez a rostban gazdag élelmiszereket, hogy elejét vehesse a túlzott gázképződésnek.
 • Fogyasszon sok folyadékot: Minden nap hat-nyolc pohár víz ivása javasolt azért, hogy az ürülék lágy maradhasson.
 • Fontolja meg rostokban dús táplálékkiegészítő beszerzését: A legtöbb ember nem jut elegendő mennyiségű rosthoz (napi 20-30 gramm). Tanulmányok kimutatták, hogy a vény nélkül kapható táplálékkiegészítők enyhítik az általános panaszokat és a rendellenes szövet okozta vérzést. Ha ilyen szerek használatát fontolgatja, figyelmeztetjük, hogy legalább nyolc pohár vizet kell mellé fogyasztani minden nap.
 • Ne erőlködjön a toaletten: Ha erősen nyom és visszatartja lélegzetét, azzal nagyobb nyomást gyakorol vénáira.
 • Testedzés: Fontos a rendszeres mozgás a túl kemény széklet elkerülése, és a vénákra gyakorolt presszúra csökkentése érdekében.
 • Kerülje a hosszadalmas ülést: A túl hosszú ülés, különösen a WC-n, növelheti az ánusz vénáinak terhelését.

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268