Mire utalhat a véres széklet?

Mire utalhat a véres széklet?

Sok jóra semmiképp sem. Ha tudjuk milyen a normális, egészséges széklet akkor azt is tudjuk, hogy a véres semmiképpen nem nevezhető annak. Ha a barnán kívül pirosat is látunk a WC-ben vagy magában a székletben, jobb ha nem hagyjuk annyiban a dolgot. Annak ellenére, hogy van remény és nem biztos hogy súlyos vagy sok esetben életveszélyes problémát jelezne, mégse érdemes kockáztatni, hiszen ugyanakkor ez utóbbi kettő is benne van a pakliban. A véres széklet gyakran olyan betegségek jele mint a vastagbélrák vagy a diverticulosis és egyik sem gyerekjáték. Ha tehát csak egy dolgot jegyzünk meg a véres széklet kapcsán az az legyen, hogy vizsgáltassuk ki magunkat.

A véres széklet árnyalatai

A széklet esetében is igaz, hogy nem minden az aminek látszik és nem minden látszik annak ami valójában. Ugyan a széklet színe téma megérdemli, hogy külön tárgyaljuk, ha a székletünk vért is tartalmaz alapvetően két színt kell figyelnünk.

”Vörös a székletem, biztosan vér…”

Ne rohanjunk annyira előre a diagnózissal és ne kezdjünk rögtön végrendeletet írni, inkább gondoljuk végig hideg fejjel mit jelent a vörös széklet. Magától értetődőnek tűnhet , hogy a vér székletben való jelenlétét. Ez részben igaz is ugyanakkor nem biztos, hogy feltétlenül ez a gond. Ezért is érdemes kicsit távolabbról megközelíteni a dolgot, hiszen feleslegesen pánikolni sem érdemes.

A véres bélsár számunkra is nyilvánvaló jele a piros szín jelenléte. Ez lehet a WC-ben lévő vízben, a székletben vagy a WC-papíron is. Bár esélyes, hogy ezt a színt tényleg a vér okozza, nem mindig kell a legrosszabbra gondolni ugyanis vannak bizonyos ételek amik úgyszintén vöröses színt kölcsönözhetnek a székletnek.

Ha egy nagy adag cékla után barna helyett vörös a széklet, ne pánikoljunk hiszen ez teljesen normális. A céklában lévő vörös színanyag a székletnek is vörös színt fog kölcsönözni. Ugyanez a helyzet több másik vörös színű étellel és itallal, pl. paradicsomlé, cseresznye illetve vörös zselatin, vagy a régebben népszerű, porból készíthető üdítőitalokkal.

Ételeken kívül természetesen bizonyos gyógyszerek is okozhatnak színelváltozást a székletben, ilyenek pl. a Cefdinir ami vassal keveredve vörösre festi a székletet. Ilyen gyógyszerek lehetnek még a Rifampin  nevű antibiotikum és a phenothiazin tartalmú készítmények.

”Még jó, hogy az enyém nem vörös hanem fekete, akkor biztos minden rendben van…”

Ha az ételeket, italokat illetve a gyógyszereket kilőttük, erős a gyanúja, hogy valóban vér okozza a vörös színt. Úgy mint az előbb itt is érdemes figyelnünk pontosan milyen színeket látunk a WC-ben. Ugyan vannak általában vörös és általában fekete színt produkáló bélrendszeri problémák mégsem érdemes őket ennyire élesen elhatárolni. Némely probléma okozhat vörös és fekete színt is attól függően pontosan hol található az emésztőrendszerben.

Ha szabad szemmel látható, élénk piros színt tapasztalunk akkor nagy valószínűséggel valahol az emésztőrendszerünk alsó részein tehát a végbél környékén vagy konkrétan az ánusznál történik vérzés. Az innen jövő vér nem tölt elég időt a belekben ahhoz, hogy az emésztőenzimek kellőképp lebontsák, így megtartja eredeti színét. Ha az emésztőrendszer felső szakaszából származik a vér úgy a széklet színe inkább fekete lesz, mivel a vér ugyanúgy „megemésztődve” van benne jelen.

Fisszúra

Az anális fisszúra tipikus következménye a pirosas színű széklet. Ez egy apró kis repedés vagy seb az ánuszon, olyasmi mintha az ajkunk lenne felrepedezve. Az ebből jövő vér élénk színű hiszen nagyon friss. Könnyen alakulhat ki a székrekedés következményeként ugyanis a nagy erőlködés közben felrepedhet az ánusz. A fisszúrák szerencsére az esetek többségében maguktól gyógyulnak, ellentétben a polipokkal.

Polipok, végbélrák és vastagbélrák

A polipok kisebb nagyobb kinövések a belek belső falán. A jelenlegi orvostudomány nem egészen ismeri a pontos okát ezeknek a kinövéseknek. Normál esetben a sejtosztódás célirányosan történik a szervezetben így a belekben is, visont ebben az esetben valamiért a sejtek túlburjánzanak és a bél belső terében kinövéseket hoznak létre.

A polipok között is több fajtát találunk. Az ún. hiperplasztikus polipoktól nem kell különösebben tartani mivel ezek többnyire ártalmatlanok, az adenómák viszont könnyen elrákosodhatnak, így esetükben a daganat esélye jóval nagyobb.

Többnyire tünetmentesek és fájdalom sem kíséri őket de ha nem akkor gyakori tünetük a székletben megjelenő vér. A vér színe természetesen a polipok bélrendszeri elhelyezkedésétől is függ. Kezelésüket tekintve a polipokat műtét során szokás eltávolítani, majd az eltávolított polipokról további vizsgálat során állapítják meg, hogy rákosak-e.

Aranyér

Szintén tipikus oka vérzésnek az aranyér. Az aranyér az ánuszon illetve a végbélben lévő kidudorodó ér ami tulajdonképpen egy kellemetlen helyen kinőtt visszér. A fájdalom mellett az egyik gyakori tünete a vérzés. Mivel az aranyér a bélrendszer végén van, ha vérzik nagy valószínűséggel inkább élénkebb piros vér lesz látható.

Diverticulosis

A vastagbél falának gyengébb helyein keletkezhetnek zseb vagy zsák alakú kidudorodások. Ezeket diverticulum-nak nevezzük. Amennyiben ilyesfajta kitüremkedések vannak jelen a bélen az az állapot a diverticulitis. Ezek a kidudorodások begyulladhatnak és vérezhetnek is emiatt egyik tünetük hogy a széklet véres lesz. Az ezekből fakadó vér általában inkább vöröses színű.

Ischaemiás colitis

Az ischaemiás colitis az az állapot amikor a beleket ellátó vérerek valamiért elzáródnak és a vastagbél vérellátása nem megfelelő. Megfelelő mennyiségű vér hiányában a sejtek elkezdenek elhalni. Az ischaemiás colitis tünete lehet a véres bélsár, azon belül is a többnyire élénk színű vért tartalmazó.

IBD vagyis gyulladásos bélbetegségek

IBD (inflammatory bowel disease) azaz gyulladásos bélbetegség is állhat a háttérben ha véres székletet tapasztalunk. A Crohn betegség és a colitis ulcerosa az IBD két leggyakoribb fajtája. Ezek autoimmun betegségek azaz a szervezet saját magát támadja meg és mindkettő esetében gyulladás alakul ki a belekben.

Angiodysplasia

Az angiodysplasia olyan betegség amely során a belek nyálkahártyájában lévő vérerek megduzzadnak és ez belső vérzést okoz. Előfordul, hogy a vérzés magától is elmúlik de érdemes odafigyelni hiszen a vérveszteség vashiányt és vérszegénységet is okozhat.

Gyomorfekély

Könnyen lehet, hogy a háttérben a gyomor vagy a patkóbél belső felületén lévő fekélyekből származó vér áll. A gyomor belseje savas kémhatású, normál esetben ez azonban csak az ételeket „marja szét”. A gyomor szövetét egy vékony réteg nyálka védi a savtól viszont ha valamiért helyenként ez a védőréteg eltűnik (pl. túlzott alkoholfogyasztás) akkor a gyomor önmagát emészti fel, a fala pedig ezáltal kisebesedik ami vérzéshez vezet.

Gastroenteritis és emésztőrendszeri megbetegedések

A gasztroenteritis egy emésztőrendszeri megbetegedés melynek hátterében bakteriális vagy vírusos fertőzés vagy valamilyen parazita is állhat. Ennek a tünetei közé tartozik némely esetben a véres hasmenés is. Leggyakrabban salmonella, E. coli, campylobacter vagy listeria okozza és magától elmúlik.

Forduljak orvoshoz?

Igen, minden esetben. Lehetőleg tegnapra kérjünk időpontot. A belső vérzést a legkevésbé sem szabad félvállról venni mert az életünk múlhat rajta. Tényleg előfordulhat, hogy semmi komolyabbról nincs szó, ez esetben szerencsések vagyunk, viszont amennyiben komoly a baj úgy minél hamarabb veszik észre annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Diagnózis és kezelés

Az eddigiekből jól kitűnik, hogy maga a székletben található vér korántsem egy önmagában vett probléma, hanem valamilyen komolyabb betegség jele, így a tünetek kezelése csupán félmegoldás. Emiatt fontos, hogy ne érjük be azzal ha esetleg magától elmúlnának a tünetek és eltűnne a vér a székletünkből. Természetesen előfordulhat, hogy a vérzés alábbhagyásával a mögöttes probléma is megszűnt de menjünk inkább biztosra és vizsgáltassuk meg magunkat.

Mivel a háttérben meghúzodó problémák és betegségek igen sokfélék emiatt a diagnózis illetve a kezelés is sokrétű. A székletmintavétel viszonylag magától értetődő ilyen esetekben. Ebből az orvos többek között a szín alapján állapítja meg, hogy az emésztőrendszer mely részén kell keresni a problémát. A mintavétel azért is fontos, mert a széklet tartalmazhat szabad szemmel nem látható mennyiségű vért is.

Ezek után több diagnosztikai módszerrel is van mód a vérzés után kutatni. Például az esophagogastroduodenoszkópia (EGD) során egy csövet juttatnak a szájon át a gyomorba és a patkóbélbe. A cső végén lévő kamera segítségével pedig pontos képet kaphatnak a vérzés helyéről és súlyosságáról.

A kolonoszkópia szintén hasonló elven működik annyi különbséggel, hogy itt a vastagbelet vizsgálják és a csövet a kamerával hátulról juttatják oda. Ez a cső nem csupán felvételek készítésére hanem szövetminta vételére is alkalmas.

Kicsit kényelmesebb az enteroszkópia amikor némely esetben egy miniatűr kamerával felszerelt kapszulát kell lenyelni ami az emésztőrendszeren végighaladva felvételeket készít.

Még kevésbé ijesztő megoldás a csekély mennyiségű radioaktív vagy színezőanyagok véráramba juttatása. Ez által az orvosok a vér útját követve megtudhatják pontosan hol is történik a vér szivárgása a testen belül.

Természetes tippek véres széklet esetére

Vérzés esetén a legfontosabb tanács, hogy ha már meggyőződtünk róla, hogy biztosan nem ételek miatt van ne akarjuk magunk kitalálni mi okozhatja. Valóban vannak mindenki számára elérhető gyógynövények és módszerek amik segíthetnek a megelőzésben és a kezelésben viszont semmiképpen ne akarjuk ezekkel helyettesíteni az orvost valamint a személyre szabott diagnózist és kezelést. A vért tartalmazó széklet számos betegséget jelezhet így mindenképpen bízzuk magunkat szakképzett orvosokra, hiszen további vizsgálat szükséges, hogy meg lehessen állapítani a probléma pontos okát. A két legijesztőbb lehetőség vagyis a végbélrák és vastagbélrák korai felismerése nagyban segítheti a gyógyulás esélyeit szóval ne halogassuk a vizsgálatot.

A színek mellet érdemes figyelni arra, hogy az ember hogy érzi magát. Ha fáradtak és levertek is vagyunk az is lehet a vérzés okozta vérszegénység tünete szóval ha ilyet is tapasztalunk azt is jelezzük az orvosunknak.

Amit mi magunk tehetünk azt leginkább az után érdemes, hogy az orvosunk már megállapította, hogy pontosan mi is a baj. Leggyakrabban a szorulás és az ezzel járó erőlködés az ami a vérzést kiváltja, pl. aranyerek formájában.

Hasznos ha több folyadék bevitelével próbáljuk meg lágyabbá tenni a székletet. Emellett ajánlott még sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk mivel az ebben lévő rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak a széklet megfelelő állagának kialakításában. Emellett jó ha törekszünk az aktív életmód kialakítására, hiszen ezzel is nagy szolgálatot tehetünk az emésztőrendszernek.

Három könnyen beszerezhető orvosság

  • Szilvalé: Talán páran nincsenek oda érte de a szilvalé természetes hashajtóként is funkcionál ezért bizonyos esetekben javasolt a fogyasztása. Kevésbé erős ugyanakkor mint a gyógyszerként kapható hashajtók.
  • Útimagfűhéj-liszt: Az útimagfűhéj kiváló rostforrás ami segíthet, hogy a széklet megfelelő állagú legyen és könnyen csússzon. A vízben oldódó rosttartalmának köszönhetően vizet szív magába segítve ezzel a széklet távozását. Mivel segít enyhíteni a székrekedést, így közvetve az aranyér megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Viszont nem csak a szorulás hanem annak ellentéte vagyis a hasmenés kezelése szempontjából is hatékony megoldás, mivel sok vizet szív fel a bélrendszerben amitől a széklet is jobban összeáll majd.
  • Aloe Vera: Szintén ajánlott az aloe vera fogyasztása. Ugyan a kutatásoknak még nem sikerült egyértelműen alátámasztaniuk a hatékonyságát, az aloe verára mégis hivatkoznak mint rendkívül biztonságos kezelésre ha aranyérről van szó. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet enyhíteni az irritációt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vért tartalmazó széklet nem játék, így ne hagyatkozzunk pusztán otthoni megoldásokra. Keressünk fel egy orvost, hogy vizsgálja meg a problémát. Kinek nem inge ne vegye magára viszont sajnos sokan hajlamosak vagyunk úgy tekinteni ezekre a megoldásokra mint amiket orvos helyett lehet alkalmazni ráadásul sokkal olcsóbban. A gyógynövények, táplálékkiegészítők hatásosak lehetnek, de szerepüket tekintve nem helyettesíthetik a szükséges orvosi beavatkozásokat.

Források:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/14612-rectal-bleeding

https://www.verywellhealth.com/ischemic-colitis-causes-and-symptoms-4156741

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430761/