Zöld széklet: mikor kell aggódni?

Zöld széklet: mikor kell aggódni?

Az otthoni székletvizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk emésztésünk és ezen keresztül egészségünk általános állapotával. Számos hasznos következtetést vonhatunk le az ürülék színéből is: amennyiben zöld széklet jelentkezik, az akár komoly emésztőrendszeri zavarokra utalhat. Ilyenkor a legjobb, ha növeljük az élelmi rostok fogyasztását, amit legbiztosabban a jó minőségű táplálékkiegészítőkkel érhetünk el.

Amikor táplálkozunk, a szilárd ételekből az emésztés során a tápanyagok jelentős hányada –vitaminok, ásványi sók, nyomelemek stb. – az emésztőrendszerben, elsősorban a gyomorban és a vastagbélben lebomlanak, majd felszívódnak. A visszamaradt salakanyag ezután a végbélen keresztül távozik. Bár a széklet az újkortól kezdve sokak számára tabutémának számít, állagából, formájából és szagából számos egészségügyi problémára derülhet fény. Fontos információforrás az ürülék színe is, amiből következtetni lehet az emésztési zavarok kiváltó okaira, sőt még arra is, melyik étel hiánya vagy túlfogyasztása, esetleg milyen parazita okozhatta az elváltozást. Lássuk, mi a zöld széklet oka.

NEM MINDEGY, MILYEN SZÍNŰ

Sok esetben a széklet színének elváltozását befolyásolhatják a bevitt ételek. Amikor a színváltozás csak alkalmanként jelentkezik, nincs ok az aggodalomra, és nem kell megijedni. Ez a jelenség ugyanakkor valamilyen –enyhébb, súlyosabb− betegséghez, vagy egyes készítmények szedése is lehet. Ennél gyakoribb azonban, hogy az emésztőrendszer, vagy kifejezetten kimondottan egy emésztőszerv zavarára utal. Utóbbi nem ritkán az egészségtelen életmód következménye, és a bélsár normálistól eltérő színe a tünetek részeként jelentkezik. Akár híg és bűzös is lehet.

MIÉRT NEM BARNA?

Az epefolyadék egyik összetevője a bilirubin, ami nem más, mit a hemoglobinok bomlásterméke. Ebből jön létre az anyagcsere során a stercobilin, ez színezi barnává a bélsarat. Amikor az étel túl gyorsan halad át a vastagbélen, a szintén az epében jelenlévő pigmentet, a biliverdint a szervezet nem tudja feldolgozni, a széklet ezért nem válik barnává, hanem zöldes színezetet kap. Ez az oka annak, hogy a hasmenés gyakori velejárója. Ezen szín kialakulásához a klorofillban gazdag friss spenót, rukkola, petrezselyem, brokkoli, fejes saláta, zöldbab, borsó, valamint a nagy mennyiségű vasat tartalmazó táplálékok, valamint táplékkiegészítők is hozzájárulhatnak. Ilyen árnyalatú ürülék előfordulhat a legfőképp csomagolt élelmiszerekben felhasznált ételfestékek miatt, különösen azok esetében, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre. Ha egy gyerek a születésnapi partin tortát evett, aminek a tetején mesterségesen színezett cukormáz volt, másnap ne csodálkozzon a szülő, ha valami furcsa dolgot lát a vécécsészében.

ELŐIDÉZHETIK GYÓGYSZEREK

Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikum szedése szintén ludas lehet. A hashajtók miatt rosszabb lesz a tápanyagok felszívódásának hatékonysága, ezért a festékanyagok könnyebben bekerülnek a székletbe, míg az antibiotikumok egy része elpusztítja a jótékony bélbaktériumokat, a mikroorganizmusok hiánya pedig további ok a kialakulásához. Ez azonban rendszerint átmeneti elváltozás, az orvosságok elhagyását követően a zöld széklet megszűnik.

AMIKOR A ZÖLD SZÉKLET BETEGSÉGRE FIGYELMEZTET

Ne essünk pánikba, és ne képzeljük el a legrosszabbat! Igaz, hogy a különböző színű bélsár a rákos daganat jele lehet, de a rák esetében gyakran fekete vagy kátrányos színűvé válik . Ez tipikusan azt jelzi, hogy a felső emésztőrendszerben valahol vérzés keletkezett.

Sokkal valószínűbb, hogy a háttérben a következő betegségek állhatnak: akut gyomor- és bélhurutgyulladás, Colitis ulcerosa, illetve a Clostridium vagy a Pseudomonas aeruginosa baktérium miatt kialakuló vastagbélgyulladás. Ritkán az úgynevezett „Mirizzi szindróma”− az epekövesség szövődménye− tehető felelőssé érte. Szintén okozhatja az IBS, továbbá a glutén vagy az erős fűszerek miatti emésztési problémák. A csontvelő- transzplantáció szövődményeként kialakuló graft versus host betegség szintén felelőssé tehető érte.

ELÉGTELEN EMÉSZTÉSRE ÉLELMI ROSTOK

Amikor a széklet zöldes színű, a felszívódás, illetve az emésztés zavara okozza, jó szolgálatot tehetnek a természetes élelmi rostok. Ezek ugyanis megtisztítják a bélrendszert a tápanyagok hasznosulását gátló káros lerakódásoktól. A 20 féle oldható és oldhatatlan növényi rostot tartalmazó, teljesen természetes CleanInside táplálékkiegészítő tartalmazza a napi ajánlott mennyiséget, elmulasztja a székrekedést, helyreállítja az emésztést és a bélflóra egyensúlyát. Mivel lassítja a vér glükózszintjének étkezések utáni megemelkedését, a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt a fogyasztása.

Figyelem!

Ha az ürülék folyamatosan zöld, vagy rendszeresen visszatér, illetve nyálkás, esetleg véres, nem kell várni, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni. Szintén szükség van szakember segítségére, amikor a probléma szűnni nem akaró emésztési problémákkal, lázzal, étvágytalansággal, illetve rossz közérzettel együtt mutatkozik.