Zöld széklet – Mikor kell aggódni?

Zöld széklet – Mikor kell aggódni?

Ha a széklet színéről van szó, minden ami eltér a normális, barna, sötétbarna árnyalattól aggodalomra adhat okot. A sárga széklet még sokak számára talán nem is annyira ijesztő, a vörös illetve a zöld szín viszont már a legtöbb ember számára gyanús. Pánikba esni felesleges, hiszen sokszor pusztán valamilyen étel illetve az abban található színezék okozza a széklet színváltozását. Minden esetre amennyiben többször, rendszeresen előfordul bármilyen a átlagostól eltérő szín, úgy érdemes kicsit utánajárni a dolgoknak. A széklet ugyanis sok mindent elárul.

Az otthoni székletvizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk emésztésünk és ezen keresztül egészségünk általános állapotával. Még csak rá se kell néznünk és már meg tudjuk állapítani az egyik lényeges tulajdonságát, ami a szilárdsága, mozgathatóságának könnyedsége. A székrekedés amit rögtön érzünk is például a rostszegény táplálkozás és a nem elégséges folyadékfogyasztás egyik tünete. Ennek ellentéte a híg széklet és a hasmenés számos emésztőrendszeri betegségre, fertőzésre utalhat.

Az állag mellett számos hasznos következtetést vonhatunk le az ürülék színéből is. Amennyiben zöld széklet jelentkezik, az akár komoly emésztőrendszeri zavarokra utalhat. Ilyenkor a legjobb, ha növeljük az élelmi rostok fogyasztását, amit legbiztosabban helyes táplálkozással valamint a jó minőségű táplálékkiegészítőkkel érhetünk el.

Amikor táplálkozunk, a szilárd ételekből az emésztés során a tápanyagok jelentős hányada –vitaminok, ásványi sók, nyomelemek stb. – az emésztőrendszerben, elsősorban a gyomorban és a vastagbélben lebomlanak, majd felszívódnak. A visszamaradt salakanyag ezután a végbélen keresztül távozik.

Bár a széklet az újkortól kezdve sokak számára tabutémának számít, állagából, formájából és szagából számos egészségügyi problémára derülhet fény. Fontos információforrás az ürülék színe is, amiből következtetni lehet az emésztési zavarok kiváltó okaira, sőt még arra is, melyik étel hiánya vagy túlfogyasztása, esetleg milyen parazita okozhatta az elváltozást. Lássuk hát, mi lehet a zöld széklet oka.

Nem mindegy milyen színű

Sok esetben a széklet színének elváltozását befolyásolhatják a bevitt ételek. Amikor a színváltozás csak alkalmanként jelentkezik, nincs ok az aggodalomra, és nem kell megijedni. Ez a jelenség ugyanakkor valamilyen –enyhébb, súlyosabb− betegséghez, vagy egyes készítmények szedése is lehet. Ennél gyakoribb azonban, hogy az emésztőrendszer, vagy kimondottan egy emésztőszerv zavarára utal. Utóbbi nem ritkán az egészségtelen életmód következménye, és a bélsár normálistól eltérő színe a tünetek részeként jelentkezik. Az ürülék ilyenkor akár híg és bűzös is lehet.

Miért nem barna?

Az epefolyadék egyik összetevője a bilirubin, ami nem más, mit a hemoglobinok bomlásterméke. Ebből jön létre az anyagcsere során a stercobilin, ez színezi barnává a bélsarat. Amikor az étel túl gyorsan halad át a vastagbélen, a szintén az epében jelenlévő pigmentet, a biliverdint a szervezet nem tudja feldolgozni, a széklet ezért nem válik barnává, hanem zöldes színezetet kap. Ez az oka annak, hogy a hasmenés gyakori velejárója a zöldes árnyalat. Ezen szín kialakulásához a klorofillban gazdag friss spenót, rukkola, petrezselyem, brokkoli, fejes saláta, zöldbab, borsó, valamint a nagy mennyiségű vasat tartalmazó táplálékok, illetve táplékkiegészítők is hozzájárulhatnak. Ha a zöldségek színezik zöldre a székletet az nem tragédia, hiszen a felsorolt zöldségek rendkívül egészségesek és érdemes belőlük sokat fogyasztani.

Zöldes árnyalatú ürülék előfordulhat a legfőképp csomagolt élelmiszerekben felhasznált ételfestékek miatt, különösen azok esetében, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre. Ha egy gyerek a születésnapi partin tortát evett, aminek a tetején mesterségesen színezett cukormáz volt, másnap ne csodálkozzon a szülő, ha valami furcsa dolgot lát a vécécsészében.

Előidézhetik gyógyszerek is

Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikum szedése szintén ludas lehet. A hashajtók miatt rosszabb lesz a tápanyagok felszívódásának hatékonysága, ezért a festékanyagok könnyebben bekerülnek a székletbe, míg az antibiotikumok egy része elpusztítja a jótékony bélbaktériumokat, a mikroorganizmusok hiánya pedig további ok a kialakulásához. Ez azonban rendszerint átmeneti elváltozás, az orvosságok elhagyását követően a zöld széklet megszűnik.

Betegségek

Ne essünk pánikba, és ne képzeljük el a legrosszabbat! Igaz, hogy a különböző színű bélsár a rákos daganat jele is lehet, de a rák esetében gyakran fekete vagy kátrányos színűvé válik . Ez utóbbi tipikusan azt jelzi, hogy a felső emésztőrendszerben valahol vérzés keletkezett.

Sokkal valószínűbb, hogy a háttérben a következő betegségek állhatnak: akut gyomor- és bélhurutgyulladás, Colitis ulcerosa, illetve a Clostridium vagy a Pseudomonas aeruginosa baktérium miatt kialakuló vastagbélgyulladás. Ritkán az úgynevezett „Mirizzi szindróma”− az epekövesség szövődménye− tehető felelőssé érte. Szintén okozhatja az IBS, továbbá a glutén vagy az erős fűszerek miatti emésztési problémák. A csontvelő- transzplantáció szövődményeként kialakuló graft versus host betegség szintén felelőssé tehető érte.

A megoldás: rostok

Amikor a széklet zöldes színű, a felszívódás, illetve az emésztés zavara okozza, jó szolgálatot tehetnek a természetes élelmi rostok. Ezek ugyanis megtisztítják a bélrendszert a tápanyagok hasznosulását gátló káros lerakódásoktól. A 20 féle oldható és oldhatatlan növényi rostot tartalmazó, teljesen természetes CleanInside táplálékkiegészítő tartalmazza a napi ajánlott mennyiséget, elmulasztja a székrekedést, helyreállítja az emésztést és a bélflóra egyensúlyát. Mivel lassítja a vér glükózszintjének étkezések utáni megemelkedését, a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt a fogyasztása.

Figyelem!

Ha az ürülék folyamatosan zöld, vagy rendszeresen visszatér, illetve nyálkás, esetleg véres, nem kell várni, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni. Szintén szükség van szakember segítségére, amikor a probléma szűnni nem akaró emésztési problémákkal, lázzal, étvágytalansággal, illetve rossz közérzettel együtt mutatkozik. Ezek gyakran súlyosabb problémákat sejtetnek, azonban idejében felálított helyes diagnózis valamint megfelelő terápia segítségével lényegesen növelhető a gyógyulás esélye.