Világos széklet okai és kezelése

Világos széklet okai és kezelése

Sok dolog megváltoztathatja a széklet színét, ideértve a vitaminokat, a fertőzéseket és bizonyos ételeket. Néhány mögöttes egészségügyi probléma, például epehólyag és májbetegség ugyancsak befolyásolhatja. A világos árnyalatú széklet azonban, különösen, ha fehér vagy agyagszínű, súlyos egészségügyi problémára utalhat.

Rémisztő lehet, ha az ember azt látja, hogy világos színű széklet ürül a beleiből. A széklet színének megváltozása rendszerint a szervezetünk egyik első jelzése, hogy valamilyen gond van az egészségünkkel. Persze az is előfordulhat, hogy a jelenség mögött valamilyen banális ok rejlik.

Miért világos a széklet?

Az egészen világos, szürkésfehér széklet elsősorban akkor jelentkezik, ha az epeváladék nem jut el megfelelő mennyiségben a vastagbélbe. Ennek oka lehet valamilyen betegség, vagy a szervezet hibás működése, azonban nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Világos széklet ugyanis mutatkozhat egyes élelmiszerek, illetve savlekötők túlzott bevitele miatt.

Sápadt, fehér, vagy agyagszínű széklet lehet az epehiány következménye, de az epevezetékek elzáródása is okozhatja. Világos vagy agyagszerű széklet előfordulhat báriumos vastagbélvizsgálat után, mivel a bárium bekerülhet a székletbe. Halvány bélsár előfordulhat ugyanakkor −főként, ha a szokásostól eltérő szín csak alkalmanként és rövidebb ideig fordul elő−, hogy a megváltozott székletet a bevitt táplálékok, gyógyszerek vagy a fokozott stresszes állapot okozza.

Ha a színváltozást emésztési zavar, a felszívódás zavara, illetve méreganyag okozza, a rostbevitel helyreállításával a jelenség jó eséllyel megszüntethető. Egyes ételek világosíthatják a széklet színét, különösen a zsíros, vagy azon táplálékok, amelyek színezőanyagokat tartalmaznak. Fehérré változtathatja a széklet színét a különösen a nagy mennyiségben fogyasztott burgonya, rizs vagy tápióka. A vasat tartalmazó készítmények azonban sötétbarnára színezik.

Halvány bélsár esetén az epekövesség gyanúja is fenn áll. Megváltozhat a széklet színe az epeváladék hiánya miatt. A széklet egészséges barnás színe a bilirubin anyagcserének köszönhető, amikor ugyanis a bilirubin a vastagbélben lebomlik, létrejön a székletet megszínező stercobilin. A nagyon világos, szürkésfehér széklet oka, hogy a bilirubint tartalmazó epeváladék a normálisnál lényegesen kisebb mennyiségben jut el a vastagbélbe. Hasonló hatása lehet a savlekötőknek –főként az alumínium-hidroxid alapúak veszélyesek−, és a hasmenés elleni, bizmut-szubszalicilát tartalmú készítményeknek.

Normális-e a világosbarna széklet?

A barna és akár a zöld széklet minden árnyalatát normálisnak szokás tekinteni. A széklet színe csak ritkán jelzi a potenciálisan súlyos bélrendszeri betegségeket. Általában az befolyásolja, amit eszünk, valamint az epe – egy sárgászöld folyadék, amely segít megemészteni a zsírokat – mennyisége a székletben. A zöld széklet egyik előidézője, hogy az elfogyasztott táplálék túl rövid idő alatt halad át a vastagbélen. Ilyenkor az epében található zöld, biliverdin nevű pigmentet a szervezet nem tudja feldolgozni, emiatt az ürülék nem válik barnává, helyette zöldes árnyalatúvá válik. Ha klorofillban gazdag zöldségeket eszünk, ugyancsak számolnunk kell a jelenséggel. Sokkal inkább aggódnunk kell, ha a vécécsészében vért látunk. A véres széklet oka sok minden lehet, az aranyértől kezdve a vastagbélrákig, a kivizsgálása mindenképp elengedhetetlen. A fehér, illetve nagyon világos színű széklet súlyos májbetegségre enged következtetni.

Betegségek és a halvány széklet

A fehér, illetve nagyon világos színű széklet súlyos májbetegségre – hepatitis A, B, C, D, fulmináns májelégtelenség, májzsugor, tumor – is utalhat. Utóbbira akkor kell gondolni, ha a széklet huzamosabb ideig világos színű: ilyenkor leggyakrabban az epekövesség gyanúja áll fent, mivel a kő zárja el az epevezetéket, így a váladék nem tud eljutni a gyomorba, illetve a vastagbélbe. Fehér székletet eredményezhet ezen kívül az epehólyag gyulladása, a sclerotizáló cholangitis –az epeutakat szűkítő gyulladás kevésbé gyakori, főként felnőtt férfiakat érintő betegség−, a biliaris cirrhosis –szintén ritka, gyógyíthatatlan betegség−, valamint az epe daganatos megbetegedései is. A halvány széklet előfordulhat még sarlósejtes anémia, hasnyálmirigy-gyulladás, Lassa-láz −sertéspestis− vagy fertőzéses mononukleózis −mirigyláz− következményeként. A thalassemia is okozhat világos székletet. Ez utóbbi egy örökletes genetikai betegség, amelynek enyhébb formája nem igényel kezelést, a súlyosabb változat azonban halálos lehet.

Oka lehet csecsemőknél vagy felnőtteknél az epe hiánya emésztőrendszerben. Hepatitis B, irritábilis bél szindróma, vagy a gyomorfertőzés ugyancsak okozhat agyagszínű, más néven acholiás székletet. Az úgynevezett thalassemia egyik tünete is lehet a halvány széklet, mivel a szervezet nem képes megfelelő hemoglobin előállítására.

Az ürülék barna színét az epefesték lebontása okozza. Ha sárga széklet jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel a zsírok és a bilirubin lebontása nem ment végbe. Sárga, nyálkás széklet jelentkezhet parazita-fertőzés esetén. A májcirrózis és a hepatitis csökkentik vagy eliminálják az epesókat, amelyek segítenek az emésztésben és a tápanyagok felszívásában. Az epekövek vagy a biláris iszap az epehólyagban csökkentik az epe mennyiségét. Ez nem csak fájdalmat okozhat, hanem egyik velejárója a halvány bélsár.

Lisztérzékenység

Amennyiben a fehér, világos bélsár fényes és nyálkás, az elváltozás valószínűleg a tápanyag rossz felszívódását jelzi, ami a gluténzékenység egyik jellemző tünete. Ez a jelenség akkor is gyakran előfordul, ha a stressz vagy fertőzés miatt túl gyors a bélműködés. Ilyenkor is segíthet a CleanInside rostkeverék, amelynek 20 féle természetes rostja megtisztítja a bélrendszert, helyreállítja a bélmozgást, a bélflóra egyensúlyát, az anyagcserét és az emésztést. A benne található psyllium növeli az elfogyasztott rostok térfogatát, ami fokozza a hatását.

Diagnosztika

Sápadt széklet kezelése érdekében először ki kell deríteni a probléma okait. A teljes kórtörténet mellett a diagnózis felállításához felhasználható néhány vizsgálat a következő:

Májfunkciós tesztek: A májfunkciós tesztek segíthetnek meghatározni, hogy van-e olyan állapot, amely fennállása esetén a máj okozza a sápadt széklet kialakulását.

Hasi ultrahang: Ez a nem invazív teszt hanghullámokkal vizsgálja meg a test belsejét, és segíthet az orvosnak látni az olyan belső struktúrákat, mint az epehólyag.

Vérvizsgálat a fertőzés vizsgálatára: Különféle vérvizsgálatokat lehet elvégezni, melyekből tisztább képet kaphat az orvos a problémáról.

Endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia (ERCP): Ritkán alkalmazhatunk ilyen típusú endoszkópiát, amelyet a hasnyálmirigy és az epevezeték belsejében lehet látni.

Kezelés

A terápia a mögöttes októl függ. Ha az oka a zsírok felszívódása, változtatható az étrend és a vitamin-kiegészítők. Blokkolt epevezetékek esetén műtétre lehet szükség a vezetékek kinyitásához. Ha a széklet egy másik állapot, például hepatitisz tünete, az okot kell elsősorban kezelni.

Vészhelyzet?

A széklet általában nem fehér, ezért szükség lehet sürgősségi ellátásra bizonyos esetekben. Azonnal forduljunk orvoshoz olyan tünetek esetén, mint például a súlyos hasi fájdalom, magas láz, nagymértékű hányás, a mentális állapot, vagy a viselkedés hirtelen megváltozása, ugyanis ezek már sok esetben súlyos bajok jelei.

Ha észrevesszük, hogy a széklet fehér, halvány vagy világos színű, fényes vagy zsíros, lebeg a víz felszínén és rossz szagú agyagszínű vagy krétaszürke, keressük fel az orvost.