Sárga széklet – Ezek állhatnak a háttérben

Sárga széklet – Ezek állhatnak a háttérben

A széklet színe, pontosabban annak elváltozása nagyon sok esetben jelezhet valamilyen emésztőrendszeri megbetegedést, netán komolyabb szervi problémát. Pánikba esni nem érdemes, ugyanakkor fontos komolyan venni a problémát és alaposabban utána járni, orvos, gasztroenterológus közreműködésével.

Normális esetben a széklet barnás árnyalatú, de előfordulhat, hogy egyes ételek, illetve gyógyszerek hatására, vagy betegségek miatt, a színe megváltozik. Például nagyobb mennyiségű vörösbor, vagy egyéb színanyagot tartalmazó ételek hatására fekete, esetenként vörös széklet lesz tapasztalható. Elsőre könnyen hihetnénk azt, hogy véres széklet, ám ez pusztán csak az elfogyasztott ételek-italok okozta színelváltozás. Ez persze a legoptimálisabb eset, valóban előfordulhat, hogy nagyobb bajok vannak és e módon jelez a szervezet. Intő jel így tehát a sárga széklet is, ami akár súlyos szervi elváltozásokra is utalhat.

Mi a széklet és miért olyan színű amilyen?

A széklet a tápanyagok lebontása és hasznosítása –felszívódása– után megmaradt melléktermék. 65 százaléka víz, 35 százaléka pedig szilárd anyag, a szervezet számára értékes összetevőket szinte egyáltalán nem tartalmaz. Mivel az immunrendszer 80 százaléka az emésztőrendszerhez kapcsolódik, a széklet minősége fontos információkkal szolgál általános egészségi állapotunkról. Színéről elsősorban a vastagbél, a máj, az epe és a hasnyálmirigy állapotára következtethetünk.

A széklet színéért a bilirubin nevű anyag felelős. Ez az epével jut a bélbe, ahol a táplálék is található, majd azzal együtt lebomlik és folytatja útját kifelé a szervezetből. A bilirubin belül a vastagbélben stercoblinná bomlik, ami a béltartalomnak barna színt fog adni. Ha ez a szín valamiért mégsem barna, úgy valami oknál fogva nem emésztődik megfelelően a táplálék és a benne található zsír valamint vele együtt a bilirubin. Vagy mint a fentebb említett esetben valamilyen a táplálékkal bevitt színanyag, esetenként belső vérzésből eredő vér elszíneződést fog okozni a székleten. Így tehát a sárga széklet oka, a zsírok és a bilirubin lebontásának hiánya. Azonban hogy ez pontosan miért is (nem) történik, annak több különféle oka lehet.

A sárga széklet lehetséges okai

Étrend

Mind közül a legártalmatlanabb ok az étrend. Előfordulhat, hogy túlzottan zsíros ételeket fogyasztunk, és a szervezet nem tudja a nagy mennyiségű zsírt lebontani. Viszont nem pusztán a sárga színű széklet miatt érdemes visszább venni a zsíros, olajos ételekből, hanem hogy a többi szervet köztük a májat is védjük az elzsírosodástól, ugyanis az is okozhat ilyen téren gondokat. A zsíros ételek mellett olyanok is felelősek lehetnek a sárga színért mint az édesburgonya vagy a sárgarépa, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk őket.

Stressz

Az elfogyasztott ételeken kívül a másik gyakori oka a stressz és az idegesség. Amikor idegesek vagyunk, a szervezet felgyorsítja az emésztést amelynek következtében az étel túl gyorsan halad végig az emésztőrendszeren, így a bilirubinnak nincs ideje arra, hogy a székletnek barna színt adó stercoblinná alakuljon. Mivel a stresszes életvitel egyre gyakoribb és a szorongás is sokaknál állandónak mondható, a sárgás széklet is jelezheti, hogy életmódot kéne váltani, ha szükséges akkor pedig segítséget kérni.

Máj, epe és egyéb szervi elváltozások

Esélyes ugyanakkor, hogy a stressznél jóval komolyabb probléma áll a háttérben. Az epe és a bilirubin a májban termelődik így elsősorban a máj lesz a gyanús. A cirrózis vagy más néven májzsugor a máj működésének leállásával fenyeget és ennek egyik előjele lehet a sárga színű széklet. A májcirrózis több okból is kialakulhat. Leggyakoribb a hosszantartó, mértéktelen alkoholfogyasztás, de a zsírmáj vagyis a máj elzsírosodása vagy akár valamilyen májat megtámadó betegség, pl. Hepatitis vírus is okozhat májzsugort. A májzsugor kicsit sem játék, hiszen létfontosságú szervről van szó, így ha csak a gyanúja felmerül, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ugyanígy az epehólyag problémái is állhatnak a háttérben, például epekő, epevezeték elzáródás esetleg epedaganat formájában. Ha a sárga széklethez az epe megbetegedése vezet, az elváltozás általában lázzal és viszketéssel jár, valamint az egész test és a szemfehérje besárgul, a betegnek gyakran hányingere van.

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy is okozhatja a széklet sárgás elszíneződését. A hasnyálmirigy gyulladás, a hasnyálmirigy daganat, a hasnyálmirigy vezeték elzáródás mind okozhat színelváltozást, mivel ez a szerv termel több olyan enzimet is melyek a táplálék emésztésében játszanak fontos szerepet. Ha valamilyen okból kifolyólag nem jut elég emésztőenzim a bélrendszerbe, úgy az a béltartalom színén is meg fog látszani. Amikor a hasnyálmirigy nem működik megfelelően –pl. gyulladás, daganat vagy fibrózis miatt–, a zsírmolekulák lebontása sem lehet tökéletes. Ilyenkor a széklet nem csupán sárga, hanem bűzös és olajos is lesz.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenyek nem jól, vagy csak részben képesek megemészteni a glutént, ami egy gabonákban található fehérje. Ezért, amikor glutént tartalmazó ételt esznek, az emésztésük szabálytalanná válik, gyakran szenvednek hasmenéstől, ami az ürülék elszíneződését okozza. Súlyosabb esetben azonban, nem a hasmenéstől változik sárgává a székletük, hanem a glutén hatására hasnyálmirigy irritáció, majd gyulladás alakul ki és ez okoz végül  sárga székletet.

Paraziták

Nem kizárható a parazita által okozott színelváltozás sem. A Giardia fertőzés egyik tünete például a sárgás vagy zöldes széklet. A Giardia lamblia egy a bélsejteken élősködő parazitafaj. Szájon át jut a gazdatestbe, többnyire fertőzött vízzel vagy étellel. A vízben és az ételekben még csak úgynevezett ciszták vannak, melyek a gazdatestbe jutva a bélben fejlődnek ki érett egyedekké. Amenyiben a víz amit iszunk nem steril, például patak vagy folyóvíz, könnyen összeszedhetjük ezt a parazitát, ugyanis a klór nem hat ellene. A víz felforralása viszont segít. A parazita állatokban is megtalálható, akik gyakran isznak is a természetes vízekből, beszennyezve azt a parazitával.

Mi a megoldás?

A sárga székletnél fontos kiemelni, hogy önmagában nem a színnel van a baj, ezért nem is arra érdemes koncentrálni. A szín csupán jele valamilyen már meglévő, háttérben meghúzódó problémának. Az első lépés ennek a problémának a szakszerű feltárása, melyhez mindenképpen szakorvos segítsége szükséges. A kivizsgálás több különféle módon történhet az orvos javaslata alapján, a székletminta vételtől kezdve a kolonoszkópiáig. Ha megvan a probléma gyökere, úgy az annak megfelelő terápiát kell alkalmazni. Esetenként egy-egy béltisztító kúra is hasznos, mint megelőzés.

Májprobléma esetén az alkoholelhagyás általánosnak mondható intézkedés, nagyon extrém esetben a májtranszplantáció is felmerülhet, azonban ez esetben valószínűleg jóval nagyobb gondok vannak, mint pusztán a széklet színe. Epebajok esetén a műtét is szóbajöhet, ugyanis esetenként nem pusztán az epeköveket de az egész epehólyagot is el kell távolítani.

Parazitáknál valamilyen speciális készítményt írhat fel az orvos, lisztérzékenységnél esetleg túl zsíros táplálkozásnál pedig értelemszerűen az étrendbeli változtatások lesznek szükségesek.

Táplálkozás terén jó hasznát vehetjük még a rostoknak, illetve az alapvetően rostgazdag táplálkozásnak. A rostok ugyanis lassíthatják a táplálék belekben való végighaladását ami által a szervezetnek több ideje jut majd azt megfelelően emészteni. Ugyanígy segíthetnek a probiotikumok is, többek között a hasmenés illetve székrekedés ellen is, ugyanis helyreállítják a bélflórát és óvják a bél egészségét.

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/stool-color/expert-answers/faq-20058080

https://www.healthline.com/health/digestive-health/yellow-stool