B1-vitamin

A B1-vitamin, más néven tiamin, az emberi szervezet számára elengedhetetlen tápanyag, amely fontos szerepet játszik az energiatermelésben és az idegrendszer megfelelő működésében. A B-komplex vitaminok egyikeként a tiamin kiemelkedő szerepet játszik az egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Gyógyhatásai

A B1-vitamin szerepe a szénhidrátok anyagcseréjében rendkívül fontos. A szénhidrátokat, amelyek a testünk fő energiaforrásai, a sejtek energiává alakítják. A tiamin segíti az enzimek működését, amelyek részt vesznek a szénhidrátok lebontásában és a glükóz (cukor) energiává történő átalakításában. Ezáltal a B1-vitamin hozzájárul az energiatermeléshez és az egész test megfelelő működéséhez. Fontos a rendszeres bevitele, hiszen a B1 vitamin nagyjából 14-18 napot tölt a szervezetben, mielőtt lebomlik. A bevitt tiamin a vékonybélben szívódik fel, a foszfatáz nevű enzimnek köszönhetően pedig hidrolizálódik és a vesében, szívben és az agyban raktározódik.

A B1-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében. A tiamin részt vesz a neurotranszmitterek termelésében és a sejthártyák integritásának fenntartásában. Emellett a B1-vitamin pozitív hatással lehet a memória és a mentális funkciókra. Az idegsejtek megfelelő működése és a neurotranszmitterek szabályozása elengedhetetlen a normális hangulat, az alvás és az érzelmi egyensúly fenntartásához.

A B1-vitamin hiányának egyik legismertebb betegsége a beriberi. A beriberi tünetei közé tartozik az izomgyengeség, az izomfájdalom, a zsibbadás és a reflexek zavara. Emellett az érintettek fáradtnak és kimerültnek érezhetik magukat. A legsúlyosabb esetekben a beriberi idegrendszeri rendellenességekhez, szívproblémákhoz és akár halálhoz is vezethet.

A B1-vitamin hiányával összefüggésbe hozható másik állapot a Wernicke-Korsakoff-szindróma. Ez egy súlyos neurológiai rendellenesség, amely az alkoholizmus következtében vagy más okokból kialakulhat. A szindróma tünetei közé tartozik a zavartság, a memóriavesztés, az egyensúlyzavar és a súlyos idegrendszeri problémák.

Mit mond a tudomány?

Amerikai kutatók a tiamin Alzheimer kórra gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérletük során 3-8 gramm B1 vitamint adtak a tesztalanyoknak. Az eredményeik alapján ez a mennyiség némileg képes volt csökkenteni az Alzheimer kór tüneteit. Az, hogy mi volt a tiamin pontos hatásmechanizmusa kérdéses, de lehetséges, hogy az acetilkolin lebontásában játszott szerepében rejlik a titka. Az Alzheimer-kór során pedig egyes B1 vitamintól függő enzimek is megváltozhatnak, így a B1 vitamin hiánya feltehetően összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kialakulásával.

Felhasználása

Az ajánlott napi bevitel (RDA) a B1-vitamin esetében felnőttek számára általában körülbelül 1,1-1,2 milligramm. A terhes és szoptató nőknek valamivel magasabb mennyiségű tiaminra lehet szükségük. Az ajánlott adagok azonban változhatnak az egyéni szükségletek és az életmód alapján.

A B1-vitamin, vagy tiamin, elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez és az energiatermeléshez. Szerepe a szénhidrátok anyagcseréjében, az idegrendszer működésének támogatásában és a mentális egészségünk fenntartásában kiemelkedő. Hiányának következtében súlyos problémák, mint a beriberi és a Wernicke-Korsakoff-szindróma alakulhatnak ki, amelyek súlyos neurológiai és fizikai tüneteket okozhatnak. A megfelelő napi bevitel biztosítása érdekében változatos étrendet kell követnünk, amely tartalmazza a B1-vitaminban gazdag élelmiszereket, például a húst, a halat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és a hüvelyeseket.

Hivatkozások

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/089198879300600408

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/

 

 

B1-vitamin

Név:
B1-vitamin

Latin név:
B1-vitamin

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.