Fáradtság – Ezek állhatnak az állandó kimerültség hátterében

Fáradtság – Ezek állhatnak az állandó kimerültség hátterében

A fáradtság nagyon sok esetben valamilyen egészségi probléma tünete. Mégis nagyon ritkán veszik figyelembe tünetként, mivel a fáradtság egészséges embereknél is gyakran előfordul, és nagyon sok tényező kiválthatja.

A normális fáradtság a szervezet válasza a fizikai vagy szellemi erőfeszítésre. A fáradtság teljesen egészséges reakció, abban az esetben, ha az embert a megszokottnál nagyobb megterhelés éri. Azonban ez a normális fáradtság is kóros lehet, ha krónikussá válik, vagy amikor szélsőséges méreteket ölt, és túlságosan hosszan tart. Ha valaki rendszeresen szokatlanul erős szellemi, lelki vagy fizikai megterhelésnek van kitéve, akkor általában az lehet a tartós fáradtság kiváltó oka.

A tartós fáradtság adódhat életmódbeli problémákból, de betegséghez is társulhat, ezért feltétlenül különös figyelemmel kell kezelni.

A fáradtság gyakori okai és tünetei

A kóros fáradtság nagyon sokféle okra vezethető vissza. Érdemes csoportosítani a lehetséges kiváltó okokat, hogy a valós kiváltó tényezőt könnyebben megállapíthassuk.

A krónikus fáradtság gyakori tünetei a gyengeség, az erőtlenség, az állandó kimerültség érzése, a motiváció hiánya, valamint a koncentrációs zavarok. A krónikus fáradtságban szenvedő ember továbbá igen nehezen kezdi el és fejezi be feladatait. A kóros fáradtság egyéb tünetei lehetnek az ájulás vagy az eszméletvesztés, a szapora szívverés és a gyakori szédülés is. Ha valaki ezeket a tüneteket fedezi fel magán, akkor érdemes szakorvos segítségét kérni, hogy megállapítsa a fáradtság valódi okát.

Anyagcsere problémák és endokrin (hormonális eredetű) betegségek

A leggyakoribb anyagcsere problémák és endokrin betegségek, amelyek következtében az egyén folyamatosan kimerültnek érzi magát, a vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség, elektrolit háztartás zavarai, vesebetegség, májfunkció rendellenesség, Cushing-kór.

Fertőző betegségek

A fertőző betegségek kimerítik az emberi szervezetet. A krónikus fáradtság leggyakrabban a következő betegségek esetén merül fel panaszként: hepatitis, tuberkulózis, influenza, malária, HIV fertőzés.

Szívbetegségek és tüdőbetegségek

E két létfontosságú szerv megbetegedése rendkívül megterhelő a szervezet számára. Az állandó kimerültség általában a következő esetekben tapasztalható: pangásos szívelégtelenség, szívkoszorúér-betegség, szívbillentyű-rendellenesség, aritmia, asztma, tüdőgyulladás, krónikus obstruktív tüdőbetegség.

Gyógyszerek mellékhatása

A folyamatos kimerültség több gyógyszer mellékhatásaként is felléphet. A leggyakoribb készítmények, amelyek a krónikus fáradtság tüneteit okozzák az antidepresszánsok, a szorongás elleni gyógyszerek, a nyugtatók, az antihisztaminok, a szteroidok és bizonyos vérnyomás-csökkentő gyógyszerek.

Pszichés okok

Az esetek egy részében pszichés problémák terhelik túl a szervezetet és ez állandó fáradtság érzetet okoz. Leggyakrabban a depresszió, a szorongás, a drogfogyasztás és alkoholizmus, étkezési zavarok, bulimia, anorexia áll a fáradtság hátterében, de a bánat és a gyász is lehet ilyen kiváltó tényező.

Alvási problémák

Amikor az ember képtelen kipihenni magát, akkor a szervezete nem regenerálódik teljes mértékben, ebből adódóan az alvászavarok minden esetben kimerültséghez vezetnek. Ilyen alvásproblémák lehetnek például az alvási apnoe, az álmatlanság vagy a narkolepszia, de az éjszakai órákban vagy váltott műszakrendben történő munkavégzés, a várandósság, és a reflux oseophagitis is.

A fáradtság egyéb okai

Előfordul, hogy a fáradtság oka valamilyen súlyos betegség, esetleg a kezelések mellékhatása. Ilyen lehet például a rák és a kemoterápia, a sugárkezelés, a reumatológiai megbetegedések, szisztémás lupus erythematosus (SLE), fibromyalgia (kötőszöveti és ízületi megbetegedés).

Sürgősségi ellátás abban az esetben szükséges, amikor a fáradtság tünetei mellé más tünetek is társulnak, mint például a légszomj, az ájulás, a mellkasi fájdalom, vérzés (rektális vérzés vagy véres hányás), súlyos hasi vagy kismedencei fájdalom, hátfájás, súlyos fejfájás, vagy szabálytalan szívverés. Ha hasonló tünetek tapasztalhatóak közös háztartásban élő személyek mindegyikénél, akkor ez akár egy esetleges szén-monoxid mérgezésre is utalhat.

Amennyiben szükséges, az orvos vizsgálatokat rendel el, amelyek a következők lehetnek: vér- és vizeletvizsgálat, pajzsmirigyfunkció tesztek, terhességi teszt, vérsüllyedés teszt, HIV teszt, mellkas röntgen, EKG, CT. Az orvos a végleges diagnózist a tesztek eredménye alapján állítja fel, így derülhet fény a krónikus fáradtság alapvető okára.

A fáradtság és az életmód

A fentiekben rengeteg lehetséges okról esett szó, ám az esetek döntő többségében a krónikus fáradtság egyszerűen a nem megfelelő életmód következménye.

A fáradtság és az immunrendszer állapota nagyon szoros összefüggéseket mutat. Amennyiben az immunrendszer működése nem kielégítő – például a felhalmozódott méreganyagok következményeképpen –, akkor az immunrendszer energiát kénytelen elvonni azért, hogy a létfontosságú szervek folyamatos működését biztosíthassa. A krónikus fáradtság ilyen esetben általános állapottá válik. Ezért lehetséges az, hogy egy általános méregtelenítés után az ember teljesen felszabadultnak, erőtől duzzadónak érzi magát. Olykor a fáradtság megszüntetésére nem szükséges semmilyen más kezelés, csupán egy hatékony méregtelenítés. Ehhez a legjobb eszköz a ToxiClean® Program, egy olyan a méregtelenítő program, amely az immunrendszert erősen megterhelő nehézfémeket is eltávolítja a szervezetből.

A kimerültség általános oka a dehidratáltság (kiszáradás) is lehet. Napjainkban az emberek többsége nem fordít elegendő figyelmet a folyadékbevitel mennyiségére és minőségére. Az üdítőitalok sok cukrot, rengeteg méreganyagot tartalmaznak, ezért csak részben alkalmasak a szervezet hidratálására és a méregtelenítő folyamatok fenntartására. Naponta két liter tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz elfogyasztásával jó eséllyel megszüntethetőek a régóta fennálló krónikus fáradtság tünetei.

A táplálkozási szokások is nagymértékben befolyásolják az immunrendszer állapotát. Abban az esetben is kialakulhat kóros fáradtság, ha az energia- és tápanyagbevitel nem megfelelő. A vitaminban és rostban gazdag tápanyagok elősegítik az emésztés folyamatát, nem terhelik az immunrendszert, ennek révén megszüntethető az állandó fáradtság. A táplálkozási szokások megváltoztatása önmagában nem elég. Alapos béltisztítás is szükséges, hiszen a korábban lerakódott salakanyagokat el kell távolítani a belekből ahhoz, hogy a tápanyagok megfelelően hasznosulhassanak. A kíméletes béltisztítás legjobb formája a Clean Inside® Program, amelynek alkalmazásával megszabadulhatunk a parazitáktól is. Ez szintén nagymértékben hozzájárul az immunrendszer állapotának javításához. Nagyon sok ember tapasztalata szerint a Clean Inside® béltisztító alkalmazása után a kóros fáradtság egyik napról a másikra megszűnt.

A fentieken kívül a rendszeres mozgás, a relaxáció, a stressz lehetőség szerinti kerülése szintén nyilvánvalóan hozzájárul a kialakult kóros fáradtság megszüntetéséhez.

Mindezek ismeretében könnyebben kideríthető a kóros fáradtság kiváltó oka, és az esetek nagy részében ez egyszerűen kezelhető. A fáradtság nem lehet életforma, tegyünk ellene, hiszen megszüntethető.

Forrás:

http://www.emedicinehealth.com/fatigue/article_em.htm#fatigue_overview