Reflux – népbetegség, mely hatékonyan leküzdhető

Reflux – népbetegség, mely hatékonyan leküzdhető

Valószínűleg mindenki hallott már a reflux betegségről, mely meglehetősen rossz hatást gyakorol az életminőségre. Az emésztés körforgását negatívan befolyásoló kór jellegzetes tünetei a normális táplálkozást és alvást is megnehezítik. Az alábbiakban minden hasznos információt megosztunk, amit ezen kondícióval kapcsolatban tudni érdemes, és tíz olyan praktikába is beavatjuk, melyek betartásával a tünetek megelőzhetők!

Mi az a reflux és mi okozza?

A reflux (más néven gastrooesophagealis reflux betegség, vagy GERD) az emésztőrendszer egyik leggyakoribb megbetegedése. Jellegzetes tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ahol felmarja annak nyálkahártyáját, gyulladást és krónikus állapotban fekélyt eredményezve. A probléma a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő működésében gyökerezik.

Ez a jelenség optimális szinten teljesen hétköznapi, azonban ha a nyelőcsőbe visszajutó savtartalom mennyisége megnő és egyre gyakrabban jelentkezik, akkor nagy eséllyel kialakult a betegség. Ez esetben egészségügyi ellátás ajánlott a kondíció súlyosbodásának elkerülése érdekében.

 Az emésztés helyes körforgásában a gyomorsavnak egyébként központi szerepe van, ugyanis támogatja a táplálék lebontását és a tápcsatornába jutott kórokozókkal is elbánik. Mivel a kórkép a lakosság egyharmadát érinti, így bátran nevezhetjük népbetegségnek.

A reflux hajlamosító tényezői

 • Túl nagy hasi nyomás: Leginkább a terhes nők körében előforduló hajlamosító faktor, mely miatt akár napi szinten tapasztalnak gyomorégést a megnövekedett hasi presszúra miatt
 • Bizonyos ételtípusok (például tejtermékek, fűszeres vagy sült ételek) és nem megfelelő étkezési szokások
 • Fájdalomcsillapítók, nyugtatók, antidepresszánsok, illetve asztmára, magas vérnyomásra és allergiára felírt gyógyszerek
 • Ülő életmód
 • Túlzott mértékű dohányzás, kávé és alkoholfogyasztás
 • Nem: A betegség gyakrabban fordul elő nők esetében, és a korral kialakulásának rizikója is emelkedik, főleg akkor, ha túlsúllyal társul
 • Rekeszsérv: A gyomor felső része kidomborodik a rekeszizomban, akadályozva az ételek normális bevitelét

Reflux tünetei

A GERD egyik legfőbb tünete kétségkívül a gyomorégés. Jellemzően a szegycsont mögött, a mellkas közepe tájékán lép fel, mely egészen a gyomorszájtól a torokig érezhető.

További gyakori panasz a savas felböfögés. Ilyenkor az emésztőnedvek és a gyomortartalom elegyét a beteg a szájüregig öklendezi vissza, mely erőteljes savas ízt hagy maga után. Ez a folyamat fokozott köhögési ingerrel is jár, valamint megnehezíti a nyelést és égő érzést hagy a nyelőcsőben.

Az egyre krónikusabbá váló nyelési nehézség is utalhat a kór kialakulására, mely során kezdetben az ételfalatok akadozása érzékelhető, amit előrehaladott állapotban a folyadék nyelésének nehézkessé válása követ. Ennek hátterében nyelőcső-szűkület, rövid nyelőcső vagy az úgynevezett Barrett-nyelőcső állhat. Utóbbiról akkor beszélünk, ha a nyelőcső belső fala a gyomorsav visszafolyása miatt begyullad, és rendellenes elváltozások keletkeznek nyálkahártyasejtjeiben. Eredményeképp, a sejtek átalakulnak, és daganatos sejtekké válhatnak. Ezért, a kondíció a nyelőcsőrák hírnökének is titulálható.

Ezeken kívül, gyakori betegségre utaló jel lehet a rossz szájíz, kellemetlen szájszag vagy a nagy mértékű nyálelválasztás. A nyelőcső belső falának állandó felmaródása végett az ételmaradékok és baktériumok a sérült felületen egyszerűbben megtapadnak és elszaporodnak. Így olyan anyagok keletkeznek a szájüreg közelében, amik lélegzetvételnél kiáramlanak a szájon keresztül, rossz szájszagot hagyva maguk után.

Az elfogyasztott ételek a gyomorsavval és emésztőenzimekkel keveredve elősegítik a gázképződést a belekben. Noha ez a folyamat természetes, azok esetében, akik nyelőcsövének alsó záróizma nem funkcionál megfelelően, a szájüreg felé szöknek ki a gázok. Ennek eredményeképp, a betegségben szenvedők gyakran savas böfögést tapasztalnak.

A fentiekben említett nehézkes és fájdalmas nyelés külön figyelmet igényel. Ilyenkor ugyanis rosszindulatú daganatos betegség lappanghat a háttérben. Amennyiben ez a panasz hirtelen súlyvesztéssel, vérszegénységgel vagy tápcsatornából eredő vérzéssel társul, azonnal keressünk fel egy szakorvost.

A kór nyelőcsövet érintő szövődményei esetén különbséget teszünk nyelőcsői és nyelőcsövön kívüli kórképek között.

Nyelőcsői szövődmények

A reflux leggyakoribb, nyelőcsövet támadó szövődménye a nyelőcsőgyulladás. Amikor a gyomor savas tartalma felszivárog a szájüreg felé, nagy mértékben sérülhet a nyelőcső hámrétege, melyet ha nem kezelnek, rosszindulatú daganat is kialakulhat a szervben. A problémára endoszkópos vizsgálat deríthet fényt.

A tartós, krónikussá váló nyelőcsőgyulladás heges nyelőcsőszűkületet eredményezhet. Ebben az esetben a felsértett nyálkahártya hegesedéssel gyógyul. A szerv elfekélyesedése vérzést, valamint átlyukadást (perforációt) vonhat maga után. Mindkét kondíció egyaránt súlyos, azonban míg az előbbi olykor csak akkor derül ki, mikor a székletminta vért azonosít a székletben, addig az utóbbi azonnali orvosi beavatkozást igényel, különben az életet veszélyeztetheti.

A Barrett-nyelőcsőnek nevezett kórkép egyre több beteg diagnózisában szerepel reflux-szövődményként. Olyan betegeknél merül fel, akik már több, mint egy évtizede küzdenek a GERD kellemetlen tüneteivel. Mint korábban említettük, ilyenkor a nyelőcső sejtjei átalakulnak és daganattá nőhetik ki magukat. Azért rendkívül veszélyes, mert nem produkál jellegzetes tüneteket. Emiatt, a szövődménynek potenciálisan kitett személyeknek kiemelkedően fontos rendszeres, endoszkópos szűrővizsgálaton részt venni. Annál is inkább, mert korai felismerés esetén a Barrett-nyelőcső műtéti beavatkozással véglegesen gyógyítható.

Nyelőcsövön kívüli szövődmények

A légutat érintő panaszokat, mint például a köhögés, idegentestérzet vagy rekedtség, a savas gyomortartalom által okozott irritáció eredményezi. Ezt a kondíciót “néma refluxnak” is hívják, és leggyakrabban akkor beszélhetünk róla, ha a kellemetlen légúti tünetek nehezen enyhíthetők és időről-időre visszatérnek. Ezen kívül, a nem múló rekedtség, torokfájás és köhögési inger garatgyulladásra vagy gégegyulladásra is utalhat. Gégegörcs, melyet a savas visszaáramlásból következő köhögésroham okoz, csak elvétve alakul ki, viszont érdemes ezzel a problémával különösen körültekintőnek lenni, mert sokszor éjszaka jelentkezik, így akár életveszélyes is lehet. A betegséggel küzdők így figyeljenek arra, hogy fekvő helyzetben is emelt felsőtesttel pihenjenek, aludjanak.

GERD kezelése

A kórkép eredményesen kezelhető szakorvosa utasításainak követésével, illetve néhány étrendhez és életvitelhez kapcsolódó szabály betartásával.

 • Helyes táplálkozás: A túl zsíros, édes vagy erősen fűszerezett ételek elősegítik a GERD megjelenését. Fogyasszon emésztőrendszert kímélő ételeket és egyen inkább többször kisebb adagokat ahelyett, hogy habzsolna.
 • Gyógyszeres kezelés: Ha a GERD enyhe tüneteit tapasztalja, és nem jelentkezik gyakran a probléma, akkor egyszerű savlekötő gyógyszer alkalmazása is enyhülést hozhat. Azonban, ha a kellemetlen tünetek vissza-visszatérnek vagy súlyosbodnak, orvos által meghatározott gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezzel a betegek többsége szinte teljesen panaszmentessé válhat.
 • Műtét: Előrehaladott állapotban, például nyelőcsövön kívüli problémák vagy szövődmények esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra. Ezek közül széleskörben alkalmazott eljárás az úgynevezett Nissen-fundoplikáció, mellyel tulajdonképpen a nyelőcső alsó záróizmait erősítik meg, ezzel megakadályozva a gyomor savas tartalmának visszafolyását.

Tanácsok savasodás ellen

 • Tartson fenn egészséges testsúlyt
 • Egyen rendszeresen, és fogyasszon több alkalommal kisebb porciókat
 • Csökkentse a zsírbevitelt: fogyasszon olyan ételeket, melyek transz-zsírsavak helyett többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok
 • Üljön egyenesen evés közben, és maradjon egyenesen (ülve vagy állva) 45-60 percig az étkezés után
 • Kerülje az evést lefekvés előtt: Alvás előtt három órával már nem ajánlott étkezni
 • Ne viseljen olyan ruhákat, amelyek szorosak a hastájékon: Ezek ugyanis megszoríthatják a gyomrot és felnyomhatják a savat a nyelőcsőbe
 • Próbáljon emelt felsőtesttel aludni
 • Hagyjon fel a dohányzással
 • Kövesse a szakorvos által előírt utasításokat: Ha savközömbösítő gyógyszert írt fel Önnek, azt szedje a megadott ideig és a megadott mennyiségben
 • Kerülje a betegség tüneteit kiváltó ételeket

Gyakran Ismételt Kérdések

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szokványos kérdéseket, melyekre a legtöbben keresik a választ a GERD témakörében.

Honnan tudhatom hogy gyomorégésem van és nem szívrohamom?

A gyomorégés következtében kialakult mellkasi fájdalom miatt sokan megijednek attól, hogy szívinfarktusuk van. Habár a gyomorégésnek semmi köze a szívhez, mivel a kellemetlen érzés a mellkasban tapasztalható, nehéz lehet hirtelen különbséget tenni a két állapot között. A szívroham tünetei azonban merőben eltérnek a gyomorégéstől. Míg utóbbi esetén az égő érzés a nyak magasságáig kúszhat fel, az előbbi kondíció okozta fájdalom inkább a karokba, hátba és az állkapocsba sugárzik ki. Ezen kívül, a szívinfarktus izzadást, hányingert, szédülést, gyorsan jelentkező fáradtságot és szorongást von maga után.

A GERD okozhat asztmát?

Pontos összefüggés a reflux és asztma között még nem ismert. Azonban kétségtelen, hogy a GERD tünetei felsértik a torok, a légutak és a tüdő belső falát, megnehezítve ezzel a légzést. Ez összefüggésre utalhat. Általában akkor tekinthető a GERD az asztma okozójának, ha:

 • Az asztma felnőttkorban kezdődik
 • Az asztma tünetei étkezés, testmozgás, fekvés után és éjszaka súlyosbodnak
 • Az asztma nem javul a szokásos célzott kezelésekkel

Amennyiben asztmás és savasodásra is hajlamos egyszerre, szakorvosa segíthet megtalálni a legjobb módot mindkét állapot megfékezésére – a megfelelő gyógyszerek és kezelések nem súlyosbítják egyik betegség tüneteit sem.

A reflux betegség a gyerekeket is érintheti?

Igen, a GERD nemtől és kortól függetlenül bármikor jelentkezhet. Noha a betegséget általában járóbeteg ellátásban kezelik, gyermeke kórházi kezelésre szorulhat, ha:

 • Súlya alig gyarapszik
 • Cianózis keletkezik a bőrén vagy szájnyálkahártyáján, mely kékes vagy lilás elszíneződés formájában mutatkozik
 • Túlzott ingerlékenységet tapasztal
 • Túlzott hányást / kiszáradást tapasztal

A kór kezelése házilag is lehetséges?

Igen. Kontroll alatt tarthatja a betegséget, ha változtat étkezési szokásain és életmódján, valamint ha az előírtak szerint szedi a gyógyszereit.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Ha heti több, mint két alkalommal gyomorégést vagy savasodást tapasztal, és a tünetek hetek elteltével sem javulnak vagy visszatérnek, keresse fel egészségügyi szolgáltatóját.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/barretts-esophagus/diagnosis-treatment/drc-20352846
https://utswmed.org/conditions-treatments/silent-reflux/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/multimedia/gerd-surgery/img-20006950