U Vitamin – Ha még nem hallottál volna róla

U Vitamin – Ha még nem hallottál volna róla

Ha vitaminokról van szó, leginkább az A, B, C és a D vitamin a legnépszerűbb. Az ábécé további betűjeivel is még sokan tudnának mondani vitaminokat, ilyenek pl. a K vagy az E vitamin, de ezek már jóval ritkábban kerülnek említésre, nem hogy a szerepük is széles körben ismert legyen. Van azonban egy vitamin, ami betűrend szerint nagyon a sor végén kullog és szinte alig ismert. Ez az U vitamin. Ismeretlenségére némiképp magyarázatot jelenthet, hogy igazából nem is vitamin, így szigorúan véve nem is említhető az ismertebbekkel egy lapon. Kivételes mivolta persze semmiben nem kicsinyíti az érdemeit, ezért érdemes vele alaposabban megismerkedni.

Felfedezése

Az U vitamin más néven S-metilmetionin egy a káposztában és egyéb keresztesvirágúakban található enzim. Legnagyobb koncentrációban a káposztalében fordul elő. Az 1950-es években fedezte fel Dr. Garnett Cheney, a Stanford Egyetem kutatója, amikor is kísérletek során a gyomorfekélyek gyógyulását vizsgálta. A kísérletek szerint a káposztalével kezelt betegeknél a fekélyek négyszer gyorsabban gyógyultak, mint az akkortájt bevett gyógyszereket szedő csoportnál. A páciensek fájdalmai is gyorsan csökkentek. Emiatt aki gyomorfekéllyel küzd, és a gyógyulást elősegítő étrendre van szüksége, annak ez az enzim és az ezt tartalmazó zöldségek sokat segítenek majd.

Az „U” név onnan jött, hogy az angolban az „ulcer” vagyis a fekély kezdőbetűje, kis túlzással fekélyvitamin, hiszen a fekélyek kezelése során fedezték fel. Neve ellenére azonban nem csupán a fekélyek kezelésében tud segíteni

Mire jó még?

Rágcsálókon végzett kísérletek során az U vitamin májra gyakorolt hatását vizsgálták. A patkányok máját egy bizonyos gyógyszerrel károsították, majd az állatok egyik csoportjának U vitamint adtak. Az U vitaminos csoport esetében javulás volt megfigyelhető a máj állapotában, ami feltehetően az U vitamin oxidatív stressz elleni hatásának tudható be.

Ugyanígy patkányokon végzett kísérletek alapján a vesekárosodás valamint az epilepszia okozta tüdőszövet károsodás ellen is jótékony hatásai lehetnek. Az emberkísérletek ugyan még váratnak magukra, azonban az eddigi eredmények bíztatóak.

Egy másik terület, ahol hasznos lehet, az a sebgyógyítás és a bőr védelme. A bőrön keletkező sebek jellegüket tekintve hasonlóak a gyomorfekélyekhez, vagyis a gyomor belső falán lévő sebekhez. Így ha az U vitamin kiválóan gyógyítja a fekélyeket, a bőr sebeinek gyógyításában is feltehetően lesz valami haszna. Koreai kutatók le is tesztelték ezt a hipotézist és azt találták, hogy valóban hatásos a bőrön keletkező sebek gyógyulásának elősegítésében is.

Bőrvédő hatásai itt még nem érnek véget, ugyanis a sebgyógyításon kívül az UV védelemben is segít. Egyfelől véd az UV sugárzás ellen, másrészt az UV sugárzás okozta károsodás helyreállításában is hasznos. Némely kozmetikai termékben, arckrémekben ezen hatásai miatt szerepel is mint összetevő.

Miben található?

Az U vitamin leginkább a káposztában illetve annak levében található. A káposzta mellett egyéb zöldségekben pl. kelben vagy brokkoliban is találkozhatunk vele. Viszont mivel ezek a zöldségek nem mindenkinek a kedvencei – különösen igaz lehet ez a gyerekekre – így érdemes és könnyebb is táplálékkiegészítő formájában szedni. A táplálékkiegészítő előnye, hogy koncentráltan tartalmaz nagyobb mennyiséget, így sok zöldség elfogyasztásának megfelelő adagot lehet a szervezetbe juttatni csupán egy kapszula által is. Mindazonáltal a zöldségek fogyasztása továbbra is ajánlott, hiszen az U vitaminon kívül számos egyéb vitamin, ásványi anyag és rost található bennük, melyek mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889891/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110751/