Gyomorsav ellen protonpumpagátlók? Veszélyes lehet, elmondjuk miért

Gyomorsav ellen protonpumpagátlók? Veszélyes lehet, elmondjuk miért

A savas reflux elleni gyógyszerek gyakori típusa, a protonpumpagátlók (PPI-k) felhasználói körében gyakoribb az elhalálozás aránya, mint a más, hasonló kezelések felhasználói között.

Egy új tanulmányban 275 000 PPI-felhasználó orvosi adatait vizsgálták, és összehasonlították azokat más emberekével, akik más típusú gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) gyógyszert használnak. A közzétett tanulmányok a PPI-ket súlyos mellékhatásokhoz kötötték, beleértve a demenciát és a vesekárosodást.

Gyomorsav ellen PPI-k?

A reflux tüneteinek gyógyítása nagy üzlet lett. Egyes kutatások azt mutatják, hogy 1999 óta a vényköteles protonpumpagátló gyógyszerek használata megduplázódott, 3,9 százalékról 7,8 százalékra emelkedett az amerikai felnőtt lakosság körében.

Becslések szerint évente 64 millió receptet írnak fel GERD elleni gyomorsav csökkentő gyógyszerekre, beleértve a PPI-ket és a H2-blokkolókat (egy kevésbé ismert reflux elleni gyógyszercsoport, mely kevesebb mellékhatással jár).

Annak ellenére, hogy a PPI-k elterjedtek gyomorsavtúltengés esetén, egy tanulmány azt írja, hogy gyakran az esetek 53 és 69 százaléka között a PPI, gyomorsav lekötő gyógyszer szedése nem is indokolt.

Úgy tűnik, hogy a túladagolás vagy a receptek indokolatlan felírása a legnagyobb probléma.

A savtúltengés enyhe eseteit valószínűleg nem kell PPI-vel kezelni. Több, jóval kisebb kockázattal járó termék létezik, ezen kívül életmódváltás segítségével is orvosolhatók az enyhe tünetek.

A PPI-k bélrendszerre gyakorolt hatása

A bélben élő mikrobák összetétele hihetetlenül érzékeny a helyi környezet változásaira. A pH, a környezet savasságának mérőszáma, fontos eleme a bél egészségének, és különösen erős szabályozója a mikrobiális közösségeknek. A PPI használata csökkenti a gyomorban termelt sav mennyiségét, és végső soron a bélbe jutó gyomorsav mennyiségét. Ez jelentős változást okoz a belek pH-jában.

A közelmúltban számos tanulmány kimutatta, hogy a PPI megváltoztatja a bél mikrobiotáját azáltal, hogy csökkenti annak teljes diverzitását. Az opportunista kórokozók, köztük az Enterococcus, a Streptococcus, a Staphylococcus és az E. coli gyakrabban fordultak elő a PPI-felhasználók bélrendszerében.

A bélrendszer egészségének helyreállítása nem könnyű, de helyes életmóddal pro- és prebiotikumokkal lehetséges.

A PPI-k károsítják a tápanyagok felszívódását

A hosszú távú PPI-használat másik következménye a tápanyagok felszívódásának romlása. A gyomorsav nélkülözhetetlen számos makro- és mikroelem felszívódásához. A PPI-felhasználókról kimutatták, hogy fokozott a vitamin- és ásványianyag-hiányuk kockázata, beleértve a B12-vitamint, a C-vitamint, a kalciumot, a vasat és a magnéziumot. A gyomorsav hiánya és az atrófiás gastritis (gyomorgyulladás) lehetővé teszik a baktériumok elszaporodását, amelyek felélik a mikrotápanyagokat, például a B12 –vitamint a szervezetünk elől.

Szív és érrendszeri problémák kockázata

Több közelmúltbeli tanulmány is rávilágított a protonpumpagátlók és a szív- és érrendszeri problémák közti kapcsolatra. A PPI-k lényegesen növelik a szívroham kockázatát, valamint csökkentik a nitrogén-monoxid termelését is, amely egy természetes anyag, és elősegíti az erek kitágulását, javítja a véráramlást.

A PPI-k negatívan befolyásolják a kognitív funkciókat

A PPI-k a kognitív funkciókat is rontják. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy a rendszeres PPI-használók körében 44 százalékkal nőtt a demencia kockázata azokhoz képest, akik nem használják ezeket a gyógyszereket.

Visszatérő reflux

A szervezet élesen érzékeny a változásokra, és folyamatosan igyekszik fenntartani a stabil egyensúlyt, amelyet gyakran homeosztázisnak neveznek. A PPI-k esetében, amikor csökkent gyomorsavtermelést érzékel, a szervezet gasztrin hormont termel, hogy megpróbálja kompenzálni. A gasztrin általában serkenti a gyomorsavtermelést.

Alternatívák gyomorsav ellen

Tehát valóban a PPI a legjobb gyógyszer gyomorégés elmulasztására? Ezek és sok más tanulmány együttesen azt sugallja, hogy a PPI-k nem olyan biztonságosak, mint amilyennek tűnnek. Enyhe vagy közepesen erős tünetek esetén megoldást jelenthet a gyomorsav ellen természetes alternatívák segítségével. Gyomorégés ellen házilag:

Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt abbahagyja a PPI-k használatát, és feltétlenül csökkentse fokozatosan az adagot, hogy elkerülje az elvonási tüneteket.

Masticha

A masztika egy örökzöld, kétszikű cserjéből gyűjtött gumi vagy gyanta, amely körülbelül 3 méter magasra nőhet. A cserje őshonos a mediterrán régióban, elsősorban a görög Khiosz szigeten. Ezt az értékes gyantán már évszázadok óta alkalmazzák emésztési zavarok ellen, a száj és a máj egészsége érdekében. Antioxidáns hatásának köszönhetően széleskörűen támogatja egészségünket, gyomorsav csökkentése esetén is alkalmazható.

A masztikát általában jól tolerálják az emberek, azonban bizonyos esetekben fejfájást, gyomorrontást és szédülést okozhat. A mellékhatások minimalizálása érdekében kezdje a lehető legalacsonyabb adaggal, és fokozatosan haladjon a teljes adagig.

U-vitamin

Az egészséges bélnyálkahártya és gyomorfal őre: az U-vitamin. Az U-vitamin az 1950-es évek elején bevezetett kifejezés, amely a káposzta levében lévő vegyület azonosítására szolgál. Neve ellenére az U-vitamin nem igazi vitamin, hanem a metionin aminosav. Az U-vitamin nemcsak étrend-kiegészítőként kapható, természetesen megtalálható különféle élelmiszerekben is, különösen a keresztesvirágú zöldségekben, mint a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta.

Az U-vitamint leggyakrabban gyomorfekély kezelésére ajánlják, de emellett javítja az emésztést, erősítik az immunrendszert, véd az ételallergiák ellen, csökkenti a koleszterinszintet és felgyorsítja a sebgyógyulást. Gyomorsav ellen jó alternatívának tűnik a PPI-kkel szemben.

Jótékony hatásai többek között:

 • Segít a bélnyálkahártya regenerációjában
 • Felgyorsítja a sérülések gyógyulását
 • Javítja a zsír-anyagcserét
 • Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását
 • Segít a fekélyek kialakulásának a megelőzésében

Alkalmazása ajánlott túlzott gyomorsav-termelés, reflux esetén, gyomorfekély kialakulása esetén és megelőzésre, a gyomor savtermelését befolyásoló (pl. aszpirin) gyógyszereket szedőknek, műtétek után, kiegészítő kezelésként. Mindezen túl a bélnyálkahártya sérülésével vagy elvékonyodásával járó betegségek esetén, vagy azok megelőzésére és hatékony kezelés. Ezen kívül az emésztőrendszeri megbetegedések után, kiegészítő kezelésként is alkalmazható.

Az U-vitaminban gazdag ételeket, például a káposztát, a brokkolit, a kelbimbót és a kelkáposztát széles körben biztonságosnak tartják a terhesség és a szoptatás ideje alatt is. Ennek ellenére keveset tudunk az U-vitamin biztonságosságáról ez idő alatt kiegészítő formában. Ezért kerülje terhesség és szoptatás alatt ezeket a kiegészítőket.

Életmódbeli változtatások

 • Térjen át alacsony szénhidráttartalmú paleo étrendre
  A szénhidrátok felszívódása a baktériumok túlszaporodásához vezethet, ami puffadást és megnövekedett hasi nyomást eredményez, ami a savas refluxot okozza.
 • Kezelje az alacsony gyomorsavat és a baktériumok elszaporodását
  A hagyományos feltételezéssel ellentétben a savas reflux gyakran a túl kevés gyomorsav miatt következik be, ami baktériumok elszaporodását eredményezi.
 • Egyen kisebb adagokat
 • Fogyasszon kevesebb zsírt
 • Kerülje a fekvést étkezés után legalább két órán keresztül
 • Kerülje a snackeket lefekvés előtt
 • Viseljen laza ruhákat
 • Kerülje az alkoholt, a dohányzást és a tüneteket kiváltó ételeket

Az étrend és az életmód megváltoztatása döntő fontosságú bármilyen emésztési probléma kezelésében, beleértve a GERD-et is. Az alacsony szénhidráttartalmú paleo étrendre való áttérés és a bél egészsége érdekében történő evés általában sokkal biztonságosabb és hatékonyabb, mint a savgátló gyógyszerek, például a PPI-k szedése.

Források:

https://www.healthline.com/health-news/heartburn-drugs-may-increase-risk-of-death
https://www.healthline.com/health/gerd/proton-pump-inhibitors
https://chriskresser.com/the-dangers-of-proton-pump-inhibitors/comment-page-7/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-u
https://www.healthline.com/health/mastic-gum