B9-vitamin (Folsav)

A B9-vitamin, más néven folsav vagy folát, az esszenciális vitaminok közé tartozik, és kiemelkedően fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében. E vitamin hiányának következményei jelentősek lehetnek az egészségre nézve, mivel számos létfontosságú folyamatban vesz részt.

Gyógyhatásai

A B9-vitamin, vagy folsav, egy vízben oldódó vitamin, amelyet szervezetünk nem képes saját maga előállítani, így az étrendünkből kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségben. Az emberi szervezet számára elengedhetetlen, hiszen közreműködik az új sejtek képződésében, a DNS és RNS szintézisben, valamint a sejtosztódásban.

A B9-vitamin szerepe rendkívül sokrétű. Az egyik legfontosabb funkciója a sejtosztódás és sejtek növekedésének elősegítése. Ez különösen fontos terhesség alatt, amikor a gyermek testének kialakulása és növekedése zajlik. A folsav hozzájárul az idegcső-záródáshoz, ami az embrionális fejlődés korai szakaszában rendkívül fontos a megfelelő idegrendszer kialakulásához.

Terhesség támogatása: A B9-vitamin fokozottan fontos a terhesség alatt, mivel hiányában súlyos fejlődési rendellenességek, például gerincvelő-záródási rendellenességek alakulhatnak ki a magzatban.

Szív- és érrendszeri egészség: A B9-vitamin hozzájárulhat a homocisztein szint csökkentéséhez, amelynek emelkedése összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel.

Demencia prevenciója: Kutatások azt sugallják, hogy a B9-vitamin szerepet játszhat az agy egészségének megőrzésében, és csökkentheti a demencia, vagyis az időskori elbutulás kialakulásának kockázatát.

Depresszió csökkentése: Néhány tanulmány kapcsolatot talált a B9-vitamin hiánya és a depresszió között. A megfelelő folsavbevitel hozzájárulhat a hangulat javításához.

Mit mond a tudomány?

Kínai kutatók eredményei alapján a B9 vitamin pozitívan hat a szellemi teljesítőképességre is. Kísérletük során a kutatók B9 vitaminnal kezeltek 2 éven keresztül enyhe értelmi fogyatékossággal küzdő pácienseket. A kezelés végén javulás volt tapasztalható a verbális és általános IQ pontszámukban, valamint több a kísérlet elején a vérben mért marker tekintetében is.

Felhasználása

A B9-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Néhány lehetséges következmény:

Megaloblasztos anémia: A B9-vitamin hiánya miatt a vörösvérsejtek nem tudnak megfelelően kifejlődni, ami anémiát vagyis vérszegénységet eredményezhet. A megaloblasztos anémia tünetei közé tartozik a fáradtság, légszomj és gyengeség.

Idegi rendellenességek: A B9-vitamin hiánya idegrendszeri problémákhoz vezethet, például károsíthatja az idegeket és befolyásolhatja az agyi funkciókat.

Terhességi szövődmények: A terhesség alatt a B9-vitamin hiánya komoly fejlődési rendellenességekhez, koraszüléshez vagy magzati fejlődési problémákhoz vezethet.

A B9-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a leveles zöldségek (spenót, saláta), citrusfélék, babfélék, tojás, máj és teljes kiőrlésű gabonafélék. Az ajánlott napi beviteli mennyiség függ az életkortól, nemtől és állapottól, de általában felnőttek esetében 400-600 mikrogramm.

A B9-vitamin kiemelkedő fontosságú a testünk számos alapvető folyamatának támogatásában. Szerepet játszik az új sejtek képződésében, a DNS és RNS szintézisben, valamint a terhesség idején a megfelelő magzati fejlődésben. Hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint például anémia, idegi rendellenességek és terhességi szövődmények. Az egészséges étrend, amely gazdag B9-vitaminban, elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához és a megfelelő fejlődéshez. Mindemellett a terhesség alatt különösen fontos figyelni a megfelelő folsavbevitelre annak érdekében, hogy megelőzzük a súlyos fejlődési rendellenességeket a magzatban.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29255930/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/287677

https://health.clevelandclinic.org/vitamin-b9/

https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b9-folic-acid

 

B9-vitamin

Név:
B9-vitamin (Folsav)

Latin név:
B9-vitamin (Folsav)

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.