Bifidobacterium animalis subsp. lactis

A Bifidobacterium animalis subsp. lactis egy Gram-pozitív, anaerob baktérium, amely az emberi emésztőrendszerben is megtalálható. A baktériumot először a francia École Nationale Vétérinaire de Toulouse kutatói azonosították és nevezték el 1988-ban. Azóta a kutatások segítettek megérteni ennek a baktériumnak az előnyeit és szerepét az emberi egészségben.

Gyógyhatásai

A Bifidobacterium animalis subsp. lactis képes olyan vegyületet termelni, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. Ilyen pl. a tejsav, amely alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, gátolva a káros mikroorganizmusok növekedését. Ezenkívül a baktérium termelhet acetátot és propionátot, amelyek energiaforrásként szolgálnak a vastagbél sejtjeinek, támogatva a bélrendszer egészséges működését.

A Bifidobacterium animalis subsp. lactis továbbá serkenti az immunrendszert, elősegítve az ellenálló képességet és csökkentve a fertőzések kockázatát. A baktérium emellett bizonyos enzimeket termel, például laktáz enzimet, amely segít lebontani a laktózt, és támogatja a laktóz intoleranciában szenvedők emésztését.

Mit mond a tudomány?

Egy a PNAS szaklapban publikált kutatás szerint a Bifidobacterium animalis subsp. lactis képes volt a kísérletben részt vevő egerek bélflóráját oly módon befolyásolni, hogy a colitis tünetei enyhültek. Ez a baktérium hozzájárult más, jótékony baktériumok szaporodásához, valamint a bél pH értékének csökkenéséhez.

Felhasználása

A Bifidobacterium animalis subsp. lactis-t széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Bifidobacterium animalis subsp. lactis-t tartalmazó termékek, például probiotikus joghurtok és étrend-kiegészítők, segíthetnek fenntartani a bélflóra egyensúlyát és támogatják az emésztőrendszer egészséges működését.

A Bifidobacterium animalis subsp. lactis-t számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazzák. A kutatások kimutatták, hogy segíthet a hasmenés, például az antibiotikum-kezeléshez kapcsolódó hasmenés és a fertőző eredetű hasmenés kezelésében. Ezen kívül hasznos lehet az irritábilis bél szindróma és más emésztőrendszeri rendellenességek tüneteinek enyhítésében, mint például a laktóz intolerancia.

Hivatkozások

https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1011737107

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/892

Bifidobacterium Animalis subsp. lactis

Név:
Bifidobacterium animalis subsp. lactis

Latin név:
Bifidobacterium animalis subsp. lactis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

    Swiss Probiotix Max

    10990 Ft

    A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.