Bifidobacterium bifidum

A Bifidobacterium bifidum egy az emberi emésztőrendszerben élő jótékony baktériumfajta. Felfedezésének története egészen a 20. század elejére nyúlik vissza. Elsőként 1899-ben Henri Tissier francia gyermekorvos izolálta a baktériumot. A tudósok, orvosok azóta is folytatnak kísérleteket, hogy megismerjük a Bifidobacterium bifidum jellemzőit és egészségügyi hatásait.

A Bifidobacterium bifidum természetes módon előfordul az emberi bélrendszerben, különösen az emésztőrendszer korai szakaszaiban. Fontos szerepet játszik az emésztésben és az immunrendszer egészséges működésében. Az egyik legfőbb táplálékát az oligoszacharidok jelentik, amelyek a vastagbélben fermentálódnak, így segítve a bélflóra egyensúlyának fenntartását.

Gyógyhatásai

Probiotikum, ami azt jelenti, hogy kedvező hatással van az emberi szervezetre. Számos probiotikus készítmény tartalmazza ezt a baktériumot, például probiotikus joghurtok vagy étrend-kiegészítők formájában. A fogyasztása hozzájárulhat a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásához és a szervezet egészének jó közérzetéhez.

A Bifidobacterium bifidum képes termelni bizonyos enzimeket, amelyek elősegítik az élelmiszerek emésztését. Ez hozzájárulhat a táplálék felszívódásához és a vitaminok, ásványi anyagok hatékonyabb hasznosításához.

Az egyik ilyen vegyület a tejsav. A Bifidobacterium bifidum laktózt, azaz tejcukrot fermentálva tejsavat termel. Ez a tejsav alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, ami segít fenntartani a bélflóra optimális savtartalmát. Ezáltal gátolja a káros mikroorganizmusok növekedését és elősegíti a jótékony baktériumok túlsúlyát. A tejsav emellett antibakteriális hatással is rendelkezik, amely hozzájárulhat a kórokozók elszaporodásának gátlásához.

Ezenkívül a Bifidobacterium bifidum bizonyos enzimeket termel, például laktáz enzimet, amely segít lebontani a laktózt, ami fontos szerepet játszik a laktóz intoleranciában szenvedő betegek számára.

A Bifidobacterium bifidum által termelt egyik legfontosabb vegyület az ecetsav. Az ecetsav létfontosságú szerepet játszik az energiaellátásban és az emésztésben. Ezenkívül az ecetsav segíti a tápanyagok felszívódását és a vastagbél egészséges működését. Az ecetsav továbbá hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és az antioxidáns védelemhez is.

A Bifidobacterium bifidum más vegyületeket is termel, például B-vitaminokat és más tápanyagokat, amelyek fontosak az egészséges anyagcsere és az immunrendszer szempontjából.

Ezek az általuk termelt vegyületek pozitív hatást gyakorolhatnak az emberi szervezetre. A tejsav és az ecetsav támogatja a bélflóra egyensúlyát, erősíti az immunrendszert és elősegíti az egészséges emésztést. Ezenkívül a B-vitaminok és egyéb tápanyagok hozzájárulnak az általános egészség fenntartásához.

Mit mond a tudomány?

Japán kutatók megállapították, hogy a Bifidobacterium bifidum hatására csökkennek az emésztési panaszok. Egy kísérlet során a résztvevők Bifidobacterium bifidumot tartalmazó tejet kaptak, melynek hatására jelentős pozitív változást tapasztaltak az emésztési panaszaik terén.

Felhasználása

A Bifidobacterium bifidum számos előnyös hatással rendelkezik. A kutatások szerint segíthet a gyomor-bélrendszeri problémák, például a hasmenés vagy az irritábilis bél szindróma kezelésében. Emellett a baktérium pozitív hatással lehet az immunrendszer erősítésére és az allergiás reakciók csökkentésére is.

Összességében elmondható, hogy a Bifidobacterium bifidum jelentős szerepet játszik az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségének fenntartásában. A probiotikumokhoz való hozzájárulása és a baktérium saját tulajdonságai miatt számos egészségügyi probléma kezelésére és megelőzésére használható.

Hivatkozások

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030215000661

https://academic.oup.com/femsre/article/44/3/369/5823743?login=false

 

Bifidobacterium bifidum

Név:
Bifidobacterium bifidum

Latin név:
Bifidobacterium bifidum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

    Swiss Probiotix Max

    10990 Ft

    A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.