Bifidobacterium breve

A Bifidobacterium breve egy baktériumfaj, amely az emberi emésztőrendszerben található. Először G. Reuter német kutató azonosította 1963-ban. Azóta számos kutatás történt, amelyek segítettek megérteni ennek a baktériumnak az előnyeit és szerepét az emberi egészségben. Ez a baktérium az elsők között van amelyek az emberi emésztőrendszerbe kerülnek, ugyanis megtalálható az anyatejben, tehát elmondhatjuk, hogy szó szerint az anyatejjel szívjuk magunkba.

Gyógyhatásai

Ez a baktérium jótékony hatással lehet számos egészségügyi problémára. A Bifidobacterium breve hasznos lehet a hasmenés kezelésében, mivel képes stabilizálni a bélmozgásokat és csökkenteni a folyékony székletet. Ezenkívül segíthet az emésztési rendellenességek, például az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésében.

A Bifidobacterium breve-nek fontos szerepe lehet az immunrendszer támogatásában. Stimulálja az immunválaszt, ami segíthet a fertőzésekkel szembeni védekezésben és az allergiás reakciók csökkentésében. Ezen kívül a baktérium segíthet megelőzni a hólyaghurut és a hüvelyi fertőzések kialakulását.

A Bifidobacterium breve a bélrendszerben termel számos vegyületet, amelyek hozzájárulhatnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. Például tejsavat termel, amely alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, gátolva ezzel a káros mikroorganizmusok növekedését. Az általa termelt ecetsav és propionsav pedig energiaforrásként szolgálhat a vastagbél sejtjeinek, hozzájárulva a bélrendszer egészséges működéséhez.

A Bifidobacterium breve hatással lehet az allergiára is. A jelenlegi orvostudomány nem egészen érti az allergia kialakulásának pontos menetét, de feltételezik, hogy az újszülöttkori immunrendszer fejlődésének rendellenességéhez lehet köze. A Bifidobacterium breve az egyik legkorábbi probiotikum amivel egy újszülött szervezete találkozik, így kutatók feltételezik, hogy a megfelelő immunműködés kialakításában és ezzel az allergia kezelésében is fontos szerepet játszik.

Mit mond a tudomány?

Egy a Nutrition Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint a B. breve segít a gyermekeknél jelentkező székrekedés leküzdésében. 20 3 és 16 év közötti székrekedésben szenvedő gyermeknek adtak B. breve probiotikumot és vizsgálták van-e valamilyen hatása a székelési gyakoriságra. Az eredmények azt mutatták, hogy nem csak gyakoribbak lettek a bélmozgások, de a hasfájás is alább hagyott.

Felhasználása

A Bifidobacterium breve számos felhasználási területtel rendelkezik. A probiotikumok közé tartozik, amelyek kedvező hatással vannak az emberi szervezetre. A Bifidobacterium breve-t gyakran alkalmazzák probiotikum-készítményekben, például probiotikus joghurtokban vagy étrend-kiegészítőkben. A fogyasztása segíthet fenntartani a bélflóra egyensúlyát és támogathatja az emésztőrendszer egészséges működését.

Emellett a Bifidobacterium breve segít megőrizni az emésztőrendszer baktériumflórájának egyensúlyát, támogatja a tápanyagok felszívódását és erősíti az immunrendszert. Enyhíthet olyan betegségeket mint az IBS vagy  a székrekedés, ugyanakkor a hólyaghurut és a hüvelyi fertőzések ellen is hatékony lehet.

Összességében a Bifidobacterium breve egy fontos baktériumfaj, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. A probiotikumokhoz való hozzájárulása, az immunrendszer támogatása és a termelt vegyületek által biztosított előnyök miatt jelentős szerepet játszik az emésztőrendszer és az általános egészség fenntartásában.

Hivatkozások

https://link.springer.com/article/10.1186/1475-2891-10-19

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1724

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Bifidobacterium_breve

https://gundrymd.com/bifidobacterium-breve-health-benefits/

Bifidobacterium Breve

Név:
Bifidobacterium breve

Latin név:
Bifidobacterium Breve

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.