Bromelain

A bromelain egy enzim, pontosabban egy enzimkeverék amelyet a broméliavirágok, különösen a kerek broméliák (Ananas comosus) termésében található ananászban és más növényekben található. Az ananász a legismertebb forrása ennek az enzimnek.

Gyógyhatásai

A bromelain proteolitikus enzim, vagyis a fehérjék lebontásában vesz részt. A gyomorban és az emésztőrendszerben kifejtett hatása miatt sokak szerint elősegítheti az emésztést. A fehérjedús, húsos ételek emésztése sok embernek nehézséget jelent, így számukra az egyik lehetséges megoldás a bromelain lehet.

Az emésztés könnyítésén kívül számos más lehetséges egészségügyi előnye is van, például gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet a sebek gyógyulásában, enyhítheti az ízületi gyulladást, és segíthet csökkenteni az allergiás reakciókat. Segíti a bőr megújulását, így felületen alkalmazandó krémekben, kozmetikumokban is használják

Mit mond a tudomány?

A kölni egyetem kutatói 12 orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő beteg esetében vizsgálták a bromelain hatását. A csoportot két részre osztották, olyanokra akiknél orrpolip volt kimutatható, illetve olyanokra akiknél nem volt jelen orrpolip. A páciensek bromelain tablettát kaptak három hónapon keresztül. A kezelés végén javulás volt mérhető az állapotukban. A kutatók megjegyezték, hogy az orrpolip nélküli páciensek esetében valamivel hatékonyabbnak bizonyult a bromelainos kezelés, de alapvetően mindkét csoport esetében javulás volt tapasztalható.

Egy másik kínai kutatás pedig arra a következtetésre jutott, hogy a bromelainos kezelés segíthet a colitis, vagyis a vastagbélgyulladás kezelésében. A kísérlet során mesterségesen gyulladást idéztek elő a kísérleti állatokban, majd bromelaint adtak nekik. A bromelain hatására jelentős javulás mutatkozott a gyulladásra utaló értékekben. A kísérlet szerint ezek az eredmények ígéretesek lehetnek a gyulladásos bélbetegségek jövőbeli kezelése szempontjából.

A bromelain felhasználása

A bromelain természetes forrása az ananász, azonban akinek ez nincs ínyére, táplálékkiegészítőként is fogyaszthatja. Segíthet az arcüreggyulladás kezelésében, javíthatja a légzést, csökkentve a gyulladást. Ugyancsak hatásos lehet aszthma vagy egyéb légúti problémák, például allergia ellen.

Az ízületi gyulladások ellen is bevethető, hiszen gyulladáscsökkentő hatása e téren is kamatoztatható. A szervezetben máshol jelentkező gyulladásokra szintén hasznos lehet, így a vastagbélgyulladás kezelésére, vagy egyes esetekben a rák megelőzése céljából is használható. Gátolhatja a rákos sejtek növekedését, így segítve a tumor növekedésének megelőzését. A bőrre kenve, felületi alkalmazás során pedig segíthet égési sérülések gyógyításában, a károsodott szövetek eltávolításában.

Egyes ártalmas baktériumok, mint pl. az E. coli vagy a Vibrio cholera ellen szintén megoldást jelenthet a bromelain, hiszen képes megakadályozni ezen baktériumok megtapadását a bél belső felületén található receptorokra. Ezzel közvetett módon, de segíti a hasmenés és más emésztőrendszeri problémák megelőzését.

Mint a legtöbb dolognak, így a bromelainnak is lehetnek mellékhatásai. Ezek lehetnek hasmenés, hányás, rosszullét vagy erősebb vérzés menstruáció során. Vérhigító gyógyszerek szedése esetén érdemes kerülni a bromelain fogyasztását, csakúgy mint műtétek előtt illetve után, hiszen erősebbé teheti a vérzést. Mivel gátolja a véralvadást, segíthet a stroke és más szív-és érrendszeri problémák megelőzésében, ugyanakkor felelőtlen fogyasztás esetén problémát is okozhat.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273953/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29176974/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

 

Bromelain

Név:
Bromelain

Latin név:
Bromelain

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Swiss Fiber Daily egy magas rosttartalmú, emésztést segítő, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású gyógynövény kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő. A készítményben található növényi összetevők, probiotikus kultúra, fehérjebontó enzim, poliszacharidok és oligoszacharidok támogatják az immunrendszer ellenálló képességét és a kórokozók elleni védekezést.

  Swiss Fiber Daily

  9790 Ft

  A Swiss Fiber Daily egy magas rosttartalmú, emésztést segítő, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású gyógynövény kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő. A készítményben található növényi összetevők, probiotikus kultúra, fehérjebontó enzim, poliszacharidok és oligoszacharidok támogatják az immunrendszer ellenálló képességét és a kórokozók elleni védekezést.

 • A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.

  Natural Swiss DigestFX®

  9790 Ft

  A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.