Izsóp levél kivonat – Hyssopus officinalis

Az izsóp (Hyssopus officinalis) a mentával rokon, Dél-Európa területén őshonos gyógynövény. Ősszel kék virágokat hoz, a zsidó kultúrában pedig szent növénynek tartják. A Biblia is tesz róla említést, a zsidó papok szertartásaik során a lelket tisztító növényként használták az izsópot. Neve is a héber „ezob” szóból származik, ami szent növényt jelent. Vallási rituálékon kívül gyógynövényként használták a mindennapokban, főként légúti betegségek kezelésére.

Gyógyhatásai

Az izsóp gyógyhatásait többek közt a benne található klorogénsavnak, ferulsavnak és linalolnak köszönheti. Enyhíti a felső légúti megbetegedéseket, köhögést, oldja a hurutot és fertőtlenít. A benne lévő linalolnak és a pinokamfonoknak köszönhetően erős baktérium-, gomba-, és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, melyek rendkívül hasznossá teszik influenza, gombás vagy bakteriális fertőzések kezelése során. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően a felületi sérülések, sebek, rovarcsípések is kezelhetők vele illetve emellett gyorsítja a sebek gyógyulását.

Jó hatással van az emésztésre, a hagyományos gyógyászat puffadás ellen szintén használja, hiszen enyhíti a gázképződést. A puffadásgátló hatása mellett erősen vízhajtó is, így a méregtelenítésben is segítséget nyújt. Hozzájárul ehhez, hogy nem pusztán vízhajtó de izzasztó hatású is. Csökkenti a fejfájást, enyhíti a menstruációs görcsöket, elpusztítja a herpeszt valamint hatékony féreghajtó, mely kiűzi a belekben lakozó parazitákat.

Mit mond a tudomány?

Californiai kutatók rájöttek, hogy az izsópban található MAR-10 poliszacharid képes gátolni a HIV-1 vírus aktivitását. Ez nem jelenti azt, hogy az izsóp megoldást jelentene az AIDS-re, viszont a kezelése során mindenképpen ígéretes.

Felhasználása

Az izsópot régen elsősorban légúti megbetegedésekre használták, pl. megfázás, nátha és influenza kezelésére. Hurutoldó és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a felsőlégúti panaszokat, miközben elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. Influenza mellett más virális eredetű megbetegedésre, pl. herpeszre szintén használható az izsóp.

Kezelhetők vele a bőr sérülései, sebek, rovarcsípések, de az emésztés terén is jó szolgálatot tesz. Enyhíti a puffadást és kiűzi a bélférgeket.

Hivatkozások

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X85716397

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hyssopus-officinalis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776447/

Miyazaki H, Matsuura H, Yanagiya C, et al. Inhibitory effects of hyssop (Hyssopus officinalis) extracts on intestinal alpha-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2004;49:346–9.

Kizil S, Hasimi N, Tolam V, Kilinc E, Karatas H (2010). Chemical Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Hyssop (Hyssopus officinalis L.) Essential Oil. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj., 38: 99-103.

Millet Y, Tognetti P, Lavaire-Perlovisi M, et al. Experimental study of the toxic convulsant properties of commercial preparations of essences of sage and hyssop [in French]. Rev Electroencephalogr Neurophysiol Clin. 1979;9:12–8.

Daniele F, Ricci D, Epifano F, Massimo C (2004). Composition and antifungal activity of two essential oils of hyssop (Hyssopus officinalis L.). J. Essential Oil Res., p.16

Kreis W, Kaplan MH, Freeman J, et al. Inhibition of HIV replication by Hyssop officinalis extracts. AntiviralRes. 1990;14:323–337.

Proestos C, Chorianopoulos N, Nychas G-J Komaitis EM (2005). RP-HPLC analysis of the phenolic compounds of plant extracts. Investigation of their antioxidant capacity and antimicrobial activity. J. Agric. Food Chem., 53: 1190-1195.

Miyazaki H, Matsuura H, Yanagiya C, Mizutani J, Tsuji M, Ishihara C (2003). Inhibitory effects of hyssop (Hyssopus officinalis) extracts on intestinal alpha-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia.

  1. Nutr. Sci. Vitaminol., (Tokyo). 49: 346-349.
Izsóp

Név:
Izsóp levél kivonat – Hyssopus officinalis

Latin név:
Hyssopus officinalis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

    Parasic

    8690 Ft

    A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.