Kalcium-karbonát

kalcium-karbonát (CaCO3) a karbonátok közé tartozó szervetlen vegyület, amely számos kőzet, köztük a mészkő fő összetevője. A kalcium-karbonát a puhatestűek és a gerincesek vázának fő alkotórésze, valamint a tojáshéj 95 %-át alkotja. Vízben oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny. A vezetékes vízből kiválva a magnézium-karbonáttal együtt vízkövet alkot.

A kálcium-karbonátot mészkőből nyerik, amelyet finomra őrölnek. Szintetikus úton pedig kálciumionok és karbonátionok reakciójával állítják elő. A kálcium-karbonát alkalmazása az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.

Felhasználása

Az ivóvíz-készítés során a kálcium-karbonátot savtalanításra használják. Felhasználható adalékanyagok hordozójaként is, de kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.  A festékiparban a kálcium-karbonát fontos pigment. Az építőipar használja nagy mennyiségben a habarcs és cement alapanyagaként. Az orvoslásban savmegkötőként és kalciumionok bevitelére alkalmas. Élelmiszerek kálciummal való dúsítására is használható. 

Hivatkozások

https://www.wikiwand.com/hu/Kalcium-karbon%C3%A1t 

Név:
Kalcium-karbonát

Latin név:
Kalcium-karbonát

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.