arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Kálium szorbát

A kálium szorbát a szorbinsav káliumsója, amelyet az élelmiszeriparban általános konzerváló anyagként régóta alkalmaznak. Többlépcsős kémiai reakcióval állíják elő. A természetben megtalálható például a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát képes meghosszabbítani. A kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben, valamint szárított gyümölcsök kezelésére.

A kálium szorbát biztonságos konzerváló anyagnak számít, melyet az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebont.