Madárberkenye kivonat – Sorbus aucuparia

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) vagy másnéven hegyi kőris egy Európa területén őshonos faj, mely mára már a világ nagy részén elterjedtnek számít. A növény gyümölcséből lekvárt szokás főzni, valamint a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a legkülönfélébb panaszok kezelésére.

Gyógyhatásai

A madárberkenye gazdag E- és C-vitaminban, tanninokban, karotinoidokban, fenolsavakban, valamint nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot és magnéziumot. C-vitamin tartalma a narancs háromszorosa. Tartamaz még egyéb flavonoidok mellett kvercetint, izokvercetint illetve kempferolt.

Ezeknek az összetevőknek hála a madárberkenye egy szuperélelmiszer ha antioxidánsokról van szó. A benne található fenolsavak, antocianinok és flavonolok erős antioxidánsok, ami nagy segítség a szervezet számára a rák megelőzésben. Az oxidatív stressz nem csupán daganatot eredményez, de a bőr öregedéséhez is hozzájárul. Ennél fogva az antioxidánsok – amikben a berkenye rendkívül gazdag – segítenek a fiatalos bőr megtartásában is.

Polifenoljai rákmegelőzés mellett a májat is védik az oxidatív stressztől, gyulladáscsökkentő hatásúak, a benne található szorbinsav pedig elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. C-vitamin tartalma hozzájárul a megfelelő immunműködéshez és az oszteoarthritisz tüneteinek enyhítéséhez, ugyanis a kollagénképződésben fontos szerepet játszik. A C-vitamin az antioxidánsokkal és egyéb gyulladáscsökkentő vegyületekkel együtt segít a légúti megbetegedések, aszthma, köhögés ellen, nyugtatja a légutakat és támogatja az immunrendszert a fertőzések leküzdésében.

Jó hatással van a bőr egészségére, megfiatalítja és segíti a sebek, sérülések gyógyulását valamint védi a bőrt az UV sugárzás káros hatásaival szemben. Sebgyógyító tulajdonsága többek közt antimikrobiális, fertőtlenítő hatásának tudható be.

Jó hatással van a szervezet koleszterinszintjére, valamint vértisztító hatású is, segíti a szervezetet a húgysav feldolgozásában.

Rostjainak köszönhetően segít a székrekedés és a hasmenés leküzdésében, melyek ellen gyakorta használják is a hagyományos gyógyászatban.

Mit mond a tudomány?

Egy orosz kutatók által végzett kísérlet során a berkenye antioxidáns hatásait vizsgálták patkányokon. A rágcsálók szervezetében mesterségesen májgyulladást idéztek elő, majd berkenye kivonattal kezelték őket. A kivonat hatására javulás mutatkozott máj értékeiben, mely a berkenye összetevőinek antioxidáns hatásaira volt visszavezethető.

Egy másik, lengyel kutatók által jegyzett tanulmány pedig a berkenye szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását erősíti meg. A madárberkenye kivonatait emberi véren tesztelték és az eredmények alapján a kivonatok gátolták a vérrögök kialakulását. A tanulmány megjegyzi, hogy az antitrombotikus hatás nem tudható be konkrétan egy vegyületnek, sokkal inkább a madárberkenyében található vegyületek összjátékának az eredménye.

A madárberkenye felhasználása

A madárberkenye összetevői széleskörű gyógyászati felhasználást tesznek lehetővé és rendkívül ígéretessé teszik a növényt a jövő gyógykészítményeit illetően. Hagyományosan a berkenyét alkalmazzák hasmenés illetve székrekedés kezelésére, ugyanis rostjai segítenek a széklet optimális állapotának kialakításában és a bélmozgások normalizálásában.

Az emésztési panaszok mellett azonban a rákmegelőzés területén is rendkívül hasznos, hiszen tele van különféle erősen antioxidáns vegyületekkel. Ez az anyagok amellett hogy segítenek az oxidatív stressz elleni védelemben, a máj védelméről úgyszintén gondoskodnak.

Magas C-vitamintartalma segít az oszteoarthritisz tüneteinek enyhítésében, valamint megerősíti az immunrendszert és segít a felső légúti panaszok, köhögés, aszthma enyhítésében.

Összetevői fiatalon tartják a bőrt, segítik a sebgyógyulást valamint védelmet biztosítanak az UV sugárzás káros hatásaival szemben.

Csökkenti a koleszterinszintet valamint gátolja a vérrögök kialakulását, így aki hajlamos szív- és érrendszeri megbetegedésekre, annak érdemes fontolóra vennie a fogyasztását.

Fontos, hogy a vadon szedett berkenyét megfőzzük vagy lefagyasszuk, ugyanis így a benne található paraszorbin sav – ami káros a vesére – szorbinsavvá alakul majd, mely viszont hasznos.

Hivatkozások

https://link.springer.com/article/10.1134/S1068162016070074

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8698768/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16390186/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555345/#B7-antioxidants-09-00813

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7555345/

Madárberkenye

Név:
Madárberkenye kivonat – Sorbus aucuparia

Latin név:
Sorbus aucuparia

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.