Májgyulladás – Ismerd fel időben a bajt!

Májgyulladás – Ismerd fel időben a bajt!
Sok betegségnek vannak azonnal érezhető tünetei amikből biztosra vehetjük, hogy baj van. Ha olyan tüneteket tapasztalunk mint hányás, rosszullét, láz vagy hasmenés nagy valószínűséggel az influenza lesz az oka. Ha nem is vagyunk az az orvoshoz járós fajta, a tünetek enyhítése érdekében azért mégis rászánjuk magunkat egy vizsgálat elvégzésére. Sajnos azonban nem minden kór ilyen könnyen észrevehető. A májgyulladás vagy más néven hepatitis sokáig tünetmentes, amikor pedig már jelentkeznek a tünetek, gyakran késő. Ezért fontos tudni mit tehetünk a máj egészségéért és a komolyabb problémák megelőzéséért.

Mi az a májgyulladás?

A májgyulladás vagy hepatitis magától értetődően a máj gyulladásos állapota. Ez az állapot azért veszélyes mert fibrosis-hoz, azaz hegesedéshez vezethet. A hegesedés a máj szövetének károsodása, mely után a hegesedett májszövet már nem lesz képes megfelelően ellátni feladatát. A kiváltó okok függvényében szép lassan vagy akár gyorsabban a hegesedett májszövet átveszi az egészséges szövet helyét amely állapot a májzsugor vagy májcirrózis. Amennyiben ez kialakul, úgy a máj működésképtelenné válik, nem lesz képes sem méregteleníteni sem pedig egyéb létfontosságú funkcióit ellátni mint pl. fehérjék előállítása vagy az emésztés segítése pl. epefolyadék termelésével. Ha a máj leáll az halálos kimenetelű ezért májzsugor esetén az egyetlen megoldás a májátültetés.

Milyen okok állnak a májgyulladás hátterében?

A hepatitisnek számos oka lehet. Leggyakoribb esetben vírusok okozzák, de az alkoholfogyasztás, a helytelen életmód valamint egyes gyógyszerek ugyanúgy kiválthatják. Előfordulhat, hogy a több kiváltó ok egyszerre van jelen a beteg esetében, így még súlyosabb és gyorsabb lesz a kór lefolyása.

Hepatitis A, B, C, D, E….

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy többek között a helytelen életmód, az autoimmun betegségek és az alkoholfogyasztás mellett 5 fertőző vírus is képes kiváltani a májgyulladást.A hepatitis A egy viszonylag rövid lefolyású betegség, mely világszerte évente nagyjából másfél millió embert érint. Ezzel a fajtával még szerencsénk van hiszen az esetek többségében komolyabb kezelés nélkül, magától elmúlik. A hepatitis A vírus főként fertőzött ételekkel és vízzel terjed.A B variáns már egy fokkal komolyabb problémát jelent. Ez a változat krónikussá válhat és súlyosabb tüneteket is okoz. A gyermekkorban elkapott hepatitis B gyakran hosszú lefolyásúvá válik. A krónikus hepatitis B tünetei lassan jelentkeznek és a fertőzés viszonylag sokáig észrevétlen is marad. Főként testnedvekkel terjed.A C vírus is nagyon gyakori okozója a májgyulladásnak. A fertőzés lefolyása lehet akut illetve krónikus is. Akut hepatitis C esetén a tünetek a fertőzést követő 1-2 héten belül jelentkeznek. Ezzel szemben a krónikus változat hónapokig de akár évekig is lappanghat. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ez esetben a tünetek megjelenése már a betegség előrehaladott állapotát jelzi, amikor már nagy mértékű a máj károsodása. Vérrel terjedő betegségről van szó tehát csak vérrel való érintkezés útján lehet elkapni. Régebben a transzfúzió vagyis vérátömlesztés során a hepatitisre való szűrés nem volt megfelelő így több esetben is előfordult, hogy a páciens egy műtét során hepatitisszel fertőzött vért kapott, amely aztán évekig lappangva észrevétlenül tette tönkre a májat.A D vírus egy kevéssé ismert változata a fertőzésnek melyet csak akkor lehet elkapni ha a beteg már alapból fertőzött a B vírussal is. Akut és krónikus lefolyás itt is előfordulhat, azonban szerencsére ez a változat magától is elmúlhat. Terjedését tekintve a B variánshoz hasonlóan vérrel valamint testnedvekkel terjed. Jelenleg nincsen rá ismert gyógymód de a megelőzésben nagy segítség lehet a B vírus elleni oltás.Végül létezik a hepatitisnek egy még kevésbé ismert E variánsa is. Ez egy vízzel terjedő betegség azonban gyakori a fekáliával, fertőzött ételekkel de még az anyáról magzatra való terjedés is mely utóbbi kifejezetten veszélyes terhes nők számára. Szerencsére nem egy gyakori változat azonban nem megfelelő higiénia és ivóvíz hiányában könnyen el lehet kapni és ez is komoly tüneteket okozhat.

Zsírmáj

A zsírmáj ugyan megérdemli, hogy külön tárgyaljuk mindazonáltal érdemes megemlíteni mint a májgyulladás egyik lehetséges kiváltó okát. A zsírmáj a máj elzsírosodása, a zsír lerakódása a májban. Ennek több fajtája is van (alkoholos illetve nem alkoholos zsírmáj) és több tényező miatt is kialakulhat. Az elhízás, a helytelen táplálkozás valamint a cukorbetegség viszonylag gyakori okai a zsírmájnak. A fertőzéshez hasonlóan ez is sokáig tünetmentes marad. A zsírosodás azonban végül kiváltja a gyulladást ami ugyanúgy fibrosis-hoz illetve májzsugorhoz fog vezetni.

Helytelen életmód

Nem szabad szó nélkül hagyni a helytelen életmódot sem. A hosszantartó alkoholfogyasztás rendkívül káros a májra nézve és szinte garantáltan májgyulladáshoz fog vezetni előbb vagy utóbb. Az alkoholt egyéb méreganyagokkal együtt a máj bontja le. Ennek során azonban bomlástermékként más mérgek keletkeznek amik károsítják a májat. Alkoholfogyasztás alatt természetesen nem a vacsora mellé elfogyasztott bort kell érteni mely akár még egészséges is lehet, még csak nem is egy-egy koncertet vagy fesztivált hanem az éveken át tartó komoly alkoholizálást. Mindemellett ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a rövid időn át tartó kemény italozás következtében is alakul ki alkoholos hepatitis.Magától értetődő, hogy az alkohol mellett a kábítószerhasználat is ugyanolyan káros, esetenként akár még károsabb is a májra nézve. A drogokat a szervezetnek ugyanúgy le kell bontania és ez a feladat is a májra fog hárulni. Mivel rengeteg féle-fajta szer van forgalomban valamint napról napra újabbak jelennek meg, így még csak megbecsülni is nehéz a hatásukat a májra nézve.

A májgyulladás tünetei

A májgyulladásnak igen tipikus, esetenként heveny tünetei vannak amelyek esetén azonnal orvos segítségét kérni. A tünetekből viszonylag könnyen felismerhető a májprobléma azonban ha már vannak tünetek az gyakran a betegség előrehaladott állapotát jelzi. Az alábbiakat érdemes figyelni:
  • Fáradtság, fáradékonyság, kimerültség
  • Influenzaszerű tünetek
  • Minden különösebb ok nélküli fogyás
  • Megnagyobbodott has, hasi fájdalom
  • Étvágytalanság
  • Agyag színű széklet
  • Sötét vizelet
  • Sárgaság a bőrön és a szemfehérjén
  • Emlékezetzavarok, alacsonyabb szellemi teljesítőképesség, nehézkes, meglassult gondolkodás

Diagnózis és kezelés

Amennyiben jelentkeznek már tünetek, úgy a fő probléma diagnózisa is könnyebb feladat, azonban gyakran itt sajnos már kialakult a májkárosodás. A vírusos hepatitis tüneteinek jelentkezése függ a betegség lefolyásától. Akut betegségnél 1-2 hét alatt kialakulnak, míg krónikusnál évekig is tünetmentes lehet a beteg. A vírusos hepatitist leginkább vérvizsgálat által lehet kimutatni. A vérvétel alkalmas arra is, hogy az orvos első körben megvizsgálja, hogy a májfunkciók rendben vannak-e. Bizonyos enzimek illetve egyéb anyagok jelenlétéből meg lehet állapítani a máj általános egészségi állapotát ami jó kiindulópont lehet további vizsgálatokhoz. Szükség esetén az orvos biopsziát azaz szövettani elemzést végez a betegek máján a hegesedés mértékének megállapítása céljából. Ezeken kívül a CT, MR és az ultrahangos diagnosztika is rendelkezésre áll. A vizsgálat egyik célja a probléma forrásának azonosítása, így nincs értelme takargatni ha esetleg problémáink lennének az alkohollal.Kezelése a probléma forrásának megfelelő terápiával, gyakran kórházi kezeléssel történik. Ha vírusfertőzés okozza, a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés a bevett megoldás. Természetesen az absztinencia és a biztonságos szexuális élet is általában véve ajánlott de különösen akkor ha a fertőzések mellett ezek is szerepet játszhattak a máj károsodásában. A legdrasztikusabb esetben sor kerülhet a máj transzplantációjára is, amennyiben a károsodás már visszafordíthatatlan.

Megelőzése

A hepatitis mint májgyulladás megelőzése többféleképpen is lehetséges attól függően, hogy mely okra akarunk fókuszálni. A vírusos fertőzés okozta májbetegség leginkább a megfelelő óvintézkedések betartása által kerülhető el. Egyes országokban az ivóvíz minősége kifejezetten rossz, így mielőtt külföldre utaznánk érdemes tájékozódni a helyi viszonyokról és a szennyezett csapvíz helyett ahol van rá mód inkább a palackozott ásványvizet választani a fertőző betegségek elkerülése végett. A rendszeres kézmosás is alapvető fontosságú hiszen egyes variánsok ételekkel és fekáliával is terjednek. Úgyszintén fontos a megfelelő védekezés az együttlétek során hiszen testnedvekkel ugyanúgy elkapható; valamint a partnerek nem túl gyakori váltogatásával is csökkenthető a kockázat. Szintén érdemes lehet beoltatni magunkat azon hepatitis vírustörzsek ellen melyekre már elérhető az oltás.Az orvosi kezelést ugyan nem lehet és nem is érdemes helyettesíteni azonban néhány gyógynövény is alkalmas lehet a máj egészségének megőrzéséhez. Ezeket az orvosi kezelés mellett és nem helyette érdemes alkalmazni valamint általános májkarbantartó jelleggel.Cink: Valóban nem gyógynövény, azonban a cink egy olyan nyomelem amelynek mennyisége hepatitis C fertőzés esetén csökken. A zinc szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, a DNS szintézishez valamint a magzat egészséges fejlődéséhez. A cinket lehet szedni étrend kiegészítőként, de megtalálható olyan növényekben is mint a kapor, bazsalikom, mák vagy a köménymag.Kurkuma: A kurkuma egy indiai fűszer melyet a hagyományos indiai gyógyászat mellett pl. a curry-ben is használnak. A benne található hatóanyag a kurkumin mely kiváló antioxidáns és erős gyulladáscsökkentő hatással bír.Gyermekláncfű: Sokan nem is gondolnák, hogy egy olyan növény ami kvázi gazként terem gyógyhatású is lehet. Pedig a gyermekláncfűkivonat egy viszonylag új tanulmány szerint képes patkányok esetén a súlyos májkárosodáson javítani. Ezek alapján ugyan még nem feltétlenül jelenthető ki, hogy embereken is ugyanilyen hatásos lenne, mindenesetre az eredmények ígéretesek.Máriatövis: A máriatövis vagy másik nevén a szilimarin egy hagyományos gyógyászatban régóta használt májvédő hatású gyógynövény. A benne található gyulladáscsökkentőknek és flavonoidoknak köszönhetően segíthet. Több tanulmány is kimutatta a máriatövis májra gyakorolt gyógyhatását. Az E és az A vitamin valamint a szelén például kifejezetten jó antioxidánsok de a máriatövis egy tanulmány szerint a májban tízszer erősebb antioxidáns hatással bírt ezeknél.

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11896/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214335/http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.568.4153&rep=rep1&type=pdfhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063808/