Nincsenek termékek a kosárban.
A koriander (Coriandrum sativum) a konyhában nagy népszerűségnek örvendő fűszer, amely kissé csípős ízt kölcsönöz az ételeknek. Magját és friss leveleit sokan használják az ízesítéshez. A mexikói és Latin-Amerikai konyha különösen kedveli a koriandert, nem is véletlen, hiszen a mexikói ételek gyakran csípősek.
Jelentős szénhidrát- és fehérjetartalommal rendelkezik, valamint C- és K-vitamint, A-provitamint, (az A-vitamin előanyaga) béta-karotint, folsavat, káliumot, mangánt, kolint és luteint tartalmaz.
A fűszernek kimagasló antioxidáns-tartalmának köszönhetően számos jótékony hatása van. Kutatások szerint hatásos lehet a prosztatarák, emlőrák és tüdőrák ellen, mivel csökkenti a rákos sejtek szaporodását és terjedését, és védi az egészséges sejteket az oxidatív stressztől, ami hozzájárulhat a daganatok kialakulásához.
A koriandernek gyulladásellenes és fájdalomcsillapító tulajdonságai is vannak, különösen ajánlják az ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére. Továbbá hasznos lehet migrén és menstruációs fájdalmak kezelésében, valamint sipolyok és kötőhártya-gyulladás esetén.
A fűszernövény antibakteriális és gombaellenes hatású is, így ételek tartósítására is alkalmas. A koriander illóolaja hatékonyan küzdhet a Candida albicans nevű gombával szemben.
A koriander nagy vas-tartalmának köszönhetően segíthet a vérszegénység elleni harcban, és védi a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól.
Fogyasztása elősegítheti a szív- és érrendszer egészségének megőrzését, csökkenti a rossz koleszterinszintet, és javítja az emésztést, ami segíthet a székrekedés és a diszpepszia elleni küzdelemben.
A koriander serkentheti az inzulin szekrécióját és csökkentheti a vércukorszintet, így hasznos lehet a diabéteszeseknek. Emellett előnyösen befolyásolja az idegrendszer működését és javítja a memóriát, ami hasznos lehet az Alzheimer-kór kezelésében.
Fontos megjegyezni, hogy a koriander fogyasztása általában biztonságos, de előfordulhatnak allergiás reakciók és bőrkiütések, ezért ilyenkor ajánlott orvoshoz fordulni.
Egy brazil kutatás a koriander hatását vizsgálta a szájüregi candidiasis – egy gombás fertőzés – ellen. A koriander illóolaja megakadályozta a gomba tapadását a szájban, illetve gátolta a proteolitikus aktivitását. Egy másik kutatás a migrénre gyakorolt hatását vizsgálta. Iráni kutatók koriander gyümölcsszirupot adtak migrénnel küzdő pácienseknek, amely szignifikánsan csökkentette a migrén időtartamát és súlyosságát.
A koriander segít csökkenteni az LDL koleszterin és a vércukor szintjét, miközben segíti a vérképzést. Ezek által jó választás a szív- és érrendszeri problémák leküzdésére. Maradva a vérnél, menstruációs panaszokra is enyhülést hozhat.
Antibakteriális hatású, részben ennek hála frissíti a leheletet. Szintén ennek köszönhetően ételek tartósítására is alkalmas, valamint a gombás fertőzések leküzdésében is segítséget nyújt.
Ugyancsak segít a kötőhártyagyulladás és a szájban kialakuló sipolyok és candidiasis ellen. Jó hatással van a májra, segít a renyhe bélmozgással szemben, javítja a memóriát, valamint más idegrendszeri panaszok, pl. Alzheimer-kór ellen szintén hatásos lehet.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0099086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4752800/
https://www.medlife.com/blog/19-health-benefits-coriander-leaves-seeds-oil/
https://www.researchgate.net/publication/303776980_Coriander_Overview_of_Potential_Health_Benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152784/
https://www.mccormickscienceinstitute.com/our-research/scientific-overviews/msi-funded-paper-potential-health-benefits-of-coriander
https://openaccesspub.org/japb/article/958
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647