Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis egy Gram-pozitív, aerob és anaerob baktérium, amelyet először a 20. század elején fedeztek fel és azonosítottak.

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis-t azóta széles körben vizsgálják a probiotikus baktériumokkal kapcsolatos kutatásokban. Hosszú neve arra utal, hogy a baktériumot a Lactobacillus delbrueckii faj részeként azonosították, és a lactis alfajhoz tartozik. A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis több törzse ismert, amelyek különböző jellemzőkkel és alkalmazási területekkel rendelkeznek.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis-t széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis-t tartalmazó termékek, például joghurtok, probiotikus italok és kiegészítők, hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez és támogathatják az immunrendszer erősítését.

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis által termelt vegyületek szintén hozzájárulnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. A baktérium tejsavat és egyéb tejsavbaktérium-specifikus vegyületeket termel, amelyek alacsonyabb pH-t eredményeznek a bélben, így gátolva a káros mikroorganizmusok növekedését. Ezen kívül, a Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis más hasznos anyagokat is termel, például vitaminokat és enzimeket, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert.

Mit mond a tudomány?

Iráni kutatók a L. delbrueckii subsp. lactis hatását vizsgálták cukorbetegségre. A kísérlet során egerekben idéztek eló sztreptozotocin segítségével cukorbetegséget, majd 28 napon át L delbrueckii subsp. lactis baktériumot adtak nekik, szájon át. A cukorbeteg egerek szervezetében jelentős csökkenés mutatkozótt a vércukorszintben valamint a cukorbetegség egyéb markereinek szintjében. A kísérlet rávilágít, hogy a probiotikumok, köztük a L. delbrueckii subsp. lactis a jövőben nagyobb szerepet kaphat a kettes típusú cukorbetegség kezelésében.

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis felhasználása

A Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis számos előnnyel járhat az emberi egészségre. A baktérium segíthet az emésztőrendszeri problémák, például a hasmenés, a székrekedés és a gyomorégés kezelésében. Ezen kívül, a Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis támogathatja az immunrendszer működését és csökkentheti a fertőzések kockázatát.

Összességében a Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis egy fontos probiotikus baktérium, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. A bélflóra egyensúlyának fenntartásában, az emésztőrendszer egészséges működésének támogatásában és az immunrendszer erősítésében játszik jelentős szerepet.

Hivatkozások

https://link.springer.com/article/10.1007/s12602-020-09693-0

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037811350700483X

https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2011.02507.x

Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Lactis

Név:
Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Latin név:
Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

    Swiss Probiotix Max

    10990 Ft

    A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.