A gyomorégés mint tünet és a kiváltó okai

A gyomorégés mint tünet és a kiváltó okai

Megint az az égő érzés és a vele járó torok és mellkasi fájdalom? Nem vagy egyedül. A gyomorégés egy igen elterjedt probléma amely a felnőtt lakosság 20-30%-át érinti. Egyeseknél mindennapos problémát jelent. Mielőtt azonban belemennénk a hátterébe, mindenek előtt érdemes tisztáznunk, hogy miről is van szó pontosan.

A gyomorégés inkább egy mögöttes probléma tüneteinek összefoglaló neve. Több ok is állhat a hátterében ezért az a legjobb ha megértjük hogyan működik a gyomor és így a gyomorégés terén is tisztább lesz majd a kép.

Mik a gyomorégés tünetei?

A gyomorégés leggyakoribb tünete az amikor a mellkasban a szegycsont mögött égő érzést tapasztalunk. Ez az égő érzéssel gyakran együtt jelentkeznek olyan tünetek mint savas felböfögés, savanyú vagy rossz szájíz, rossz lehelet. Emellett jelentkezhet még nyelési nehézség vagy torokban tapasztalható fájdalom is. A gyomorégés tünetei  általában étkezések után jelentkeznek és percektől órákon át akár napokig is tarthat a fájdalom.

A gyomorégés okai

Az okok és a kezelés megértéséhez – ha csupán felületesen is – előbb a gyomorunk működését kell megértenünk. Ez a szervünk az ételek lebontására az őt alkotó sejtekben található ún. proton pumpák segítségével nagyon összetett kémiai folyamatok során sósavat termel. Ez a sav segít lebontani az ide kerülő táplálékot. Belső felületét vékony védőréteg borítja, emiatt a gyomor nem fog károsodni a benne lévő savas közegtől. A gyomorsav elengedhetetlen része az emésztésnek viszont egészséges körülmények között a gyomorban a helye és nem szabad onnan kikerülnie, hiszen a szervezet más részei nincsenek felszerelve ezzel a védőréteggel. Ezzel meg is érkeztünk a fő problémához.

Bár több kiváltó oka is lehet, mégis a gyomorégés egyetlen mechanizmusra vezethető vissza. Ez pedig az, hogy a gyomorsav visszaáramlik és ez irritálja a nyelőcsövet. Normál esetben ennek nem szabadna megtörténnie, hiszen a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom többek között azért van, hogy megakadályozza a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlását. Azonban ha ez a szelep rosszul zár a gyomorsav bizonyos tényezők hatására visszajut a nyelőcsőbe kellemetlen, égető érzést és szövetkárosodást okozva.

A gyomorégés hátterében számos tényező állhat mégis közös bennük a záróizom helytelen működése. Ennek értelmében ami valamilyen módon hatással lehet erre az izomra annak feltehetően köze lesz a gyomorégéshez is. Az alábbi néhány betegség, szokás vagy állapot mind befolyásolja a záróizom működését és ha ég a gyomrunk akkor érdemes ezeket számításba venni.

GERD

A gyomorégés mint tünet többek között olyan háttérben meghúzódó betegségek miatt alakulhat ki mint a GERD. A GERD (gastroesophageal reflux disease) vagyis gastro-oesophagealis reflux betegség magyarul az az állapot amikor a gyomor savas tartalma az imént említett módon visszajut a nyelőcsőbe és irritációt okoz. A reflux (re – vissza, flux – folyás) oka a nyelőcső izomzatának rendellenes működése. Emiatt a sav visszajuthat a nyelőcsőbe, még jobban károsítva azt ami aztán még jobban fogja súlyosbítani a rendellenes izomműködést.

Gyomorégés terhesség alatt

Egy másik kiváltó ok a terhesség. Terhesség alatt a nyelőcső záróizma gyengébb, elernyedtebb állapotban van és ez szerepet játszhat a savas reflux kialakulásában. A terhesség alatt tapasztalható refluxos panaszok alapvetően két fő okra vezethetők vissza.

Az egyik a hormonális változás. A terhesség megváltoztatja a test hormonháztartását ami teljesen normális azonban ez néhány kellemetlen mellékhatással is járhat. A hormonok lelassítják a test működését és ezért a szervezet más mértékben lesz képes megemészteni a táplálékot, akár olyan ételeket is amik eddig nem okoztak gondot. A progeszteron nevű hormon hatására pedig a nyelőcső záróizma lazább lesz és így nem biztos, hogy kellő védelmet nyújt majd a savas reflux ellen.

A terhesség alatti reflux másik oka a méh megnagyobbodása. Amikor megnagyobbodik jobban összenyomja a gyomrot és ez által annak savas tartalma is könnyebben jut majd vissza a nyelőcsőbe. A terhesség alatti gyomorégés különösen a harmadik trimeszterben gyakori, hiszen a méh ilyenkor a legnagyobb.

A gyomorégés lelki okai

Tény, hogy számos betegségért és bajért felelős a helytelen életmód és táplálkozás. Nincs ez másképp a gyomorégéssel és a refluxszal sem. Hiba lenne ugyanakkor figyelmen kívül hagyni a lelki, pszichoszomatikus okokat. Egyes tanulmányok összefüggést találtak a stresszes életvitel, a lelki fájdalom és a gyomorégés tüneteinek előfordulása között. Az ok-okozati kapcsolat mibenléte még tisztázatlan, azonban feltehetően a szorongás bizonyos agyi receptorokra gyakorolt hatása okán érzékenyebbé válunk a sav okozta fájdalom érzésére. Emellett a folyamatos stressz befeszült állapotban tarthatja a gyomorizmokat amik feljebb nyomják a gyomorsavat a nyelőcső irányába. Ezzel egyidejűleg viszont csökkentheti a záróizom hatékonyságát ami úgyszintén a gyomorsav nyelőcsőbe jutását okozza.

Dohányzás és alkohol

A dohányzás és az alkoholfogyasztás sokféle megbetegedésért felelős. Ha nem lenne elég egy halom daganatos megbetegedés, szív és érrendszeri valamint májprobléma, itt van még a reflux illetve a gyomorégés is. A nikotin ellazítja a nyelőcső végén lévő szelep izmait ami – ahogy az eddigi esetekben is – a gyomorsav nyelőcsőbe jutásához vezet. A nyelőcsőbe jutó nyál segíthetne semlegesíteni az oda került savat azonban a dohányzás következtében kevesebb nyál termelődik a szánkban. Ráadásul a köhögés következtében nő a hasűri nyomás ami megint csak savat pumpál a nyelőcsőbe.

Fűszeres ételek és koffeintartalmú italok

Ha kulináris élvezetekről van szó, a legtöbb listát a fűszeres ételek vezetik. Nem véletlenül hiszen főként az ízélmény az amit az étkezés során elsőrangú szempontként kezelünk. A fűszeres ételek fogyasztása azonban könnyen vezethet gyomorégéshez. Az okok nem tisztázottak, azonban azok akik étkezés utáni gyomorégést tapasztaltak, több esetben fogyasztottak előtte csípős, fűszeres ételeket. Mivel nincs egyértelmű magyarázat az összefüggésre, az a legjobb ha figyelünk magunkra és kerüljük azokat az ételeket amik gyomorégést okoznak.

A zsíros ételek a dohányzáshoz hasonlóan ellazítják a nyelőcsövünk és a gyomrunk közti záróizmot valamint ezen felül még nagyobb savtermelésre is késztetik a gyomrot. Ez duplán probléma, szóval ha gyomorégéssel küzdünk a zsíros ételek fogyasztása kerülendő.

Maradva az ételeknél egy sokkal egyértelműbb kiváltó ok még a túl nagy adagok fogyasztása. A mértéktelen evés következtében megnő a nyelőcső szelepére nehezedő nyomás és amennyiben ez a szelep rosszul záródik úgy borítékolható lesz a gyomorégés.

A kávé és egyéb magas koffeintartalmú italok fogyasztása úgyszintén gondot okozhat. Ennek oka, hogy a koffein ellazítja a nyelőcső végén lévő szelepet és ennek folyamán a már unalomig ismételt módon kialakul a reflux. Ha viszont túlzottan szeretjük a kávét és képtelenek vagyunk megválni tőle akkor sem kell kétségbe esnünk. Csak figyeljünk arra, hogy robusta helyett arabica kávét fogyasszunk, ugyanis ennek a fajtának alacsonyabb a koffeintartalma.

Problémák hálójában

Elsőre talán kevésbé tűnhet fel de érdemes alaposabban szemügyre venni a fenti néhány kiváltó okot. Ha kicsit gyakorlatiasabb szemmel nézzük láthatjuk, hogy a való életben nagyon is összefüggnek. A fokozott stresszt sokan alkohollal és dohányzással próbálják csillapítani, míg mások inkább a mértéktelen evésbe menekülnek. Sok ember számára a reggeli kávéból és cigarettából áll. Bár ezek mindegyike egyenként is felelős lehet a gyomorégés kialakulásáért, a gyakorlat azt mutatja, hogy általában egyszerre fordulnak elő, amitől a probléma még inkább súlyos lesz.

A gyomorégés kezelése

Ha gyógyszeres kezelésről van szó általában a gyomorsav valamilyen formában történő kontrolljáról van szó. Ez gyakran savlekötőkkel történik vagy olyan szerekkel amik a savtermelést gátolják, pl. ún. proton pumpa inhibitorokkal. A savlekötőknek azonban számos káros mellékhatása van. Ezen gyógyszerek többek között hasmenést, székrekedést, szédülést, szívritmuszavart illetve torokfájást is okozhat.

Az FDA vagyis az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet a Zantac nevű ranitidin tartalmú savlekötőt 2020 áprilisában kivonta a forgalomból mivel nagy valószínűséggel rákkeltő anyagot tartalmazott.

Mindemellett egyes tanulmányok szerint a savlekötők hosszantartó használata demenciát vagyis az időskori szellemi leépülést okozhat. Rövidtávon hasznosnak bizonyulhatnak, de hosszantartó szedésükkel súlyos egészségügyi problémáknak nézhetünk elébe.

Néhány gyógyhatású növény gyomorégés ellen

U vitamin

Gyógyszerek mellett a gyomorégés természetes kezelése leginkább U vitaminnal történik. Nem csoda ha még semmit sem hallottunk erről a vitaminról, ugyanis igazából nem is vitamin. AZ 1950-es években fedeztek fel egy metionin származékot (egész pontosan az S-metilmetionint) a káposztalében, ami U vitamin néven lett ismert. Az U vitamin legjobb forrása a káposztalé de ha ez nem annyira a kedvünkre való a banánban, a retekben valamint a kelbimbóban ugyanúgy megtalálható.

Az U vitamint és az azt tartalmazó növényeket szerte a világon használják gyomorfekély kezelésére. Egyes kutatások szerint 4-5-ször gyorsabban gyógyultak a fekélyek U vitamint fogyasztó betegeknél mint a normál terápiával kezelt páciensek esetében. Hogy van-e ok-okozati kapcsolat a fekélyek gyógyulása és az U vitamin között még sok kutatást igényel , de ezek a növények egyértelműen kisebb kockázatot jelentenek mint a savlekötők.

Masticha

A masticha a görög Híosz szigetén található Pistacia Lentiscus nevű örökzöld fafajta gyantájának a neve. Neve a görög mastika (μαστίχα) szóból származik ami rágást jelent. Az ókorban fedezték fel kiváló hatását a gyomorfekély gyógyítása terén. Azoknál akik ezt a gyantát rágtát, enyhültek a reflux tünetei, köztük a gyomorégés is.

Édesgyökér

Az édesgyökérről több tanulmány is kimutatta, hogy egyéb jótékony hatásai mellett hatékonyan képes erősíteni a nyelőcső nyálkahártyáját nagyobb védelmet biztosítva a visszafolyó savval szemben. Az erősebb védőréteg következtében a tünetek se lesznek majd olyan súlyosak. Fogyasztható teaként de por illetve rágható tabletta formájában is kapható.

Kamilla

A kamillatea kiváló orvosság gyomorégés ellen. Nyugtató hatásának köszönhetően nem csupán a refluxos tünetek csillapítására jó, de a stressz és a szorongás ellen is hatásos, ami az egyik kiváltó oka a gyomorégésnek. Nagy előnye, hogy könnyen beszerezhető és egyszerű elkészíteni.

Még három tipp gyomorégés ellen

Gyógyszerek mellett vagy akár helyett érdemes a fenti gyógynövényekkel próbálkoznunk, azonban ha valami ennél is földhözragadtabb módszerre volna szükségünk három pofonegyszerű trükk is segíteni fog:

Emeljük meg a felső testünket fekvés közben

Tegyünk magunk alá még 1 vagy akár 2 párnát és nagyon enyhén ülő helyzetben próbáljunk feküdni. Mivel a gyomorégés oka, hogy a nyelőcső végén lévő szelep nem zár rendesen ezért használhatjuk a gravitációt is, hogy a gyomorsavat a gyomorban tartsuk.

Ne hordjunk túl szűk ruhákat

Ha a terhesség alatt a méh megnagyobbodása miatt összenyomódó has feljuttatja a savat a nyelőcsőbe miért lenne ez másképp a szűk ruhák esetén? Ha a hasra nagy nyomás nehezedik és a nyelőcső záróizma túl gyenge, könnyen alakulhat ki reflux.

Aludjunk a bal oldalunkon

Ahogy az első trükknél is, itt is a gravitáció a kulcs. Mivel a nyelőcső enyhén jobbról torkollik a gyomorba ezért ha a bal oldalunkon alszunk a gravitáció miatt a savnak nehezebb lesz a nyelőcső irányába folynia.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175551/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5503285/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/9151#during-pregnancy