arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Lactobacillus Helveticus

Lactobacillus helveticus

A Lactobacillus helveticus egy Gram-pozitív, anaerob baktérium, amelyet a Lactobacillus családhoz sorolnak.

A Lactobacillus helveticust először Svájcban, a helvét tartományban izolálták és azonosították, amelynek nevében is megtalálható a helveticus jelző. Ez a baktérium a Lactobacillus család egyik tagja, amely sokféle laktobacillust tartalmaz, ismertek probiotikus tulajdonságaikról és egészségügyi előnyeikről. Szoros rokonságban áll a Lactobacillus acidophilus-szal, DNS-ük mindössze 1.6%-ban különbözik.

A Lactobacillus helveticus által termelt vegyületek között megtalálható a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a peptidáz enzimek. Ezek a vegyületek számos pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. A tejsav hozzájárulhat az emésztőrendszer egyensúlyához, a rövid láncú zsírsavak energiát szolgáltathatnak a bélnyálkahártyának, és a peptidáz enzimek elősegíthetik a fehérjék lebontását és felszívódását. Nagyon jó fehérjebontó, nem is véletlen, hogy tejtermékek készítése során előszeretettel használják.

A Lactobacillus helveticusnak sajátságos tulajdonsága van a tejsavtermelés terén. Ez a baktérium laktátot termel, amely hozzájárulhat az optimális pH-szint fenntartásához az emésztőrendszerben. A laktát segíthet a káros baktériumok elszaporodásának gátlásában, ezáltal javítva az emésztőrendszer egészségi állapotát.

Segít több az emberre is veszélyes kórokozó ellen, mint pl. az E coli, de a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt, valamint összedolgozik a szervezetben élő többi baktériummal.

Egy koreai tanulmány szerint a Lactobacillus helveticus segít a rheumatoid arthritis tüneteinek mérséklésében. A baktérium ugyanis csökkenti a gyulladást a T sejtekre gyakorolt hatása által. Még nem egészen egyértelmű a pontos hatásmechanizmus, mindenesetre az alkalmazási területe meghaladja az emésztőrendszeri problémákat.

 

A Lactobacillus helveticus női hüvelyi egészségre való alkalmazásával kapcsolatos tanulmányok

 

  1. Ez a tanulmány megállapította, hogy a Lactobacillus helveticus javíthatja a bakteriális vaginózist (BV) azáltal, hogy gátolja a Gardnerella vaginalis biofilm képződését és hámsejt-adhézióját. A probiotikum pozitív rezisztenciát mutatott a gasztrointesztinális állapotokkal szemben, kiválóan tapadt a női nemi szervek hámjához, valamint magas tejsav- és H2O₂-termelő képességet mutatott.
  2. Hüvelyi mikrobiota és Lactobacillus származékai: Ez az áttekintés rávilágít a lactobacillusok, köztük a Lactobacillus helveticus jótékony hatásaira a hüvely egészségének megőrzésében. Megtárgyalja szerepüket a hüvelyi fertőzések, például a BV és a vulvovaginális candidiasis (VVC) megelőzésében a kórokozó populációk kordában tartása révén.
  3. Egészséges hüvelyi mikrobiota: Ez a cikk a probiotikumok, köztük a Lactobacillus helveticus hatását tárgyalja az egészséges hüvelyi mikrobióta fenntartására. Hangsúlyozza a laktobacillusok jelentőségét a hüvelyi traktus megtelepedésében és a tejsavtermelésben, amely segít fenntartani a kórokozók számára kedvezőtlen savas környezetet.
  4. Hüvelyi mikrobiom és probiotikus terápia: Ez a tanulmány a hüvelyi mikroflóra és a probiotikus terápia közötti kölcsönhatást vizsgálja, a mikroflóra változásaira és a probiotikumok, például a Lactobacillus helveticus terápiás hatásaira összpontosítva. Kiemeli a probiotikumok szerepét a hüvely egészségének megőrzésében és a fertőzések megelőzésében

A Lactobacillus helveticust probiotikumként használják számos termékben, mint például joghurtokban, probiotikus italokban és kiegészítőkben. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. A Lactobacillus helveticus hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez. Svájci valamint olasz sajtok készítése során használják, mint pl. az ementáli, gruyere, grana padano vagy a parmigiano reggiano.

A Lactobacillus helveticus számos betegség kezelésében játszhat szerepet. A baktérium hasznos lehet a laktóz intolerancia tüneteinek enyhítésében, mivel képes lebontani a tejcukrot. Emellett segíthet a hasmenés, a székrekedés és az emésztési problémák kezelésében is.

Összefoglalva, a Lactobacillus helveticus egy probiotikus baktérium, amely számos előnnyel járhat az emberi szervezet számára. Hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, támogathatja az immunrendszert és enyhítheti a laktóz intolerancia tüneteit. A termelt vegyületek, mint például a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a peptidáz enzimek, fontos szerepet játszhatnak az egészségünk megőrzésében és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.