Lactobacillus helveticus

A Lactobacillus helveticus egy Gram-pozitív, anaerob baktérium, amelyet a Lactobacillus családhoz sorolnak.

A Lactobacillus helveticust először Svájcban, a helvét tartományban izolálták és azonosították, amelynek nevében is megtalálható a helveticus jelző. Ez a baktérium a Lactobacillus család egyik tagja, amely sokféle laktobacillust tartalmaz, ismertek probiotikus tulajdonságaikról és egészségügyi előnyeikről. Szoros rokonságban áll a Lactobacillus acidophilus-szal, DNS-ük mindössze 1.6%-ban különbözik.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus helveticus által termelt vegyületek között megtalálható a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a peptidáz enzimek. Ezek a vegyületek számos pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. A tejsav hozzájárulhat az emésztőrendszer egyensúlyához, a rövid láncú zsírsavak energiát szolgáltathatnak a bélnyálkahártyának, és a peptidáz enzimek elősegíthetik a fehérjék lebontását és felszívódását. Nagyon jó fehérjebontó, nem is véletlen, hogy tejtermékek készítése során előszeretettel használják.

A Lactobacillus helveticusnak sajátságos tulajdonsága van a tejsavtermelés terén. Ez a baktérium laktátot termel, amely hozzájárulhat az optimális pH-szint fenntartásához az emésztőrendszerben. A laktát segíthet a káros baktériumok elszaporodásának gátlásában, ezáltal javítva az emésztőrendszer egészségi állapotát.

Segít több az emberre is veszélyes kórokozó ellen, mint pl. az E coli, de a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt, valamint összedolgozik a szervezetben élő többi baktériummal.

Mit mond a tudomány?

Egy koreai tanulmány szerint a Lactobacillus helveticus segít a rheumatoid arthritis tüneteinek mérséklésében. A baktérium ugyanis csökkenti a gyulladást a T sejtekre gyakorolt hatása által. Még nem egészen egyértelmű a pontos hatásmechanizmus, mindenesetre az alkalmazási területe meghaladja az emésztőrendszeri problémákat.

A Lactobacillus helveticus felhasználása

A Lactobacillus helveticust probiotikumként használják számos termékben, mint például joghurtokban, probiotikus italokban és kiegészítőkben. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. A Lactobacillus helveticus hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez. Svájci valamint olasz sajtok készítése során használják, mint pl. az ementáli, gruyere, grana padano vagy a parmigiano reggiano.

A Lactobacillus helveticus számos betegség kezelésében játszhat szerepet. A baktérium hasznos lehet a laktóz intolerancia tüneteinek enyhítésében, mivel képes lebontani a tejcukrot. Emellett segíthet a hasmenés, a székrekedés és az emésztési problémák kezelésében is.

Összefoglalva, a Lactobacillus helveticus egy probiotikus baktérium, amely számos előnnyel járhat az emberi szervezet számára. Hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, támogathatja az immunrendszert és enyhítheti a laktóz intolerancia tüneteit. A termelt vegyületek, mint például a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a peptidáz enzimek, fontos szerepet játszhatnak az egészségünk megőrzésében és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

Hivatkozások

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464615000067

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2012.00392/full

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2014.00338/full

Lactobacillus Helveticus

Név:
Lactobacillus helveticus

Latin név:
Lactobacillus helveticus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 7 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 4 milliárd sejtet biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix

  7550 Ft

  A Swiss Probiotix egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 7 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 4 milliárd sejtet biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.