Lactococcus lactis subsp. lactis

A Lactococcus lactis egy gram-pozitív baktérium, amelyet széles körben használnak fermentált ételek, joghurtok, sajtok gyártására. A L. lactis sejtek olyan coccusok, amelyek párokban és rövid láncokban csoportosulnak, és a növekedési körülményektől függően tojásdadnak tűnnek, jellemzően 0,5-1,5 µm hosszúak.  A L. lactis nem termel spórákat és nem mozgékony. Homofermentatív anyagcserével rendelkeznek, vagyis tejsavat termelnek a cukrokból. Főként a tejtermékek környezetéből vagy növényi anyagokból izolálható. A Streptococcus nemzetségből származó és 1985-ben a Lactococcus nemzetségbe átsorolt ​​L. lactis három alfajra oszlik, nevezetesen az L. lactis  subsp. lactisL. lactis subsp. cremoris és L. lactis subsp. hordniae

Gyógyhatásai

A probiotikumok közt a L. lactis különösen hatékonynak bizonyult az immunrendszer erősítése terén. Fontos szerepe van az antigének szállításában, amelyek serkentik a nyálkahártya immunitását a légúti kórokozókkal szemben. Úgy tűnik, hogy védelmet nyújt a nem légúti kórokozók ellen is, mint például a HIV, a humán papilloma vírus és a malária parazita. Továbbá segítséget nyújthat a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, valamint kialakulásának megelőzésében. 

Mit mond a tudomány

Egy japán tanulmány a Lactococus lactis egészségügyi előnyeire is rámutatott. A tejsavbaktériumok által termelt egyes metabolitok rontják a patogén baktériumok mozgékonyságát. Mivel a baktériumok mozgékonysága erősen összefügg a virulenciával, a tejsavbaktériumok metabolikus aktivitása hatékonyan gátolja a bakteriális fertőzéseket. Japán kutatók csoportja bizonyította,  hogy a Lactococcus lactis subsp. lactis gátolja a Salmonella enterica Typhimurium szerovariáns mozgékonyságát. A L. lactis a laktóz fermentációjával acetátot termel, mely megszakítja a baktérium flagellák forgását, ami a baktérium bénulásához vezet – így akadályozva a Salmonella testen való áthaladását. A Pseudomonas, Vibrio és Leptospira mozgékonyságát szintén súlyosan megzavarta a termelt acetát, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy L. lactis hasznos eszköz lehet több baktériumfaj által okozott fertőzés megelőzésére.

A Lactococcus lactis más tejsavbaktériumokkal ellentétben nem telepedik meg a belekben és a szájban. Képes túlélni a gyomor-bél traktus zord körülményeit, így kiválóan alkalmas„hordozóként” terápiás anyagok, például citokinek emberi szervezetbe juttatására. Ezt először vastagbélgyulladásban szenvedő egereken végzett vizsgálatban bizonyították, ahol az interleukin-10 (IL-10) mesterséges szekrécióját L. lactisben használták gyulladásos bélbetegségek kezelésére.

Felhasználása

Különböző kutatások eredményei alapján elmondhatjuk, hogy a Lactococcus lactis subsp. lactis baktérium az immunmoduláló és terápiás fehérjék, valamint az antigének transzportvektora lehetTovábbi vizsgálatok kimutatták, hogy az L. lactis által tartalmazott interleukin képes kezelni és megelőzni az IBD-t valamint további gyulladásos bélbetegségek kialakulását.

Források

https://en.wikipedia.org/wiki/Lactococcus_lactis#References

https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.00436-13 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037581/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19144079/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037581/

Név:
Lactococcus lactis subsp. lactis

Latin név:
Lactococcus lactis subsp. lactis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

    Swiss Probiotix 2.0

    7990 Ft

    A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.