Bélproblémák – Ezek a betegségek a leggyakoribbak

Bélproblémák – Ezek a betegségek a leggyakoribbak

A bélproblémák kifejezés számos emésztési zavar és egyéb betegség összefoglaló neve, melyek könnyedén megkeseríthetik a hétköznapjainkat. Mindegy, milyen jellegű problémáról van szó, sajnos a bélproblémák nem válogatnak. Mindegy, hogy fiatal vagy idős, férfi vagy nő; egy olyan dolog létezik, mellyel hatékonyan védekezhetünk ellene ez pedig nem más mint az egészséges táplálkozás. A pontosság kedvéért nem ez az egyetlen kizárólagos módszer, azonban a legfontosabb tényező mégiscsak a helyes táplálkozás.

A bélproblémák napjainkban egyre több embert érintenek. Ennek a tendenciának számos oka az életmódunkban keresendő, hiszen gyorsan, odafigyelés nélkül és felületesen táplálkozunk, az értéktelen élelmiszerek aránya megnövekedett az étrendünkön belül, számos mérget viszünk a szervezetünkbe a táplálkozás során. Ezzel egyidőben keveset mozgunk, sokat idegeskedünk, a napjaink nagy részét ülve töltjük, valamint óriási nyomás és stressz alatt élünk. Mindegyik már önmagában is képes lenne emésztőrendszeri és egyéb megbetegedéseket okozni, együtt azonban még veszélyesebbek.

Sajnos a stressz és a mindennapi rohanás olyan tényező, amit nem tudunk feltétlenül kiikatani az életünkből, azonban némi tudatossággal csökkenthetjük a szervezetünkben táplálkozás útján bevitt méreganyagok szintjét, ahogyan a rendszeres testmozgással a belek öntisztulási folyamatát segíthetjük elő, így megelőzve az emésztőrendszeri megbetegedések kialakulását.

A leggyakoribb bélproblémák

A leggyakoribb bélbetegségek, mint az IBS (irritábilis bél szindróma), a Crohn-betegség és a divertikulitisz eredete a mai napig nem egyértelműen bizonyított, és egyedül üdvözítő gyógymódot sem talált még rá az orvostudomány. Ugyanakkor számos tapasztalat támasztja alá a fordított összefüggést az egészséges táplálkozás és a beleket érintő panaszok, valamint a rendszeres béltisztítás és több bélprobléma között.

Ez kiválóan igazolja, hogy a bél megbetegedéseinek többsége elkerülhető, valamint tudatos étrenddel és megfelelő életmóddal könnyedén kezelhető. Ha azonban már megtörtént a baj és például irritábilis bél szindróma gyakori jeleit tapasztaljuk magunkon, mint pl. puffadás, a kellemetlen betegség tünetei ellen kiválóan felvehetjük a harcot a CleanInside Program és az egészséges táplálkozás segítségével.

Az IBS nem is olyan ritka, a felnőtt lakosság kb. egyötödét érinti. Kialakulásának okát még nem tárták fel, nagy valószínűséggel a vastagbél funkciózavaráról lehet szó. Sok esetben felmerülhet a lelki eredet is. A betegséget a tapasztalt tünetek alapján azonosítják: permanens székrekedés vagy hasmenés, illetve ezek váltakozása, valamint a táplálkozás közben vagy közvetlenül utána fellépő hányinger mely mindenképpen gyanús jelnek számít.

A Crohn betegség a bélrendszer krónikus gyulladása. Kialakulásának okai szintén ismeretlenek, de – ahogy a fent említett irritábilis bél szindróma esetében – nagy szerepet játszhatnak benne a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a béltisztítás és az egészséges étrend mellőzése.

A divertikulitisz a vastagbél gyulladásos állapota. A krónikus gyulladást a divertikulózis állapota előzi meg, amelynek során a vastagbélen apró, zsákszerű kitüremkedések keletkeznek, amelyben bélsárpangás alakul ki. Csendes bajforrásnak is nevezett betegség azért veszélyes, mert sokáig tünetmentes marad és később, amikor már tünetekkel jár, sokszor csak operáció révén gyógyítható. A divertikulitisz kialakulásához az öröklött tényezőkön kívül hozzájárulhat a rostszegény táplálkozás és a béltisztítás elhanyagolása is.

Mindezen megbetegedések, ahogyan az a fentiekből is kitűnik, nem minden esetben kerülhetőek el, azonban az esetek jelentős részében alapos béltisztítással és megfelelő táplálkozással kordában tarthatóak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bajok megelőzése érdekében az elsődleges feladatunk egészséges, tudatos életmódot választani.

A bélproblémák okai és szövődményei

Természetesen a fent említett betegségek további kiváltó oka lehet a táplálkozás hiányosságain kívül más is. Öröklött hajlam, gyógyszer mellékhatása vagy valamilyen külső behatás (szennyezés, mérgezés stb.) Mégis általában véve igaz, hogy a bél problémáinak legnagyobb része civilizációs és életmód okozta megbetegedés, amely sok esetben megelőzhető lenne, és a korai stádiumokban életmódváltással jól kezelhető.

A rostszegény táplálkozás, az alacsony arányú vízfogyasztás, a mesterséges adalékanyagok és értéktelen táplálékok nagy mennyisége, a mozgásszegény életmód mind növelik a kockázatot, ha ezek közül csak egyet elhagyunk, az már jelentős javulást eredményez, ha teljes életmódváltást kezdeményezünk, az pedig már fél siker. Az életmódváltás részeként javasoljuk, hogy a rendszeres béltisztítást és méregtelenítést évente legalább egyszer illessze be az egészségéért igénybe vett programok sorába!

A CleanInside Program például segít a teljes bélszakasz megtisztításában, így az Ön tünetei hátterében bármilyen okok álljanak is, könnyedén megbírkózhat a divertikulózis vagy éppen az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteivel.

Nem szabad elhanyagolni a bélben jelentkező, emésztéssel kapcsolatos problémákat, mert hosszú távon rendkívül súlyos következményekkel járhatnak. A beleink két igen fontos funkciót látnak el a szervezetünk működésében. Mindkettő közös jellemzője, hogy az egész testünk működésére kihatással van. Az egyik, a tápanyagok felszívása, és így testünk sejtjeinek ellátása, a másik pedig testünk védelme a mikroszkopikus betolakodók ellen.

Ha a tápanyagok felszívódásának hatékonysága romlik, azzal szerveink, izmaink és szöveteink energiaellátása kerül veszélybe, ami óhatatlanul a szervi működés leromlásához vezet. Hosszabb távon ennek eredményeként szervi problémák és krónikus betegségek alakulhatnak ki. A bélproblémákat kísérő gyulladások nagyon lerontják az emésztés és a felszívódás hatékonyságát, így már rövid távon is hiányállapotokhoz vezethetnek. Ezek alapján elmondható, hogy a bélbetegségek és a különböző emésztési zavarok hosszú távon meglehetősen komoly negatív hatással vannak a szervezetünkre.

Ha szervezetünk védelmi rendszere meggyengül, kiszolgáltatottá válik a kórokozókkal szemben. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a szervezetünk immunrendszere az egyik legerősebb bástyáját veszíti el, és nem tud ellenállni a környezetünkben millió számra megtalálható vírusokkal és baktériumokkal szemben, így a fertőzéses betegségek nagyobb arányban tudnak elhatalmasodni rajtunk.

Hogyan tudjuk megelőzni a bélproblémákat?

A beleket érintő problémák életünk bármely szakaszában jelentkezhetnek, azonban jó ha tudjuk, hogy legyen az akár egy irritábilis bél szindróma vagy éppen egy divertikulózis, a bélbetegségek többsége megelőzhető, illetve egy béltisztító program segítségével könnyedén kezelhető.

Ha elfogadjuk, hogy a legtöbb bélprobléma okozója a nem megfelelő életmód és a helytelen táplálkozás, akkor azt is láthatjuk, hogy ezeken a területeken tehetünk a megelőzés érdekében is.

Az egyik legfontosabb megelőzési lehetőség bélrendszerünk karbantartása. Nagyon fontos, hogy a megnövekedett méreg- és szennyezőanyag-bevitel arányában a méregtelenítésre és a béltisztításra nagy hangsúlyt fektessünk. Ennek kétféle módja van: a méregtelenítési folyatok mindennapi támogatása, tisztító hatású teák, zöldségek, rostok, italok és sok-sok tiszta víz segítségével, és évente egy-két komolyabb tisztítókúra.

A CleanInside Program segítségével nem csak a méreganyagokat és az élősködőket távolíthatjuk el a beleinkből, hanem a hiányzó rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is pótolhatjuk a kúra során.

A rendszeres mozgás nem csak a vér- és nyirokkeringésünket élénkíti, hanem testünk oxigénellátását is szolgálja, továbbá gondoskodik az egészséges bélmozgásról és jó kedélyről is.

Mindezek segítségével a bélbetegségek egyszer és mindenkorra megszüntethetők, ami egy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb élet, könnyedebb és fittebb életérzés záloga lehet.