Bélproblémák

Bélproblémák

A bélproblémák kifejezés számos emésztési zavar és egyéb betegség összefoglaló neve, melyek könnyedén megkeseríthetik a hétköznapjainkat. Mindegy, milyen jellegű problémáról van szó, sajnos a bélproblémák nem válogatnak: mindegy, hogy fiatal vagy idős, férfi vagy nő; egyetlen olyan tevékenység létezik, mellyel hatékonyan védekezhetünk ellene és ez az egészséges táplálkozás.

A bélproblémák napjainkban egyre több embert érintenek. Ennek a tendenciának számos oka az életmódunkban keresendő, hiszen gyorsan, odafigyelés nélkül és felületesen táplálkozunk, az értéktelen élelmiszerek aránya megnövekedett az étrendünkön belül, számos mérget viszünk a szervezetünkbe a táplálkozás során. Ugyanakkor keveset mozgunk, sokat idegeskedünk, a napjaink nagy részét ülve töltjük, valamint óriás nyomás és stressz alatt élünk.

Sajnos a stressz és a mindennapi rohanás olyan tényező, amit nem tudunk feltétlenül kiikatani az életünkből, azonban némi tudatossággal csökkenthetjük a szervezetünkben táplálkozás útján bevitt méreganyagok szintjét, ahogyan a rendszeres testmozgással a belek öntisztulási folyamatát segíthetjük elő, így megelőzve a bélproblémák kialakulását.

A LEGGYAKORIBB BÉLPROBLÉMÁK

A leggyakoribb bélproblémák, mint az IBS (irritábilis bél szindróma), a Crohn-betegség és a divertikulitisz eredete a mai napig nem egyértelműen bizonyított, és egyedül üdvözítő gyógymódot sem talál még rá az orvostudomány. Ugyanakkor számos tapasztalat és vásárlói vélemények támasztják alá a fordított összefüggést az egészséges táplálkozás és a beleket érintő panaszok, valamint a rendszeres béltisztítás és a bélproblémák között.

Ez kiválóan igazolja, hogy a bélproblémák többsége elkerülhető, valamint tudatos étrenddel és megfelelő életmóddal könnyedén kezelhető. Ha azonban már megtörtént a baj és például irritábilis bél szindróma jeleit tapasztaljuk magunkon, a kellemetlen betegség tünetei ellen kiválóan felvehetjük a harcot a CleanInside Program és az egészséges táplálkozás segítségével.

Az IBS nem is olyan ritka, a felnőtt lakosság kb. egyötödét érinti. Kialakulásának okát még nem tárták fel, nagy valószínűséggel a vastagbél funkciózavaráról lehet szó. A betegséget a tapasztalt tünetek alapján azonosítják: permanens székrekedés vagy hasmenés, illetve ezek váltakozása, a táplálkozás közben vagy közvetlenül utána fellépő hányinger mindenképpen gyanús jelnek számít.

A Crohn betegség a bélrendszer krónikus gyulladása. Kialakulásának okai szintén ismeretlenek, de – ahogy a fent említett irritábilis bél szindróma esetében – nagy szerepet játszhatnak benne a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a béltisztítás és az egészséges étrend mellőzése.

A divertikulitisz a vastagbél gyulladásos állapota. A krónikus gyulladást a divertikulózis állapota előzi meg, amelynek során a vastagbélen kitüremkedések keletkeznek, amelyben bélsárpangás alakul ki. Csendes bajforrásnak is nevezett betegség azért veszélyes, mert sokáig tünetmentes marad és később, amikor már tünetekkel jár, sokszor csak operáció révén gyógyítható. A divertikulitisz kialakulásához az öröklött tényezőkön kívül hozzájárulhat a rostszegény táplálkozás és a béltisztítás elhanyagolása is.

Mindezen bélproblémák, ahogyan az a fentiekből is kitűnik, nem minden esetben kerülhetőek el, azonban az esetek jelentős részében alapos béltisztítással és megfelelő táplálkozással korsában tarthatóak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bélproblémák megelőzése érdekében az elsődleges feladatunk egészséges, tudatos életmódot választani.

A BÉLPROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁNAK OKAI ÉS SZÖVŐDMÉNYEIK

Természetesen a bélproblémák kiváltó oka lehet a táplálkozás hiányosságain kívül más is: hajlam, gyógyszer mellékhatása vagy valamilyen külső behatás (szennyezés, mérgezés stb.) Mégis általában véve igaz, hogy a bélproblémák legnagyobb része civilizációs és életmód okozta megbetegedés, amely sok esetben megelőzhető lenne, és a korai stádiumokban életmódváltással jól kezelhető.

A rostszegény táplálkozás, az alacsony arányú vízfogyasztás, a mesterséges adalékanyagok és értéktelen táplálékok nagy mennyisége, a mozgásszegény életmód mind növelik a kockázatot, ha ezek közül csak egyet elhagyunk, az már jelentős javulást eredményez, ha teljes életmódváltást kezdeményezünk, az pedig már fél siker. Az életmódváltás részeként javasoljuk, hogy a rendszeres béltisztítást és méregtelenítést évente legalább egyszer illessze be az egészségéért igénybe vett programok sorába!

A CleanInside Program például segít a teljes bélszakasz megtisztításában, így az Ön tünetei hátterében bármilyen bélproblémák álljanak is, könnyedén megbírkózhat a divertikulózis vagy éppen az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteivel.

Nem szabad elhanyagolni a bélben jelentkező, emésztéssel kapcsolatos problémákat, mert hosszú távon igen súlyos következményekkel járhatnak. A beleink két igen fontos funkciót látnak el a szervezetünk működésében, mindkettő közös jellemzője, hogy az egész testünk működésére kihatással van. Az egyik, a tápanyagok felszívása, és így testünk sejtjeinek ellátása, a másik pedig testünk védelme a mikroszkopikus betolakodók ellen.

Ha a tápanyagok felszívódásának hatékonysága romlik, azzal szerveink, izmaink és szöveteink energiaellátása kerül veszélybe, ami óhatatlanul a szervi működés leromlásához vezet. Hosszabb távon ennek eredményeként szervi problémák és krónikus betegségek alakulhatnak ki. A bélproblémákat kísérő gyulladások nagyon lerontják az emésztés és a felszívódás hatékonyságát, így már rövid távon is hiányállapotokhoz vezethetnek. Ezek alapján elmondható, hogy a bélproblémák és a különböző emésztési zavarok hosszú távon meglehetősen komoly negatív hatással vannak a szervezetünkre.

Ha szervezetünk védelmi rendszere meggyengül, kiszolgáltatottá válik a kórokozókkal szemben. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a szervezetünk immunrendszere az egyik legerősebb bástyáját veszíti el, és nem tud ellenállni a környezetünkben millió számra megtalálható vírusokkal és baktériumokkal szemben, így a fertőzéses betegségek nagyobb arányban tudnak elhatalmasodni rajtunk.

HOGYAN TUDJUK MEGELŐZNI A BÉLPROBLÉMÁKAT?

A bélproblémák életünk bármely szakaszában jelentkezhetnek, azonban jó ha tudjuk, hogy legyen az akár egy irritábilis bél szindróma vagy éppen egy divertikulózis, a bélproblémák többsége megelőzhető, illetve egy béltisztító program, mint például a CleanInside Program segítségével könnyedén kezelhető.

Ha elfogadjuk, hogy a legtöbb bélprobléma okozója a nem megfelelő életmód és a helytelen táplálkozás, akkor azt is láthatjuk, hogy ezeken a területeken tehetünk a megelőzés érdekében is.

Az egyik legfontosabb megelőzési lehetőség bélrendszerünk karbantartása. Nagyon fontos, hogy a megnövekedett méreg- és szennyezőanyag-bevitel arányában a méregtelenítésre és a béltisztításra nagy hangsúlyt fektessünk. Ennek kétféle módja van: a méregtelenítési folyatok mindennapi támogatása, tisztító hatású teák, zöldségek, rostok, italok és sok-sok tiszta víz segítségével, és évente egy-két komolyabb tisztítókúra.

A CleanInside Program segítségével nem csak a méreganyagokat és az élősködőket távolíthatjuk el a beleinkből, hanem a hiányzó rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat is pótolhatjuk a kúra során.

A rendszeres mozgás nem csak a vér- és nyirokkeringésünket élénkíti, hanem testünk oxigénellátását is szolgálja, továbbá gondoskodik az egészséges bélmozgásról és jó kedélyről is.

Mindezek segítségével a bélproblémák egyszer és mindenkorra megszüntethető, ami egy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb élet, könnyedebb és fittebb életérzés záloga lehet.