Bélmozgás (perisztaltika)

Bélmozgás (perisztaltika)

Amikor a bélmozgás kifejezést halljuk, a legtöbb ember azonnal valamilyen problémára gondol, hiszen sokszor valamilyen betegséggel kapcsolatosan, annak okaként vagy tüneteként szokott szóba kerülni.

A bélmozgás egy természetes dolog, azonban ha a belek hullámzása, mozgása nem megfelelő, vagyis túl gyors vagy túl renyhe, akkor a bélmozgás rendellenes, és valóban egy betegségre vagy rendellenességre utaló tünet lehet.

Renyhe bélmozgás

A renyhe bélmozgás kellemetlen, mert kezdetben székrekedést okoz, majd a székrekedés következtében aranyér, divertikulózis alakulhat ki, később pedig, amennyiben nem javul az állapot, számos olyan szövődmény jelentkezhet, amely létfontosságú belső szervek működését is módosíthatja.

A fent leírtak elkerülése céljából nem a székrekedést kell kezelni elsősorban, hiszen az már egy tünet, hanem a renyhe bélmozgás kezelése a fő feladat. Ehhez azonban tudni kell a kialakulásának az okát.

Normál esetben az elfogyasztott táplálék egy napon belül kiürül a szervezetből. Amikor valamilyen okból ez nem történik meg, akkor a bélcsatornában pangó széklet a víztartalmát kezdi elveszíteni. Minél hosszabb időn keresztül tartózkodik a kiürítetlen salakanyag a vastagbélben, annál több vizet veszít, és annál keményebb lesz. Súlyos esetben ez akár részleges vagy teljes bélelzáródáshoz is vezethet.

A székrekedés azonban még mindig csak egy tünet, ahhoz, hogy kezelni lehessen, ki kell deríteni az okát, vagyis azt, hogy miért lassul a bélmozgás és mitől reked meg tőle a széklet.

A lassú bélmozgás okai és kezelése

A lassú bélmozgás  okai szinte kivétel nélkül a nem megfelelő életmódra vezethetők vissza, ennélfogva a kezelése sem túl bonyolult, csupán életmód változtatásra van szükség.

A lassú bélmozgás leggyakoribb okai között szerepel az élelmi rostokban szegény ételek fogyasztása, a túl alacsony napi folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód, valamint a stressz is. A lassú bélmozgás oka lehet valamilyen gyógyszer mellékhatása is, azonban a legtöbb esetben nem erről van szó.

Sokszor elegendő áttérni az egészségesebb étrendre, rostokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, emelni a napi folyadékbevitel mértékét és beiktatni egy kis testmozgást a napi rutinba.

Abban az esetben, amikor a lassú bélmozgás és a következtében kialakuló székrekedés hosszabb ideje tart, akkor érdemes szakemberhez fordulni és az életmódváltást hatásosabb segítséggel elkezdeni, amihez jó módszer lehet egy alapos béltisztítás a Clean Inside® rost segítségével. A Clean Inside® rost olyan természetes eredetű rostot tartalmazó étrend kiegészítő, amely béltisztító hatású, így segít megszüntetni a vastagbélben kialakult lerakódásokat, amelyek a renyhe bélmozgás és a székrekedés okai lehetnek.

Túl gyors bélmozgás

A túl gyors bélmozgás révén hasmenés alakul ki, ami legalább olyan nagy veszélyt jelent az egészségre, mint a székrekedés, ezért az okokat a lehető legrövidebb idő alatt meg kell találni és kezelni szükséges.

A hasmenés két leggyakoribb oka az ételallergia és a fertőzés. Mindkét esetben szakorvosi kivizsgálásra van szükség, a hasmenés ugyanis nem állhat fenn huzamosabb időn keresztül. A túl gyors bélmozgás olyan azonnali szövődményekkel járhat, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek. Ilyen szövődmény például a kiszáradás, amely napok alatt kialakulhat. A gyermekek és az idős vagy beteg emberek esetében nem szabad késlekedni és mielőbb szakorvoshoz kell fordulni, ugyanis ők könnyebben kiszáradnak.

A túl gyors bélmozgás másik komoly veszélye az, hogy az elfogyasztott tápláléknak nincs elegendő ideje felszívódni és hasznosulni, a különféle vitaminok és ásványi anyagok rövid idő alatt kifogyhatnak a szervezetből, továbbá ezzel párhuzamosan a bélflóra egyensúlya is felborulhat, ugyanis a hasznos baktériumok egy része is távozik.

Gyors bélmozgás béltisztítás hatására

A bélmozgás bizonyos mértékig módosulhat béltisztítás hatására, ugyanis a kúra során jelentős változások következnek be a béltraktusban.

Általában természetes folyamat, ha a béltisztítás során gyorsabb bélmozgás tapasztalható, azonban ha ez túl intenzívnek bizonyul, vagy huzamosabb időn keresztül tart, mielőbb szakorvoshoz kell fordulni.

A kellemetlen tünetek elkerülése céljából érdemes a béltisztítás folyamatához Clean Inside® rost táplálék kiegészítőt is alkalmazni, amely kíméletes a szervezethez és megfelelő használata segíti az optimális eredmény elérését.

A bélmozgás optimalizálásának fontossága

Az emésztési folyamatok nagy része a belekben történik, azonban ha a tápanyagok megfelelő felszívódására nincs lehetőség, akkor a szervezet tulajdonképpen folyamatosan „éhezik”.

Feltételezhető ez alapján, hogy amennyiben nem elegendő az életmód változtatás, illetve a kiegyensúlyozott étrend alkalmazása az egészséges bélműködéshez, akkor a megfelelő bélmozgás hiányában előbb-utóbb akár hiánybetegségek is kialakulhatnak.

A bélmozgás optimalizálása nem bonyolult feladat, mindössze egy hatékony béltisztítás és életmód változtatás szükséges hozzá. Ezek a tényezők együttesen biztosítják azt a kedvező állapotot, amikor a szervezetbe bevitt táplálék valóban tökéletesen képes hasznosulni és ez teremti meg az egészség alapját.