arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Ördögnyelv por-glükomannán

Az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) ázsiai területeken őshonos, melyet gyakran használnak Japánban és Indonéziában, de egyre népszerűbbé válik az egészséges életmód hívei körében az egész világon. Az ördögnyelv por a növény gyökeréből származik és különleges tulajdonságai révén fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Nagy koncentrációban tartalmaz glükomannánt, ami egy rost, mely emésztetlenül halad át a szervezeten. A glükomannán vízben oldódik, így könnyen gélt képez.

Az ördögnyelv por (glükomannán) egy vízben oldódó élelmi rost, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik:

    • Testsúlycsökkentés: A glükomannán vízmegkötő képessége miatt teltségérzetet kelt, csökkentve az étvágyat és elősegítve a fogyást. Egyes klinikai vizsgálatok szerint napi 3–5 gramm glükomannán fogyasztása hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez túlsúlyos egyéneknél.

    • Vércukorszint szabályozás: A glükomannán lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segíthet a vércukorszint stabilizálásában. Egyes kutatások szerint a glükomannán kiegészítés csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet.

    • Koleszterinszint csökkentése: A glükomannán segíthet csökkenteni a “rossz” LDL-koleszterin szintjét. Egyes tanulmányok szerint napi 3 gramm glükomannán kiegészítés jelentős csökkenést eredményezhet az LDL-koleszterin szintjében.

    • Bélműködés javítása: A glükomannán elősegítheti a rendszeres székletürítést és hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyához, mivel vízmegkötő képessége révén növeli a széklet tömegét.


A glükomannán hatásait számos klinikai vizsgálat és meta-analízis is vizsgálta:

    • Egy 2006-os randomizált, keresztmetszeti vizsgálatban a glükomannán kiegészítés csökkentette a LDL-koleszterin szintjét mind cukorbeteg, mind nem cukorbeteg egyéneknél .

    • Egy 2014-es metaanalízis szerint a glükomannán napi 3 grammos adagolásával jelentős csökkenés érhető el a teljes koleszterin és LDL-koleszterin szintjében .

    • Egy 2025-ös szisztematikus áttekintés és metaanalízis megállapította, hogy a glükomannán kiegészítés szignifikánsan csökkenti a teljes koleszterin és LDL-koleszterin szintjét, de nem befolyásolja jelentősen a HDL-koleszterin és triglicerid szinteket .

A glükomannán különböző formákban érhető el, és számos módon alkalmazható:

    • Kapszulák és por: A leggyakoribb formák, melyek vízben oldódnak. Étkezés előtt 30 perccel, bő vízzel fogyasztva elősegíthetik a teltségérzetet és csökkenthetik az étvágyat.

    • Shirataki tészta: A glükomannánból készült tészta alacsony kalóriatartalmú és szénhidráttartalmú alternatívát kínál a hagyományos tészták helyett.

    • Smoothie és italok: A glükomannán por hozzáadható italokhoz, például smoothie-khoz, hogy növelje azok rosttartalmát és elősegítse a bélműködést.

    • Ételek sűrítőjeként: A glükomannán por használható levesek, szószok és pürék sűrítésére, mivel vízmegkötő képessége révén növeli azok viszkozitását.

Onakpoya, I., Posadzki, P., & Ernst, E. (2014). The efficacy of glucomannan supplementation in overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(1), 70–78. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.870013PubMed+2tandfonline.com+2tandfonline.com+2

Bays, H., & Toth, P. P. (2017). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B. The American Journal of Clinical Nutrition, 105(5), 1239–1247. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.142158ScienceDirect

Zhang, X., Li, Y., Zhang, L., et al. (2024). The effect of glucomannan supplementation on lipid profile in adults: A GRADE-assessed systematic review and meta-analysis. PubMed. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39385065/](https://pubmed.ncbi