arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Ördögnyelv por-glükomannán (Amorphophallus konjac)

Az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) ázsiai területeken őshonos, melyet gyakran használnak Japánban és Indonéziában, de egyre népszerűbbé válik az egészséges életmód hívei körében az egész világon. Az ördögnyelv por a növény gyökeréből származik és különleges tulajdonságai révén fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Nagy koncentrációban tartalmaz glükomannánt, ami egy rost, mely emésztetlenül halad át a szervezeten. A glükomannán vízben oldódik, így könnyen gélt képez.

Az ördögnyelv por (glükomannán) egy vízben oldódó élelmi rost, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik:

    • Testsúlycsökkentés: A glükomannán vízmegkötő képessége miatt teltségérzetet kelt, csökkentve az étvágyat és elősegítve a fogyást. Egyes klinikai vizsgálatok szerint napi 3–5 gramm glükomannán fogyasztása hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez túlsúlyos egyéneknél.

    • Vércukorszint szabályozás: A glükomannán lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segíthet a vércukorszint stabilizálásában. Egyes kutatások szerint a glükomannán kiegészítés csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet.

    • Koleszterinszint csökkentése: A glükomannán segíthet csökkenteni a “rossz” LDL-koleszterin szintjét. Egyes tanulmányok szerint napi 3 gramm glükomannán kiegészítés jelentős csökkenést eredményezhet az LDL-koleszterin szintjében.

    • Bélműködés javítása: A glükomannán elősegítheti a rendszeres székletürítést és hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyához, mivel vízmegkötő képessége révén növeli a széklet tömegét.


A glükomannán hatásait számos klinikai vizsgálat és meta-analízis is vizsgálta:

    • Egy 2006-os randomizált, keresztmetszeti vizsgálatban a glükomannán kiegészítés csökkentette a LDL-koleszterin szintjét mind cukorbeteg, mind nem cukorbeteg egyéneknél .

    • Egy 2014-es metaanalízis szerint a glükomannán napi 3 grammos adagolásával jelentős csökkenés érhető el a teljes koleszterin és LDL-koleszterin szintjében .

    • Egy 2025-ös szisztematikus áttekintés és metaanalízis megállapította, hogy a glükomannán kiegészítés szignifikánsan csökkenti a teljes koleszterin és LDL-koleszterin szintjét, de nem befolyásolja jelentősen a HDL-koleszterin és triglicerid szinteket .

A glükomannán különböző formákban érhető el, és számos módon alkalmazható:

    • Kapszulák és por: A leggyakoribb formák, melyek vízben oldódnak. Étkezés előtt 30 perccel, bő vízzel fogyasztva elősegíthetik a teltségérzetet és csökkenthetik az étvágyat.

    • Shirataki tészta: A glükomannánból készült tészta alacsony kalóriatartalmú és szénhidráttartalmú alternatívát kínál a hagyományos tészták helyett.

    • Smoothie és italok: A glükomannán por hozzáadható italokhoz, például smoothie-khoz, hogy növelje azok rosttartalmát és elősegítse a bélműködést.

    • Ételek sűrítőjeként: A glükomannán por használható levesek, szószok és pürék sűrítésére, mivel vízmegkötő képessége révén növeli azok viszkozitását.

Onakpoya, I., Posadzki, P., & Ernst, E. (2014). The efficacy of glucomannan supplementation in overweight and obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(1), 70–78. https://doi.org/10.1080/07315724.2014.870013PubMed+2tandfonline.com+2tandfonline.com+2

Bays, H., & Toth, P. P. (2017). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B. The American Journal of Clinical Nutrition, 105(5), 1239–1247. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.142158ScienceDirect

Zhang, X., Li, Y., Zhang, L., et al. (2024). The effect of glucomannan supplementation on lipid profile in adults: A GRADE-assessed systematic review and meta-analysis. PubMed. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39385065/](https://pubmed.ncbi