Takarmánylucerna kivonat – Medicago sativa

A lucerna (Medicago sativa) hallatán szinte mindenkinek az állattartás ugrik be. Az asszociáció teljesen jogos, ugyanis a lucernát valóban gyakran használják takarmányként, állatok etetésére. Kevésbé közismert tény azonban, hogy emellett a lucerna gyógynövény is, mely jó hatással van az emberi egészségre. A növény Közép-Ázsiában őshonos, legkorábbi írásos említése Kr.e. 1300 körülire tehető. A perzsák, görögök, babiloniak mind fontos növénynek tartották, hiszen kiváló táplálékot jelentett a lovak számára, ami a korabeli hadviselésben kiemelten fontos szempont volt.

Gyógyhatásai

A lucerna hatóanyagai a szaponinok, kumarinok, flavonoidok, fitoszterolok, fitoösztrogének, az L-borostyánkősav és alkaloidok. Tartalmaz C-, D-, E-, K-,és U vitamint valamint szerves vasat – mely kiválóan képes beépülni a szervezetbe – illetve rezet.

Szaponinjai segítenek a koleszterinszint csökkentésében, oly módon, hogy csökkentik a bélben történő koleszterinfelszívást miközben stimulálják a jó vagyis a HDL koleszterin képződését. A koleszterinszint csökkentésével hathatós védelmet nyújtanak a szív- és érrendszer egészsége számára. Emellett a lucerna csökkenti a vérnyomást valamint gazdag rosttartalmának köszönhetően szabályozza a vércukorszintet, mely a cukorbetegség elleni küzdelem során hatásos.

Maradva a szív- és érrendszer egészségénél, a lucerna segíti a véralvadást K-vitamin tartalma jóvoltából. A benne található vas pedig a szervezetbe épülve támogatja a vérképzést, így a lucerna a vérszegénység enyhítése során szintén jó választás. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy amennyiben vérhigító gyógyszereket szedünk, úgy kerülendő a lucerna fogyasztása, ugyanis véralvadás serkentő hatásával ellensúlyozza a vérhigítók hatását.

A lucerna a szív- és érrendszer egészségének megőrzésén kívül a menopauza során jelent még segítséget. A benne található fitoösztrogének hasonló hatásokkal rendelkeznek mint az emberi testben található ösztrogén. A menopauza során a női test hormonszintje megváltozik, a fitoösztrogének azonban segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

A lucerna gazdag antioxidánsokban, melyek megkötik a szabadgyököket, védve ezzel a sejteket azok káros hatásaitól. A lucerna védi a sejtek DNS-ét a szabad gyökök okozta károsodástól, úgy hogy gátolja a szabad gyökök termelődését, miközben növeli a szervezet velük szembeni védekezőképességét. A sejtek DNS-ének védelmével pedig csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyeit.

További gyógyhatása, hogy nem pusztán kalciumot, de a kalcium beépüléséhez szükséges összes anyagot is tartalmazza, így a csontok, fogak egészségének megőrzésében is nagy szerepe van.

Mit mond a tudomány?

Egy az Interventional Medicine & Applied Science szaklapban publikált tanulmány szerint a lucerna valóban jó hatásos a cukorbetegség kezelésében. A kísérlet során patkányoknál mesterségesen alakítottak ki cukorbetegséget, majd az egyik csoport 21 napon át kapott vizes lucernakivonatot. A lucernát kapó patkányoknál a kísérlet végén sokkal jobb értékek voltak tapasztalhatók, mint a semmilyen kezelésben nem részesülő egyedek esetében. Jelentősen csökkent a vércukor és a koleszterinszintjük valamint javultak a májfunkciók is.

A lucerna felhasználása

A lucerna gyógynövényként segíti a vérképzést a benne található vas által, valamint K vitamin tartalmának köszönhetően a véralvadást is elősegíti. Ennek köszönhetően a vérszegénység és a vérzékenység ellen hatásos orvosság, ugyanakkor a vérhigítókkal történő együttes fogyasztása nem javasolt.

A benne található kalcium és a kalcium beépülését segítő vegyületek révén védi a fogak és a csontok egészségét, megóv a csontritkulástól.

Segít optimalizálni a vércukorszintet valamint csökkenti a vérnyomást és a rossz (LDL) koleszterin szintjét, így a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére vagy kezelésére szintén jó választás.

Rostjai segítik a szervezetet a méregtelenítésben, fitoösztrogénjei pedig a menopauza során jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében jelenthetnek hathatós támogatást.

Antioxidánsai a rák elleni küzdelemben segítik a szervezetet, mivel védik a sejtek DNS-ét az oxidatív károsodástól.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26525173/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783135/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32869827/

https://alfalfa.ucdavis.edu/-files/pdf/alfalfafactsheet.pdf

Lucerna

Név:
Takarmánylucerna kivonat – Medicago sativa

Latin név:
Medicago sativa

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.