Nincsenek termékek a kosárban.
A tőzegáfonya Észak-Amerikában őshonos szupernövény, mellyel a 17. század elején találkoztak először az első európai telepesek. Pozitív élettani hatásaira a 1990-es években kezdtek felfigyelni Magyarországon is. A tőzegáfonya gyümölcse gazdag antocianinokban, melyek fontos bioaktív anyagok, segítenek megőrizni az ember egészségét. Természetes vízoldható pigmentek, amelyek vöröses színt adnak az áfonyának. Erős antioxidánsok is egyben, megkötik a szabad gyököket és védik a sejteket a károsodástól. Fontos szerepet játszanak a bőr öregedésének lassításában és a rák kialakulásának megelőzésében. A bogyó gazdag A-vitaminban és C-vitaminban, továbbá tartalmaz gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot. Kiemelkedően magas a káliumtartalma, de kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor is található benne. Magas ásványi anyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően egy igazi superfood, mely sokrétűen alkalmazható. Tudományosan bizonyított, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére alkalmas alternatíva, de a szem különböző betegségei kezelésére is használható. C- vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő hatással rendelkezik.
Megtalálható Lorem ipsum
Forma Dolor sit amet
Forrás Lorem ispum
Ellátó Sit amet lorem ipum dolor sit
Gyártás végleges helye Dolor sit amet
Funkció Doloro sit amte
Már az 1920-as évektől ismert, hogy a nagy mennyiségű tőzegáfonya fogyasztása növeli a vizelet savasságát. Fogyasztása során hippursav termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben. A hippursav gátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását. A bogyós gyümölcs másik, főként a húgyúti fertőzések kezelésében fontos szerepet játszó, összetevői a proanthocianidinek váltják ki, amelyek jelen vannak a levében.
Szív- és érvédő hatás: Az áfonya magas kálium-tartalmának és színanyagának köszönhetően védi az ereket és a szívet. Azok számára, akik bármilyen érrendszeri, koszorúér- vagy egyéb, a szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek, ajánlatos az áfonyalé fogyasztása. Jótékonyan hat minden olyan betegségre is, amely a kapilláris erecskékkel hozható összefüggésbe: vérkeringési zavarok, így az artériákkal és a vénákkal kapcsolatos rendellenességek, vérzékenység, visszértágulat, érelmeszesedés, érszűkület stb. Segítséget nyújthat továbbá a magas vérnyomás, cukorbetegség okozta érszövődmények megelőzésében és kezelésében kiegészítő terápiaként.
Lázzal járó megbetegedések esetében is, mint a skarlát, influenza, reumatikus láz, jó szolgálatot tesz az áfonya, mivel magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket és elősegítheti a kórokozók leküzdését.
A bőrbetegségek és bőrkiütések nagy része a máj és az emésztőszervek működésével függenek össze, továbbá azzal, amit fogyasztunk. Az áfonya jó vértisztítóként működik, enyhíti az ekcémás bőrtüneteket.
Látásjavító: Az áfonya rendszeres fogyasztásával több szembetegség is enyhíthető, pl. a farkasvakság és a magas vérnyomásból eredő látási zavarok.
Támogatja a bél egészségét: Az áfonyalében található antioxidánsok, különösen az A-típusú proantocianidinek, segítenek csökkenteni a bélrendszerben élő káros baktériumok számát, védve a bélflórát az egészségtelen táplálkozással összefüggő károsodásoktól.
Megelőzheti a gyomorfekélyt: Az A-típusú proantocianidinek segíthetnek megállítani a Helicobacter pylori nevű baktérium szaporodását is, amely a gyomor nyálkahártyájához tapadhat és fekélyeket okozhat. Egyes kutatások azt sugallják, hogy az áfonyalé fogyasztása ugyanolyan hatékony lehet, mint a probiotikumok a káros baktériumok növekedésének megállításában.
Áfonyalé és a húgyúti fertőzések: Az áfonyalé egyik legismertebb egészségügyi előnye, hogy képes megelőzni vagy kezelni a húgyúti fertőzéseket (UTI), amelyeket általában E. coli baktériumok okoznak. Az áfonyalében található A-típusú proantocianidinek megakadályozhatják a baktériumok felhalmozódását a hólyag és a húgyutak falán.
Az áfonya antibakteriális hatású és különféle formákban (lé, tömény por, kapszula és tabletta) hagyományosan hólyaggyulladás és húgyúti fertőzések (UTI) kezelésére használják. Egy tanulmány megállapította, hogy az áfonyalé fogyasztása 39%-kal csökkentette a húgyúti fertőzések számát a nőknél. Ez elsősorban az áfonya proantocianidin (PAC) tartalmának, különösen a proantocianidin A-nak köszönhető. Számos tanulmány igazolta az áfonya pozitív hatását a húgyúti gyulladásra felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. Klinikai tanulmányok szerint az áfonyában található PAC-ok megakadályozzák az E. coli megtapadását a húgyúti uroepiteliális sejtekhez. További tanulmányok eredményei szerint az áfonyát tartalmazó termékek megakadályozzák a visszatérő húgyúti fertőzéseket a fiatal és a középkorú nőknél. Az áfonyalé fogyasztás 65%-kal csökkentette a húgyúti fertőzések kiújulását gyermekeknél.
A tőzegáfonya sokféleképpen felhasználható, mind az egészségmegőrzés, mind a gasztronómia területén. Bogyója flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek erősen antibakteriális és antioxidáns hatásúak. Gyakran használják húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére. Általános immunerősítőként alkalmazható, gyulladáscsökkentő és roboráló hatással is rendelkezik. Gasztronómiai felhasználását tekintve friss gyümölcsként és szárított formában is fogyasztható. Közkedvelt cikk a tőzegáfonyalé, de készítenek belőle kompótokat, lekvárt és zselét is. Bármely formában fogyasztva jótékonyan hat a szervezetre.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142#nutrition
https://egy.hu/egeszseg/a-bogyos-gyumolcsok-legnagyobb-polihisztora-a-tozegafonya-107347
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cranberry-juice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8911768/#B34-molecules-27-01503