Tulsi – Ocimum sanctum

A tulsi (Ocimum sanctum) egy Dél-Kelet Ázsia és főként India területén őshonos növény mely „szent bazsalikom” néven is ismert. Nem összekeverendő a közönséges, általunk is rendszeresen fogyasztott bazsalikommal. A tulsi fontos szerepet kap az ayurvédában, vagyis a hagyományos indiai gyógyászatban és a hindu rituálék során. A hinduk szentnek tartják nemcsak a növényt, de még a földet is, amiből kinő. Használják különféle vallási rituálék során valamint meditációhoz, mivel tisztító erőt tulajdonítanak neki. Minden hindu háztartásban megtalálható a tulsi. Egyrészt azért, hogy a ház népét összekösse az isteni világgal, másrészt azért, hogy illatával elűzze a szúnyogokat és a legyeket. Gyógyászati felhasználása csakugyan széles skálán mozog, hiszen többféle betegségben is segítségünkre lehet.

Gyógyhatásai

A tulsi gazdag C-, valamint A-vitaminban, kalciumban, vasban, cinkben, illetve klorofillban. Ezeken kívül megtalálhatók még benne illóolajok, eugenol, urzolsav és linalol. A növény egy úgynevezett adaptogén, segíti a szervezetet a különböző fizikai és mentális terhelő tényezőkhöz való alkalmazkodásban. Növeli a fizikai és a szellemi teljesítményt, csökkenti a szövetek károsodását, valamint védelmet nyújt a szervezet számára a bele kerülő nehézfémek és egyéb méreganyagok illetve a szegényes, helytelen étrend káros hatásaival szemben. Véd a stressz ellen és segítséget nyújt alvászavarok kezelésében. Enyhíti a szorongást és természetes antidepresszánsként funkcionál. Nem pusztán a méregtelenítésben segít, de hatásos baktérium- vírus- és gombaölő is, mely elpusztítja a szervezetbe kerülő különféle kórokozókat, miközben gyulladáscsökkentőként hat. Segíti a sebek és felszíni sérülések, pl. fekélyek, hegek gyógyulását, de a kisebesedett száj és rovarcsípések kezelésében is segít. A paraziták, férgek ellen is hatékony orvosság, mely egyúttal fájdalomcsillapító hatású.

Csökkenti a koleszterinszintet valamint szabályozza a vércukorszintet. A koleszterin mellett a magas vérnyomást is csökkenti, így kiváló hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

Megszépíti a bőrt, kezeli a pattanásokat, hegeket, valamint összehúzza a pórusokat, ragyogóbbá teszi a bőrt. Csakugyan jó hatással van a hajra, hiszen gombaölő hatásának köszönhetően elpusztítja a korpát, véd a fejbőrt a szárazságtól, valamint csökkentheti a hajhullást.

Tisztítja a vért és jó hatással van a vesére, segít a vesekő eltávolításában. Az aszthma és egyéb légúti betegségek kezelése terén szintén jó szolgálatot tesz, hiszen enyhíti a megdagadt légútakat, mely által nagyobb teret biztosít a beáramló levegőnek. Erősíti az immunrendszert, növeli a T sejtek számát, és leviszi a lázat, ezért előszeretettel alkalmazzák az India területén gyakori trópusi betegségek kezelése céljából.

A gyomornak szintén jót tesz a tulsi, hiszen véd a gyomorfekély ellen. Egyfelől növeli a gyomor nyálkatermelő sejtjeinek aktivitását, számát és élettartamát, így biztosítva hatékonyabb védelmet a savval szemben, másfelől pedig csökkenti a stresszt, ami szintén egy fontos tényező a fekélyek kialakulásában.

A benne található eugenolnak köszönhetően pedig a tulsi hatékony orvosság a paraziták elleni küzdelemben.

Mit mond a tudomány?

Egy a Saudi Journall od Medical and Pharmaceutical Sciences szaklapban publikált tanulmány a tulsi anti-parazitikus hatásait vizsgálta. A kutatók vizes illetve albendazolos kivonatot készítettek a gyógynövényből majd férgeket kezeltek vele. Megállapították, hogy a tulsi vizes kivonata 145 +- 14 pec alatt megbénította, 223 perc alatt pedig meg is ölte a kezelt parazitákat. A kísérlethez választott paraziták anatómiailag nagyon hasonlítanak az embereket megfertőző parazitákhoz, így a kutatók szerint okkal feltételezhető, hogy a tulsi az emberben lakozó paraziták ellen is ugyanilyen hatásos.

A tulsi felhasználása

Mivel adaptogén, a tulsi számos területen felhasználható. Segít a szorongás, stressz és a depresszió leküzdésében valamint mérsékli a helytelen táplálkozásból eredő káros hatásokat. Ugyancsak segít a méregtelenítésben, védelmet nyújt a szervezetbe kerülő nehézfémek és egyéb mérgek okozta károsodással szemben. Tisztítja a vért, védi a vesét és segít a vesekő eltávolításában.

Használható a szív és érrendszer védelme érdekében, hiszen csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint. A cukorbetegség kezelése során szintén kiváló, mivel szabályozza a vércukrot és a szervezet metabolikus folyamatait.

Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint átjárhatóbbá teszi a légutakat, így jó orvosság aszthmára és egyéb légúti megbetegedésekre. Ugyan hazánkban nem jelent fenyegetést a malária, de trópusi betegségekre, lázra szintén kiváló megoldás a tulsi.

Növeli a fizikai és a szellemi teljesítményt, valamint elősegíti a sebgyógyulást. Jó hatással van a bőr és a haj szépségére, hiszen kezeli az aknét és csökkenti a hajhullást.

Óvja a gyomrot a fekélyektől, hiszen stimulálja és védi a gyomor nyálkatermelő sejtjeit miközben csökkenti a stresszt.

Bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések ellen kiváló, valamint eugenol tartalmának köszönhetően a paraziták kiirtása terén is hatékony.

Hivatkozások

https://saudijournals.com/media/articles/SJMPS_1247-49.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535223003325

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/

 

Tulsi

Név:
Tulsi – Ocimum sanctum

Latin név:
Ocimum sanctum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • Akció

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

  Parasic

  8690 Ft 6950 Ft -20%

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.