Virágos kőris kivonat – Fraxinus ornus

A virágos kőris (Fraxinus ornus) egy Dél-Európa és Kisázsia területén őshonos fa faj. A virágos kőris csupán egy a többi kőrisfaj közül, melyek szintén őshonosak Európa területén. A Mediterrán kultúrában a kőris a bőség szimbóluma volt. Már a 7. században termesztették a kőrist Szicília területén, ahol a mai napig is folytatják a fák gondozását. Hippokratész úgy tartotta a kőris levelei vízhajtó hatásúak, Dioszkoridész szerint pedig még a viperák mérge ellen is hatásosak. Jóval később a 18. századi Európában pedig a kőris kérgét a malária kezelésére használták. A virágos kőris gyógyászati szempontból érdekes része a fa nedve. Ehhez úgy jutnak hozzá – legalábbis a Szicília kőristermelők – hogy a fa kérgén bevágásokat ejtenek és hagyják kifolyni majd megszáradni a fa nedvét.

Gyógyhatásai

A kőris nedvét az angol nyelvű országokban mannának nevezik, mely nem keverendő össze az Ószövetségben említett, égből hulló eledellel, annak ellenére, hogy a kőris mannája is ehető. A manna, vagy fanedv fő hatóanyaga a mannit nevű cukor. A mannit leginkább egy természetes hashajtó, így alkalmazható különféle emésztőrendszeri problémák kezelésére. A manniton kívül a kőris nedvében megtalálhatók még lignánok, fenolok, kumarinok és zsírsavak valamint olyan nyomelemek mint a stroncium vagy a rubídium.

A mannit ugyan egy cukor, azonban mégis különbözik a hagyományosan cukorként emlegetett cukroktól. A mannit ugyanis nem káros a fogakra, alacsony a glikémiás indexe, ozmotikus, alacsony energiatartalmú és nehezen emészthető. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas cukormentes ételekben egyfajta pótcukorként. A hagyományos cukorral ellentétben a mannit hatására nem szökik az egekbe a vércukor, amely a diabétesz megelőzésében játszik fontos szerepet. A szervezetben a mannitol jóval kevesebb inzulint igényel, ami szintén hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának elkerüléséhez. A mannit jelentős részét a szervezet nem bontja le, így az távozik a vizelettel, valamint a lebontott mennyiség sem jelent túl sok kalóriát, így sokkal kevésbé hízlal mint a hagyományos cukor.

Ozmotikus, hashajtó hatásának köszönhetően a mannát sok hashajtó készítmény alapanyagai közt megtalálni. Nagy előnye, hogy nem irritálja a bél belső felületén lévő nyálkahártyát. A székrekedés enyhítésén kívül mannában található polifenolok enyhülést hoznak a köhögésre, nyugtatják a légutakat, gyulladáscsökkentők és gyorsítják a sebgyógyulást.

Mit mond a tudomány?

Olasz kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a manna amellett, hogy enyhíti a székrekedést, még jó antioxidáns is. Azonosították a mannában található fenolokat, majd szimulált körülmények között vizsgálták ezek hatásait. A manna fenoljai képesek voltak gátolni az oxidatív stresszt és a gyulladást elősegítő citokinek felszabadulását. Ugyan a kísérlet nem élő szervezetben zajlott, mégis az eredmények arra engednek következtetni, hogy a virágos kőris nedve több mint puszta hashajtó.

A virágos kőris felhasználása

A virágos kőris nedve leginkább a hashajtó, méregtelenítő hatása miatt hasznos. Képes enyhíteni a székrekedést anélkül, hogy irritálná a bélnyálkahártyát, így gyermekek és terhes nők is fogyaszthatják. Polifenoljai nyugtatják a légutakat és csökkentik a gyulladást. A mannit nem káros a fogakra, jóval kevésbé hízlal mint a szacharóz és utóbbival ellentétben a vércukorszintet sem növeli meg jelentős mértékben kis idő alatt, amely által nagyban csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826888/

https://www.foodscijournal.com/articles/afns-aid1036.pdf

Virágos Kőris

Név:
Virágos kőris kivonat – Fraxinus ornus

Latin név:
Fraxinus ornus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.