arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Xilit

A finomított cukor egészségre gyakorolt negatív hatásai miatt egyre többen keresik a természetes alternatívákat. A xilit, vagy más néven nyírfacukor, az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt természetes eredetű cukorpótló. Édes íze, alacsony glikémiás indexe és számos egészségügyi előnye miatt vonzó választás lehet sokak számára.

A nyírfacukor egy természetes cukoralkohol, amelyet elsősorban kukoricacsutkából vagy nyírfakéregből állítanak elő. Az emberi szervezetben is kis mennyiségben előfordul anyagcsere melléktermékként.

Az egyik legismertebb előnye, hogy alacsony glikémiás indexű (GI = 7), így nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ez különösen hasznos cukorbetegek vagy inzulinrezisztens személyek számára.

A nyírfacukor kalóriatartalma kb. 40%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos kristálycukoré, így diétás étrendbe is beilleszthető.

Különösen figyelemre méltó a fogászati egészségre gyakorolt hatása. A xilit ugyanis gátolja a szájban lévő, fogszuvasodást okozó baktériumok – különösen a Streptococcus mutans – szaporodását.

A nyírfacukor elősegítheti a nyáltermelést, ami fontos szerepet játszik a száj természetes öntisztulásában és a savas környezet semlegesítésében.

A nyírfacukor hatásait számos klinikai és laboratóriumi kutatás vizsgálta az elmúlt évtizedekben. Az eredmények több területen is pozitív képet festenek.

Egy 2000-es finn kutatásban kimutatták, hogy a xilit rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a fogszuvasodás előfordulását gyermekek körében. A kísérlet három évig tartott, és a xilit-csoportban jóval kevesebb új szuvas fogat regisztráltak.

Egy 2003-as tanulmány szerint, amelyet a Journal of Clinical Dentistry publikált, a napi többszöri xilit fogyasztás (pl. rágógumi formájában) csökkentette a szájban található Streptococcus mutans baktériumok számát.

Egy 2011-es kutatás a xilit emésztőrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet, különösen érzékeny egyéneknél.

Egy 2016-os, randomizált kontrollált vizsgálatban a xilit rendszeres használata pozitív hatást mutatott az orrgarat baktériumflórájára, különösen a gyermekek körében, akiknél csökkent a fülgyulladás előfordulása.

A fenti eredmények alátámasztják a nyírfacukor széles körű pozitív egészségügyi hatásait, ugyanakkor a túlzott fogyasztás nem ajánlott, mivel puffadást és hasmenést okozhat.