Zsálya kivonat – Salvia officinalis

A zsálya (Salvia officinalis) már az ókori ember számára is ismert növény volt. Használták mind fűszernövényként, ételek ízesítésére, mind pedig gyógyszerként, gyomorbántalmak, torokgyulladás vagy éppen sebek kezelésére. A rómaiak egyik fűszeres pácának az alapanyaga volt a zsálya, az egyiptomiak pedig a múmiáik balzsamozása során használták. A zsályának több fajtája is létezik, a Salvia officinalis a Mediterrán vidéken őshonos, de egyéb zsályák, például a rendkívül erős hallucinogén látnokzsálya (Salvia divinorum) a mai Mexikó területén őshonos.

Gyógyhatásai

A zsálya gazdag A-, B-, C-, E-, K-, és J-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig nátriumból, kalciumból, vasból, foszforból, káliumból, magnéziumból, cinkből, rézből, mangánból és szelénből tartalmaz nagyobb mennyiséget. Hatóanyagai a kateincsersav, urzolasav, fumársav, oxitriterpénsav, oleandolsav, kávésav, klorogénsav, nikotinsav, tujon, linaool, borneol és eukaliptol.

A zsálya nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, melynek köszönhetően igen jó hatással van az emésztésre, szabályozza a bélmozgásokat és méregtelenít a vastagbél tisztítása által.

Erősen gyulladáscsökkentő, mely külsőleg a bőrbe dörzsölve segíti a sebek és rovarcsípések gyógyulását. Belső alkalmazás esetén rögtön a szájban is kamatoztatható jótékony, gyulladáscsökkentő hatása, ugyanis a szájüregben lévő sebeket, a fogínyt is képes gyógyítani. Kezelhető vele az aszthma, a torokgyulladás és a megfázás, mivel nem pusztán gyulladáscsökkentő, de antibakteriális hatású is. Elpusztítja a baktériumokat, miközben oldja a torokban lévő váladékot és enyhíti a lázat. Antibakteriális hatása a bélrendszerben is jól jön, hiszen a bélfertőzések leküzdésében is segítségünkre lehet. Emésztési problémák terén a puffadásra szintén megoldást jelent, hiszen fokozza a gázok távozását. Serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését, így az emésztés is hatékonyabb lesz.

Enyhíti az ízületi gyulladásokat és a reumás panaszokat. Jó vízhajtó, így eltávolítja a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékot, lejjeb viszi az ödémákat. Stimulálja a vese működését és jó hatással van a húgyutakra.

Segít szabályozni a vércukor– és a koleszterinszintet valamint leviszi a magas vérnyomást. Jó hatással van az idegrendszerre. Egyrészt a magnéziumtartalmának köszönhetően nyugtatja az idegeket, másrészt a foszfor és egyéb hatóanyagai, pl. a kávésav vagy a luteolin segítségével javítja a memóriaműködést. Hatásos orvosság stressz és idegi kimerültség idegrendszeri panaszok kezelésére.

Mit mond a tudomány?

Egy angol kutatás a zsálya memóriára gyakorolt hatását vizsgálta. A kísérleti alanyok egy héten át kaptak zsálya illóolaj kivonatot, melynek hatására jelentősen javult a memóriájuk.

Felhasználása

A zsálya felhasználható bakteriális, gombás fertőzések, pl. Candida albicans kezelésére, mivel erős baktériumölő. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását a torokgyulladás, megfázás, aszthma és egyéb légúti panaszok esetén is kamatoztathatjuk, hiszen elpusztítja a baktériumokat, oldja a hurutot, csillapítja a gyulladást és lejjebb viszi a lázat. Ízületi gyulladások, reumás panaszok esetén szintén használható a zsálya. Szájüregben lévő sebekre, fogínygyulladásra ugyancsak érdemes használni.

Rosttartalmának köszönhetően szabályozza a bélmozgást, valamint fokozza az epe és a hasnyálmirigy működését. Serkenti az emésztést, enyhíti a puffadást, csökkenti a vérnyomást illetve a koleszterinszintet valamint oldja a menstruációs görcsöket.

Külsőleg alkalmazva nyugtatja az irritált bőrt, segít a sebek mihamarabbi gyógyulásában és fertőtlenít.

Erős vízhajtó, mely segít lejjebb vinni az ödémát, méregtelenít és fokozza a vesék működését.

Hivatkozások

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091305703001229

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16500558/

Perry, Ek; Pickering, At; Wang, Ww; Houghton, P; Perry, Ns (Winter 1998). “Medicinal plants and Alzheimer’s disease: Integrating ethnobotanical and contemporary scientific evidence”. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) 4 (4): 419–28.

Kamatou P, Viljoen A, Steenkamp P. Antioxidant, anti-inflammatory activities and HPLC analysis of South African Salvia species. Food Chem. 2010;119:684–8.

Akhondzadeh, S; Noroozian, M; Mohammadi, M; Ohadinia, S; Jamshidi, AH; Khani, M (February 2003). “Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial.”. Journal of clinical pharmacy and therapeutics 28 (1): 53–9.

Baricevic D, Sosa S, Loggia R, Tubaro A, Simonovska B, Krasna A, et al. Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: The relevance of ursolic acid. J Ethnopharmacol. 2001;75:125–32.

Stanojevic D, Comic L, Stefanovic O, Solujic-Sukdolak S. In vitro synergistic antibacterial activity of Salvia officinalis and some preservatives. Arch Biol Sci Belgrade. 2010;62:175–83.

Sa C, Ramos A, Azevedo M, Lima C, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. Int J Mol Sci. 2009;10:3937–50.

Imanshadi M, Hosseinzadeh H. The Pharmacological effects of Salvia species on the central nervous system. Phytother Res. 2006;20:427–37.

Moss L, Rouse M, Wesens K, Moss M. Differential effects of the aromas of Salvia species on memory and mood. Hum Psychopharmacol. 2010;25:388–96.

Kermanshah H, Kamangar SH, Arami S, Mirsalehian A, Kamalineghad M, Karimi M, et al. In vitro evaluation of antibacterial activity of hydroalcoholic extract of Salvia officinalis and Pimpinella anisum against cariogenic bacteria. J Dent Med. 2009;22:149–54.

Eidi M, Eidi A, Bahar M. Effects of Salvia officinalis L. (sage) Leaves on memory retention and its interaction with cholinergic system. Nutrition. 2006;22:321–6.

Zsálya

Név:
Zsálya kivonat – Salvia officinalis

Latin név:
Salvia officinalis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • Akció

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

  Parasic

  8690 Ft 6950 Ft -20%

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.