Gyomorfekély diéta – Étrenddel a gyomorfekély ellen

Gyomorfekély diéta – Étrenddel a gyomorfekély ellen
A gyomorfekély az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegség mellyel átlagosan minden tizedik ember találkozik élete során. Nem is csoda hiszen több olykor egészen különböző okból kifolyólag is kialakulhat. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túl nagy mértékű alkoholfogyasztás vagy a sok stressz mind hozzájárul a kialakulásához. Mint minden más betegséget is a gyomorfekélyt is inkább megelőzni jobb, azonban ha már kialakult úgy étrendbeli változtatásokat is érdemes eszközölnünk a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor belső felületén elhelyezkedő kisebesedett rész, melynek mérete legalább 5 mm kiterjedésű. Normál körülmények között a gyomorsavtól egy vékony nyálkahártya védi a gyomor falát, hogy a gyomrunk ne eméssze meg önmagát. Van azonban, hogy ez a védőréteg megszakad és így a gyomorsav érintkezni fog a gyomor belső falán lévő hámsejtekkel amik önmagukban véve védtelenek a savas közeggel szemben. A sav a gyomor nyálkahártyájának sérülése miatt elkezdi szétmarni a gyomor belső felületét aminek következtében az kisebesedik.Tünetei igen változatosak lehetnek. A véres széklet, a savas reflux, a gyomorégés, a puffadás, fájdalom mely étkezés után javul, étvágyvesztés vagy esetleg vérszegénység hátterében mind állhat gyomorfekély így ha azt tapasztaljuk, hogy ilyen tünetek gyötörnek, érdemes orvoshoz fordulni.Kialakulásának okai legalább olyan változatosak mint a tünetek. Kialakulhat egyes gyógyszerek mellékhatásaként például bizonyos szteroid és ún. nem szteroid gyógyszerek szedése következtében. Ugyanúgy lehet oka a helicobacter pylori nevű baktérium és a hosszabb időn át tartó magas stressz és helytelen életmód is, így egyáltalán nem meglepő, hogy az emberek kb. 10%-át érinti a betegség.A diéta szempontjából fontos még kiemelni a túlzott, gyakori alkoholfogyasztást és a fűszeres ételeket mint kiváltó okokat. Az alkohol főleg a töményebb szeszes italok a gyomorba kerülve leoldják a gyomor belső faláról a védőréteget ami után majd a sav számára hozzáférhetővé válik a gyomor fala.

Milyen étrend jó a kezelésére?

A gyomorfekély kezelése nagyban függ a kiváltó okoktól. A bakteriális fertőzés kezelése többnyire valamilyen antibiotikumkúrával történik, amennyiben pedig a nem szteroid gyógyszerek okozzák a problémát úgy gyakran protonpumpa gátlókat illetve savlekötőket írnak fel. Ezek a gyógyszerek a gyomorsav termelését illetve emésztőképességét szabályozva próbálják enyhíteni a tüneteket.A probléma az ilyesfajta készítményekkel, hogy ezeknek is ugyanúgy vannak mellékhatásai amelyek hosszabb távon is károsak. A savlekötők szedése hosszabb távon például nagyban növeli a demencia vagyis az idős kori elbutulás veszélyét, így ezek ha egy problémát ugyan meg is oldanak, rögtön teremtenek egy másikat.Szerencsére ezeknél akadnak kíméletesebb módszerek is, melyek alkalmazásával ugyanúgy jól csökkenthetők a gyomorfekély tünetei és kevesebb mellékhatással járnak. Ilyen a gyomorfekély elleni étrend is melyet akár gyógyszerek szedése mellett is érdemes alkalmazni.A gyomorfekély diéta lényege, hogy a szervezet ugyanúgy megkapja a szükséges tápanyagokat anélkül, hogy a gyomrot fokozott savtermelésre ösztönöznénk. Mindemellett az étrend fontos eleme a savlekötés azonban itt gyógyszerek helyett ez magával az étellel történik.Amikor diétázunk fontos figyelni arra, hogy inkább kevesebbet együnk több alkalommal. Ez által a gyomorban folyamatosan lesz táplálék amely leköti a savat, így az nem a gyomorfal emésztésével „lesz elfoglalva”. Érdemes 2-3 óránként valamit ennünk, de akkor is csak kis mennyiségben. Jó ha lefekvés előtt is 2-3 órával már megvolt az aznapi utolsó étkezés valamint ahogy a gyomorégés esetén is, itt is javasolt kissé függőlegesebb helyzetben aludnunk a savas reflux elkerülése érdekében.

Amit fogyasztani érdemes

Jó választás lehet szinte az összes gyümölcs amiben nagyobb arányban fordulnak elő polifenolok. Több tanulmány szerint is ezek a vegyületek segítenek a fekélyek megelőzésében illetve gyógyulásában és szerencsére a legtöbb gyümölcsben megtalálhatóak. Az alma, szőlő vagy egyéb bogyós gyümölcsök kiváló forrásai a polifenoloknak, ezért nem csupán a diétás időszak során érdemes őket fogyasztani. A zöld tea fogyasztása szintén ajánlott, hiszen ebben is megtalálhatók ezek a vegyületek. A zöld teában található polifenol az EGCG (epigallokatechin gallát) például kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő illetve rákellenes hatásainak köszönhetően szintén hozzájárulhat a fekélyesedés kezeléséhez illetve megelőzéséhez.A friss zöldségek fogyasztása szintén javallott, hiszen tele vannak vitaminokkal illetve ásványi anyagokkal. A legtöbb zöld, leveles zöldség illetve a keresztesvirágúak fogyaszthatók, a paradicsomot illetve a belőle készült ételeket viszont érdemes kerülni. Az olyan gyümölcsök mint az alma és a banán szintén fogyaszthatók.Fehérjebevitel terén a sovány húsokat érdemes választani. A csirkemell vagy egyéb szárnyasok illetve a hal valamint a tojás jó fehérjeforrások. A zsírosabb húsok kerülendők ahogy a rántott hús is az olaj és zsír miatt.A kenyér és az egyéb péksütemények is fogyaszthatok de a zsírosabb tésztákat kerülni kell. A tej és a tejtermékek terén szintén a zsírszegény fajtát válasszuk.Fontos figyelni a megfelelő rostbevitelre is amely átlagosan napi 25 gramm. Egy tanulmány szerint a rostban gazdag étrendet követők esetén kevesebb eséllyel alakult ki fekély mint a rostszegény diétán élőknél. Rostban gazdag ételek például a magvak, a zab, az árpa vagy a quinoa. Pékáruk közül érdemesebb inkább a teljes kiőrlésűeket választani, hiszen ezzel is növelhető a rostbevitel.

Amit kerülni érdemes

Tartózkodni kell a zsíros ételektől. Ezek az ételek tovább ülnek a gyomorban így ennek hatására megnövekedhet a savtermelés ami fekély esetén nem éppen kívánatos. Húsokból is emiatt inkább a soványabb fajtákat érdemes választani. A burgonya rendben van azonban a zsírban illetve olajban sült burgonya kerülendő.A húsokhoz kapcsolódóan a fűszerezéssel is óvatosan kell bánni. Az erős, csípős fűszerek irritálhatják a gyomrot ezért ezektől tartózkodni kell. Azonban az olyan fűszerek használata mint a kurkuma erősen ajánlott, hiszen a benne található kurkumin kiváló gyulladáscsökkentő.Sajnos tiltólistára kell hogy kerüljön a csokoládé is mivel növeli a gyomorsav termelést és refluxos tüneteket okozhat.

U vitamin – A gyomorfekély diéta csodafegyvere

Nem lehet a gyomorfekély kezeléséről írni anélkül, hogy ne említenénk meg az U vitamint. Ez a vitamin kevésbé ismert, talán többek között azért mert igazából nem is vitamin. Az U vitamint (azaz az S metil metionint) az ötvenes években fedezték fel és figyelemre méltóan jónak bizonyult a gyomorfekély kezelésében. Kísérletek során az U vitaminnal kezelt betegeknél a fekélyek gyógyulási ideje majdnem négyszer rövidebb volt mint a gyógyszeres kezelést kapó betegek esetében. Az U vitamin legjobb természetes forrásai a káposzta illetve a káposztalé de a sárgarépában is megtalálható. Ha viszont egyik sem éppen a kedvencünk, fogyaszthatjuk táplálékkiegészítő formájában is.

Plusz egy tipp

A görögországi Hiosz szigetéről származó masztix fa gyantáját ősidők óta használták gyomorégéses, fekélyes panaszok kezelésére. A gyanta illetve a belőle készült kivonat egyes tanulmányok szerint kiváló antibakteriális hatású és a Helicobacter pylori vagyis a gyomorfekély egyik fő bűnöse ellen is hatékony lehet.Forrás:https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v21/i21/6499.htmAldoori et al. Prospective Study of Diet and the Risk of Duodenal Ulcer in Men. American Journal of Epidemiology. 1997;145(1):42-50.https://journals.asm.org/doi/10.1128/AAC.00642-06