Fehéres-sárgás lepedék a nyelven

Tisztelt Doktornő! Az a panaszom, hogy sárga, sűrű garatfali váladékcsorgásom van, már 1 éve, szinte mindennap. Az egész nyelvemen fehéres-sárgás lepedék található. Kiköpni nem tudom, csak lenyelni lassan, azt is nehezen. Nyákoldókat már szedtem, de nem jártam sikerrel. Nem iszom sokat, naponta 1-1,5 liter vizet. A páratartalom 35-45 % között mozog. Mivel ilyen hosszú ideje áll fenn ez a a probléma, előfordulhat, hogy valamilyen szervi megbetegedés állhat az egész hátterében? Mit javasol, mivel lehetne kezelni? Köszönöm szépen! Üdvözlettel, Bettina 

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. február 09.

Kedves Bettina!

Egy ilyen elhúzódó panasznak mindenképpen utána kell járni, hiszen számos, de jól kezelhető ok állhat a háttérben. A hátsó garatfali váladékcsorgást többek között okozhatja: allergia, száraz levegő, gyulladások (pl. egy krónikus orrmelléküreggyulladás), valamilyen fertőzés vagy akár refluxbetegség is. A problémát okozhatják különböző gyógyszerek is, mint mellékhatást (pl. fogamzásgátlók szedésekor). Dohányzás, a szennyezett levegő vagy füst belégzése is gyakran irritálja a légúti nyálkahártyát, ami fokozhatja a panaszokat.

Azt javaslom mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégészt, aki segít a pontos ok tisztázásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka