arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Kurkuma

Kurkuma gyökér kivonat – Curcuma longa

A kurkuma (Curcuma longa) egy Ázsiában őshonos növény, melyet előszeretettel alkalmaznak az indiai konyhában, ugyanis ez a curry egy alapanyaga. Azonban nem csupán fűszerként használható, hanem gyógynövényként, mely felhasználása ugyancsak régre nyúlik vissza. Indiában már 4000 éve ismerik és használják is, az Ayurvédikus gyógyászatban, de Kína területén is ismert gyógynövényről van szó. Marco Polo megjegyezte, hogy nagyon hasonló a sáfrányhoz.

A Curcuma longa a leggyakrabban fogyasztott kurkuma fajta, mely a curry egyik alapanyaga. Fontos egészségvédő összetevői közé tartozik a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és gombaölő tulajdonságú polifenol, a kurkumin. Emellett gazdag kalciumban, rostokban, vasban, káliumban, cinkben, valamint antioxidáns és látáserősítő béta-karotinban, ami hatékonyan köti meg a rákkeltő folyamatokat és lassítja a bőr öregedését elősegítő szabad gyököket. Az aszkorbinsavban is bővelkedik, ami szintén antioxidáns és baktériumölő hatással rendelkezik. A kurkuma flavonoidjai tovább erősítik az antioxidáns, szabad gyök megkötő, gyulladáscsökkentő, antiallergén, asztmaellenes, vírus- és baktériumölő, immunerősítő, valamint rákmegelőző tulajdonságokat. Méregtelenítő hatása is jelentős, mivel serkenti az emésztőenzimek termelődését, védi a májat, és segíti a káros anyagok eltávozását a szervezetből. A kurkuma csökkenti a daganatok, így a melanoma, a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a nyombél-, a vastagbél-, a végbél- és a mellrák kialakulásának kockázatát. Emellett pozitív hatással van a HDL (jó) koleszterin szintjére, gátolja az LDL (rossz) koleszterin felszívódását, és hozzájárul az érelmeszesedés, valamint más érrendszeri betegségek, valamint az Alzheimer-kór megelőzéséhez. A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a gyomorégést, a diszpepszia, az IBS és a rossz emésztés tüneteit. Hatékony a fejfájás, a megfázás, a hörghurut, az ízületi gyulladások, a depresszió és a menstruációs zavarok kezelésében. A bőr szépítésében segít, és védelmet nyújt a káros UVB-sugárzás ellen. A kurkumin hatékonyan előzi meg a májelégtelenséget, valamint a májfibrózist, amely májzsugort okozhat. A kurkuma hatóanyagai nem hőérzékenyek, ezért érdemes párosítani őket borssal, gyömbérrel vagy olívaolajjal, hogy a jótékony egészségvédő hatások még jobban érvényesüljenek.

Egy texasi kutatók által készített tanulmány a vastagbélrák fejlődését vizsgálta gamma sugárzás hatására. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin a sugárkezeléssel kombinálva jelentősen csökkenti a rák növekedését és terjedését.

A kurkuma sokrétű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Kiváló gyógynövény ha rákmegelőzésről van szó, hiszen  többek között a kurkumin gátlólag hathat a daganatok fejlődésére. Jó hatással van a májra, segít a májzsugor megelőzésében. Védi a szív- és érrendszert, mivel csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, illetőleg a vércukorszintet is szabályozza. Enyhíthető vele a gyomorégés, az IBS, a különböző gyulladások, pl. ízületi gyulladás, de légúti panaszok, megfázás esetén szintén segíthet. Kiváló antioxidáns hatóanyagokkal rendelkezik, melynek köszönhetően nem csak a rák megelőzésben, de a bőr öregedésének lassításában is fontos szerepet játszik. Mindemellett antibakteriális, vírusölő hatású, így fertőzések esetén szintén érdemes fogyasztani.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Gupta SC, Patchva S, Koh W, Aggarwal BB. Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012;39(3):283–299

Schraufstatter E, Bernt H. Antibacterial action of curcumin and related compounds. Nature. 1949;164(4167):456.

Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009;41(1):40–59.

He ZY, Shi CB, Wen H, Li FL, Wang BL, Wang J. Upregulation of p53 expression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin. Cancer Investig. 2011;29(3):208–213.

Lal B, Kapoor AK, Agrawal PK, Asthana OP, Srimal RC. Role of curcumin in idiopathic inflammatory orbital pseudotumours. Phytother Res. 2000;14(6):443–447.

Alwi I, Santoso T, Suyono S, Sutrisna B, Suyatna FD, Kresno SB, et al. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. Acta Med Indones. 2008;40(4):201–210.