Candida diéta: tényleg hatásos?

A candida diéta néhány alapvető élelmiszere tányéron

Akármilyen különösen is hangozhat, a Candida diéta nem radikális ételmegvonást jelent, hanem mindössze néhány élelmiszer tudatos elhagyását a kellemetlen tünetek elmúlásáig. Egyébként, mindenkinek tanácsos lenne kipróbálnia, aki egészségesebben szeretne élni. Az alábbiakban részletesen elmondjuk, mi ehető nyugodt szívvel, és mi kerülendő a különleges étrend alatt.

Belünk többmilliárd különféle baktérium, vírus, gomba és más mikroba otthona, beleértve a candidát is. A Candida albicans névre hallgató élesztőgomba hallatán szinte mindenkinek a kellemetlen tüneteket produkáló betegség (candidiasis) jut eszébe, főként a hölgyek körében. Pedig érdemes kiemelni, hogy nem csak a szeméremtájékot, hanem a bőrfelületet, szájüreget és az emésztőrendszert is megtámadhatja. Emellett, említésre szorul, hogy teljesen természetesen van jelen az imént említett szerveken/szervekben. Gondot mindössze akkor okoz, amikor túlszaporodik. Ellenkező esetben azonban a mikrobiom részeként hozzájárul az emésztés körforgásának megfelelő fenntartásához.

Tehát, harmonikus szinten tartása jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre, túlnövekedése viszont megannyi egészségügyi probléma okozója lehet – sőt, bizonyos autoimmun állapotok kialakulásával is összefüggésbe hozható. Éppen ezért, nem csak akkor ajánlott odafigyelni rá, amikor már kialakult a betegség, hanem már azelőtt is, prevenciós célzattal. Egyes tanulmányok szerint, a Candida diéta hatásos lehet a candidiasis leküzdésére, illetve megelőzésére egyaránt.

Candida diéta: kezdjük az alapokkal

Azok, akik a tisztító eljárás kipróbálását fontolgatják, elöljáróban elárulunk valamit: a különleges étrend betartásával történő tisztulási folyamat nem megy végbe egy nap alatt. Tehát, első tanácsunk az, hogy legyen türelemmel, és tartson ki célja mellett, ugyanis az élesztőgomba optimális szintre való visszaszorítása nem lehetetlen mutatvány.

A titok nyitja abban áll, hogy megtudjuk, mit szabad fogyasztani a tisztítókúra során, és mit nem. Elsődleges szabály, hogy olyan élelmiszereket válasszunk, amik cukor és élesztőmentesek. Na de miért éppen ezeket kell kiiktatni étkezésünkből? A gombák az említett egyszerű szénhidrátokból táplálkoznak, így különösen fokozott bevitelükkel „túletethetjük” őket. A diéta első két hete legyen a legszigorúbb, hogy határozott lökést adjunk a tisztulásnak. Ezen periódus alatt legjobb, ha gyümölcsöt se fogyasztunk, mivel azok általában sok gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaznak.

Az étrend fő szempontjai

  • Cukrok és élesztő megvonása, különösen a diéta kezdeti szakaszában
  • A szervezet számára fontos mikroorganizmusok támogatása
  • Egyes sarjadozó-vagy penészgombákat tartalmazó termékek elkerülése
  • Allergia esetén el kell hagyni az étrendből az azt előidéző élelmiszereket

Ha tartjuk magunkat ezekhez az aspektusokhoz, elérhetjük, hogy az immunrendszerünk ellenállóbbá váljon, erősödjön a bélflóra, illetve helyreálljon a megfelelő vitamin-és ásványianyag szint.

Kerülendő élelmiszerek

  • Magas cukortartalmú gyümölcsök: banán, datolya, mazsola, szőlő és mangó
  • Glutént tartalmazó gabonafékék: búza, rozs, árpa és tönköly
  • Bizonyos húsok: Feldolgozott húsfélék, kagyló, kardhal, tonhal
  • Finomított olajok és zsírok: repceolaj, szójaolaj, napraforgóolaj vagy margarin
  • Fűszerek: ketchup, szójaszósz, fehérecet, barbecue szósz, torma, majonéz
  • Bizonyos tejtermékek: sajt, tej és tejszín
  • Cukor és mesterséges édesítőszerek: aszpartám, agavé, nádcukor, kukoricaszirup, méz, juharszirup, melasz és asztali cukor
  • Egyes diófélék és magvak: földimogyoró, kesudió, pekándió és pisztácia
  • Koffein, alkohol és cukros italok: koffeintartalmú teák, kávé, energiaitalok, szóda, gyümölcslé, sör, bor vagy szeszes italok
  • Adalékanyagok: nitrátok vagy szulfátok

Fogyasztható termékek

  • Alacsony cukorháztartású gyümölcsök: citrom, lime, bogyós gyümölcsök (kis mennyiségben ajánlott)
  • Keményítőt nem tartalmazó zöldségek: spárga, kelbimbó, káposzta, brokkoli, kelkáposzta, zeller, uborka, padlizsán, hagyma, spenót, cukkini, paradicsom. Ezeket legjobb, ha nyersen vagy párolva fogyasztjuk.
  • Gluténmentes gabonafélék: köles, quinoa, zabkorpa és hajdina
  • Magas minőségű fehérjeforrások: csirke, tojás, lazac, pulyka és szardínia. A legjobb választás az organikus, legelőn nevelt vagy vadon kifogott fajták.
  • Egészséges zsírok: avokádó, olajbogyó, finomítatlan kókuszolaj, lenolaj, extra szűz olívaolaj és szezámolaj
  • Bizonyos tejtermékek: ghí vaj, bio vaj, bio kefír vagy natúr joghurt
  • Egyes magvak: mandula, napraforgómag, kókuszdió vagy lenmag
  • Gyógynövények és fűszerek: fekete bors, só, fahéj, kapor, fokhagyma, gyömbér, oregánó, rozmaring, paprika, kurkuma és kakukkfű.
  • Fűszerek: almaecet és savanyú káposzta.
  • Cukor nélküli édesítőszerek: stevia, eritrit és xilit
  • Koffeinmentes italok: gyógyteák, cikóriakávé, szűrt víz, házi mandulatej, kókusztej (adalékok nélkül), valamint citromos vagy lime-os víz

További tanácsok a siker növelésére

Emeljük a szervezetben a jótékony mikroorganizmusok mennyiségét! Azzal, hogy probiotikumokat szedünk közvetlenül gyógyszertári termékekkel, táplálékkiegészítőkkel vagy közvetetten jutunk hozzájuk egyes élelmiszerekkel, nagymértékben gyarapíthatjuk a szervezetben fellelhető apró élőlények mennyiségét. A probiotikumok is ezen jótevők közé sorolhatók, amik a bélcsatornában letelepedve és szaporodva kedvező hatást fejtenek ki az emésztés folyamataira.

Noha a probiotikumok a tejsavbaktérium és bifidobktérium (lactobacillus és sztreptokokkusz) nemzetségébe sorolhatók, ezeknek mégsem minden törzse tekinthető probiotikusnak. Azok bizonyos mértékben elpusztulnak a gyomorsav, és a vékonybélben fellelhető epesavak, valamint emésztőenzimek miatt. Az életben maradtak elérik a vastagbelet, mely falán megkapaszkodnak, s szaporodásba kezdenek.

Fontos szót ejteni a prebiotikumokról is, melyek nem összekeverendők az imént említett élőlényekkel. A prebiotikumok alapvetően az élelmiszerekben található nem emészthető rostvegyületek, melyek oligoszacharidokból állnak. Serkentik a normális gyomor-bélflóra növekedését, gátolva a kóros bélflóra és kórokozók elburjánzását. Gyakoriak köztük a frukto-oligoszacharidok, az inulin, az arabinogalaktán, a polidextróz, a laktulóz és a laktit. A prebiotikumok ellenállóbbak a savakkal szemben, így képesek sértetlenül elérni a vastagbélhez. Ott megkezdődik az előnyös mikroflóra szelektív fermentációja, amitől megváltozik a vastagbél Itt előnyös mikroflóra szelektív fermentációnak vetik alá őket, ami végül megváltoztatja a vastagbél mikrobióta összetételét. Ráadásul, az emészthetetlen rostvegyületek fokozzák a bifidobaktériumok és a lactobacillusok szaporodását, temérdek pozitív hatást kiváltva a gazdaszervezetre. Emelkedett jelenlétükkel javul az emésztés, valamint az immunrendszer ellenállóképessége is.

A kúra előnyei

Bár sokan előszeretettel alkalmazzák a tisztítókúrát, tudományosan nincs kellőképp alátámasztva az, hogy hatásos lenne a gombásodás kezelése szempontjából. Ugyanakkor igaz, hogy alapjáraton azok számára is előnyös lehet ezen speciális étrend betartása, akik nem szenvednek candidiasistól, hisz számos kedvező hatása van.

A diéta által eredményesebb lehet a fogyás, erősödhet az immunrendszer, javulhat a szív egészsége, a bélműködés, valamint leküzdhetők a szervezetben lévő gyulladások. Továbbá, mérsékelheti a cukorbetegséget, illetve a metabolikus zavarokat, mert kivonja az étrendből a cukros ételeket. Kutatások szerint, betartása nők esetén 3-6 hónapig, férfiaknál pedig 1-2 hónapig ajánlott.

Az étrend esetleges hátrányai

Mint már említettük, ezen tisztulási módszer fő buktatója az, hogy kevés kutatás készült a tényleges hatékonyságáról – ráadásul, az ezen témában készült vizsgálatok ellentmondásos eredményekkel szolgálnak.

Egy 3 hónapig tartó esettanulmány, mely 120 emésztőrendszeri Candida-fertőzéssel küzdő beteget vizsgált kimutatta, hogy az étrendbeli változtatások jelentősen csökkentették az élesztőgomba mennyiségét a székletminta alapján, összehasonlítva azokkal, akik megszokott étkezési szokásaikhoz ragaszkodtak.

Másrészről, az étrend szigorúsága is a negatívumok közé vehető. Mint láthattuk, a cukor, a glutén, a legtöbb gyümölcs, a keményítőtartalmú zöldségek, bizonyos húsfélék, diófélék, magvak, alkohol és túlzott mértékű koffein tilos ebben az étrendben. Ezért, a tisztítókúrához nagyfokú kitartás és türelem szükséges.

https://www.verywellhealth.com/candida-diet-foods-to-avoid-89881
https://www.thecandidadiet.com/how-long-should-each-stage-last/
https://www.healthline.com/nutrition/candida-diet

Vitamin U 20% kedvezménnyel

Az U-vitamin az egyetlen ilyen termék.

Hatása különösen érdekes azoknak, akiknek irritált gyomornyálkahártyájuk van, túlzott gyomorsav-termeléssel és refluxokkal küzdenek és gyomorfekélyben szenvedőknek.