Parazitaellenes készítmény, mely gondosan összeválogatott gyógynövényeket és parazitaellenes hatásukról ismert növényeket tartalmaz. Segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.
Bélműködést szabályozó gyógytea. 13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért. A ToxiClean méregtelenítő programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.
Méregtelenítést és májtisztítást elősegítő gyógynövényes táplálékkiegészítő. Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.
Minőségi probiotikum 50 milliárd élőflórával, 15 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.
Széles spektrumú vitamin- és ásványianyag komplex. Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Magas hatóanyag tartalmú prEbiotikus készítmény, amely tápanyagot biztosít a vastagbélben található hasznos baktériumok számára
Probiotikum + prebiotikum kombináció. Kombinált bélflórát támogató program a bélrendszer egészségéért. Napi adagban 50 milliárd hasznos probiotikus baktériummal és 15 féle törzsel, szinergiában PrEbiotix Ultra-val mely 4 féle prEbiotikus hatóanyagot tartalmaz, közul az egyik a ResistAid® amely több innovációs díjat nyert.
Magas hatóanyagtartalmú emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Étkezés közben fogyasztva segítik az emésztést.
Kapszulánként 12,5 milliárd hasznos probiotikus baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megoldást adhat olyan problémákra mint a szorulás, illetve székrekedés. Megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.
Parazitaellenes gyógynövény szirup gyermekeknek. Parasic Junior®, olyan finom hogy a gyerekek kérni fogják! Tökéletes megoldás lehet arra, hogy a gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől.
Gyógynövényes májvédő készítmény
Természetes megoldás gyomorfekély és refluX ellen. Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Segít a bélnyálkahártya regenerációjában.
Májvédő és regeneráló gyógynövényes kapszula
Májvédő gyógynövényes teakeverék
Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért. Kúra összesen 15 aktív hatóanyagot tartalmaznak a májszövetek megújulása érdekében.
Swiss Fiber Daily® - Élelmi rostban gazdag gyógynövény készítmény. Okos megoldás ez emésztési egészségért, nem csak utazáshoz. Az akáciából származó Floracia® poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
Emésztést segítő, székletlazító rostkészítmény. A béltisztító rostok segítségével megtisztíthatja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzheti az újabb lerakódások képződését.
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért. A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.
Fogyást segítő rost készítmény. Finom gyümölcsös ízével, textúrájával és gondosan válogatott, természetes összetevőivel támogatja a diétás célok elérését.
Egyedülálló összetétellel és természetes hatóanyagokkal a tartós fogyásért. Anyagcsere-fokozó FitForm® rost és a fogyást elősegítő, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó FitForm® Flora.
Swiss Probiotix HerCare | Újgenerációs Női probiotikum, 7 féle törzset és kapszulánként 10 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.
Swiss Probiotix HerCare® + D-mannose és tőzegáfonya. Újgenerációs Női probiotikum, mely hozzájárul a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához. Szinergiában a D-mannóz és tőzegáfonya kivonattal pedig húgyúti fertőzések csökkentését és azok tisztaságának fenntartását segíti.
Természetes védelem a húgyutak egészségéért
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Részösszeg: 17 170 Ft
KosárPénztár
Publikálva 2025.09.23. napján
Tartalom
Az élő szervezetben enzimek ezrei támogatják a szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen folyamatokat. Az emberi testben zajló biokémiai átalakulások nem mennének végbe ezek nélkül. Egy részükhöz ugyanis elengedhetetlenek az enzimek, amik elősegítik, sok esetben fel is gyorsítják a folyamatokat. Ezek a fehérjemolekulák, amikből több ezer féle létezik, mindegyik másfajta kémiai reakcióban vesznek részt. Vannak, amik egyes anyagok lebontásáért felelnek, míg mások az egyes anyagok felépítésében játszanak kiemelkedő szerepet. Mindenhol ott vannak, mindenhol segítenek.
Az enzimek túlnyomórészt globuláris fehérjék (gömb alakú, tömör szerkezettel rendelkező fehérjék), amelyek egy vagy több polipeptidláncból (fehérjelánc) állnak, és térszerkezetük határozza meg katalitikus aktivitásukat. Az aminosav-szekvencia a szerkezet kulcsa, és bár a szerkezet befolyásolja a funkciót, belőle önmagában még nem lehet pontosan megjósolni az enzim működését.(1) A fehérjéket külső behatások, mint a hőmérséklet vagy kémiai denaturálószerek (oldószerek) is könnyen deformálhatják, ami általában működésképtelenséghez, azaz denaturációhoz (következtében a fehérje elveszti biokémiai hatását) vezet.
Az enzimek tehát fehérjékből épülnek fel (ritkábban más molekulák is lehetnek, pl. RNS-enzimek), és minden egyes enzim egy adott feladatra van „programozva”. Van, amelyik a keményítőt bontja le cukorra, van, amelyik a fehérjéket aprítja kisebb részekre, és van, amelyik energiát szabadít fel az ételből. Enzimek nélkül a szervezetünk egy lassú, lomha gépezet lenne, ami nem tudna lépést tartani a szükségleteinkkel.
Egy enzim működését legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mint egy zárat és kulcsot. A „zár” az enzim aktív helye, ez egy pici „zseb” a molekulán, ahova pontosan illik a „kulcs”, vagyis az a molekula, amin az enzim dolgozni fog (ezt hívjuk szubsztrátnak). Amikor a kulcs és a zár találkozik, az enzim segít, hogy a kémiai reakció nagyon gyorsan lejátszódjon. A reakció után az enzim sértetlenül távozik, és újra meg tudja ismételni a feladatot, akár több ezerszer is egy nap.
Vannak más magyarázatok is a működésükre: az egyik szerint az enzim már előre kialakult formában várja a szubsztrátot („kulcs–zár” elmélet), a másik szerint kicsit alakot is vált, hogy tökéletesen illeszkedjen („indukált illeszkedés” elmélet). Mindkettőben közös, hogy az enzim nagyon válogatós: csak egy adott feladatot végez el, és mást nem.
Az enzimek működését többek között a hőmérséklet és a pH-érték (savasság) is befolyásolja. Ha túl hideg van, akkor lelassulnak, ha pedig túl meleg, akár tönkre is mehetnek. Ezért például a láz is megzavarhat bizonyos enzimeket, míg a sütés főleg azért működik, mert a magas hő tönkreteszi a mikrobák enzimjeit, így azok elpusztulnak.
Különféle enzimek léteznek, de mindegyikük más célt szolgál. Nagyjából ötezer enzim él a testünkben, amiket a katalizált vegytani folyamatok alapján soroljuk be. Mivel nagyon sok van, így csak néhányon megyünk végig. A legtöbb emésztést befolyásoló enzimet előállító szervek közé tartozik többek között a gyomor, a hasnyálmirigy, a vékonybél, valamint a nyálmirigyek és a máj. Ezek emésztőenzimjeik mind a hidraláz osztályba tartoznak, amik gyorsabban bontják le az ételmolekulákat.
A testünkben tehát több ezer különböző enzim dolgozik, de a legegyszerűbben ebbe három nagy csoportba sorolhatjuk őket a hétköznapi élet szempontjából:
A test folyamatosan figyeli, hogy mikor mennyi enzimre van szükség. Ha sok a munka (például nagy lakoma után), több emésztőenzimet termel. Ha nincs szükség rájuk, leállítja a gyártást, hogy energiát takarítson meg.
Bizonyos molekulák gátolhatják is az enzimeket, ezek lehetnek gyógyszerek (például fájdalomcsillapítók), vagy természetes anyagok (például egyes növényekben található vegyületek). Ez a szabályozás fontos, mert így nem futnak túl gyorsan vagy ellenőrizetlenül a folyamatok.
Nézzük meg az egyes típusokat is. Az enzimek speciális fehérjék, amik segítik, hogy a testünkben lejátszódó kémiai reakciók sokkal gyorsabban és hatékonyabban történjenek meg. Gondolj rájuk úgy, mint láthatatlan segítőkre, akik “lerövidítik” a folyamatokat, anélkül, hogy közben elhasználódnának.
Az enzimeket hat nagy csoportba soroljuk attól függően, milyen reakciót segítenek elő:
Ezek az enzimek tehát mind mindennapi munkát végeznek bennünk – legyen szó az emésztésről, energiahasznosításról vagy sejtszintű működésről –, csak néha nem látjuk őket. Sokszor még a sebgyógyulást, a betegségekből való felépülést is támogatják.
Szervezetünk az egészséghez nélkülözhetetlen folyamatokat – mint például az emésztés vagy a növekedés – enzimek segítségével vezényli le: ezek képesek aktiválni reakciókat anélkül, hogy elfogynának közben. Általában elegendő mennyiségben termeljük mindet, de ha ez valamilyen génhiba miatt mégsem sikerül – ezt nevezzük enzimdeficienciának – súlyos következmények fordulhatnak elő.
Például:
Általában a kiegyensúlyozott étrend, mint a sok zsírmentes zöldség, gyümölcs, kevés feldolgozott étel, támogatja, hogy a szervezetünk elegendő enzimet termeljen. A legtöbb esetben külön enzimpótlásra nincs szükség, kivéve, ha erre orvos javaslatára van szükség – például cisztás fibrózis esetén pankreász enzimek pótlása indokolt lehet.
Az enzimek nem csak a testben dolgoznak, hanem több ipari és orvosi területen is nélkülözhetetlenek, mert pontosan és hatékonyan oldanak meg különböző feladatokat:
Egyszerű, de hatásos alkotóelemekről van tehát szó, amik nemcsak bennünk dolgoznak csendben, hanem sokféle módon segítik a hétköznapokat is: az egészség megőrzésében, a betegségek felismerésében és akár a termékek gyártásában is.
Az enzimek nagy részét a szervezetünk maga állítja elő, de bizonyos típusokat az étellel is be tudunk vinni. Ezek a „külső” enzimek támogatják az emésztést és a tápanyagok felszívódását.Hol találjuk meg őket?
A főzés, sütés és feldolgozás során az enzimek nagy része elbomlik a magas hő miatt. Ezért érdemes az étrendben helyet hagyni a nyers ételeknek is. Egy egyszerű életmód tipp pedig, hogy minden főétkezéshez adjunk valami nyerset, például salátát, friss gyümölcsöt vagy savanyúságot, ezáltal a bevitt enzimek kiegészítsék a szervezet saját termelését. A rendszeres mozgás, a megfelelő folyadékbevitel és a változatos étrend mind támogatja az enzimek működését a testben.
Az enzimek nélkül a testünk tehát szinte teljesen leállna. Az emésztés, az energiatermelés, a méregtelenítés, a sejtek javítása, mind-mind lassú, szinte használhatatlan folyamat lenne nélkülük. Szerencsére a szervezetünk gondoskodik róla, hogy ezek a biológiai „munkások” mindig rendelkezésre álljanak. Az orvostudományban és az iparban az enzimek szerepe folyamatosan bővül. Kísérletek folynak enzimterápiás gyógyszerekkel, például rákos sejtek célzott lebontására. Az élelmiszeriparban pedig folyamatosan keresik azokat az enzimeket, amelyek egészségesebb, fenntarthatóbb gyártást tesznek lehetővé.
Tudományos háttér: