Epe diéta – Ezt edd epéd egészségéért!
Manapság már szinte mindenre van célzott étrend. Van karcsúsító, gyors fogyást ígérő, van hasmenés és székrekedés elleni vagy éppen méregtelenítő étrend is. Az epe diéta azonban talán mégse annyira ismert. Nem is csoda, hiszen ez a szerv általában nem okoz panaszt, nem érinti sok betegség, mondhatni észrevétlenül el van a hasban. Azonban amikor baj van vele, nagyon nagy fájdalmakat tud okozni, ezért ahhoz, hogy elkerüljük az epekövek kialakulását az étkezésre is érdemes odafigyelni. Szerencsére ez az étrend nem különösebben megterhelő, nem kell sok mindenről lemondani hozzá, tulajdonképpen ha ezt a diétát követjük nem csak az epénkért de az általános egészségünkért is sokat tehetünk. Az elfogyasztott ételek mennyisége és összetétele befolyásolja az epefolyadék összetételét, így a megfelelő étrenddel -pl. a zsírok csökkentésével – csökkenthető a kövesedés kialakulásának esélye.Az epekövekről érdemes tudni, hogy két fajtája létezik. A bilirubinból illetve a koleszterinből álló epekő. Előbbi gyakran alakul ki valamilyen májprobléma, pl. májzsugor esetén vagy túlzott szénhidrátfogyasztásnál, míg utóbbi a zsíros táplálkozás, túlzott mennyiségű gyakori marha és sertéshús evésből adódhat. Természetesen ezek mellett több más ok is szerepet játszhat az epekövek kialakulásában azonban étkezés szempontjából ezekre érdemes leginkább figyelni. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az epekő nem minden esetben okoz panaszt. Sok embernél egy életen át ott vannak a kövek az epehólyagban bármi komolyabb tünet nélkül. Amennyiben mégis okozna valamilyen panaszt az jó eséllyel epehólyag gyulladás vagy epeköves roham formájában jelentkezik, melyek után mindenképp érdemes orvos segítségét kérni.
Ételek amiket érdemes fogyasztani
Mivel az epefolyadékban található koleszterin könnyen összeállhat és kikristályosodhat, így első körben fontos a koleszterinszint csökkentését vagy legalább szinten tartását szem előtt tartani.Tekintve hogy az epekövek hátterében az elhízás is állhat, a testsúly a másik fontos tényező amire figyelni kell. Olyan étrendet javasolt követni amely vagy segíti a fogyást vagy nem hízlal.Sokan követik el azt a hibát, hogy túl gyorsan szabadulnak meg testsúlyfeleslegüktől. Erre számos csodadiétát és gyakorlatot lehet találni, azonban a gyors fogyás az epénk egészsége szempontjából korántsem annyira kívánatos mint esztétikai szempontból. A túl gyors fogyás következtében a máj több koleszterint juttat az epefolyadékba ami aztán elkezd kikristályosodni és apró kövekké formálódni. Az megfelelő testsúly és szükség esetén a fogyás tehát fontos és javallott de nem gyorsan hanem csak a fokozatosság elvét követve.Íme néhány étel mely segíthet az epénk egészségének megőrzésében:- A legtöbb saláta, sárgarépa, spenót, egyéb könnyen emészthető leveles zöldség főzve vagy nyersen
- Paradicsom
- Magvak
- Zöldbab
- Zsírszegény tejtermékek
- Halak, kagylók, sovány húsok
- Teljes kiőrlésű gabonák, főtt burgonya
Ételek amit ajánlott kerülni
Nem feltétlenül lehet kifejezetten egy-egy ételt említeni amit az epe egészségének megőrzése érdekében jobb kerülni, inkább összetevőkre érdemes koncentrálni. Amit kerülni ajánlott az a:- Zsíros, olajos ételek (például lángos, bundás kenyér), erős, csípős fűszerek (például paprika, mustár, torma, bors)
- Feldolgozott szénhidrátban gazdag ételek (például fehér pékáruk, tészták stb.)
- Feldolgozott ételek ( főként a gyorséttermi ételkínálat)
- Zsíros vörös húsok, füstölt ételek
- Zsíros tejtermékek, ( zsíros túró, tej, vaj és sajtok)
- Tojás
- Puffadást okozó ételek (töltött káposzta, száraz bab)