arrow-left
arrow-right
chevron-down
chevron-left
chevron-right
chevron-up
facebook-alt
facebook
filter
hamburger
info
instagram
package
pinterest
play-circle
quote
search
settings
shopping-cart
tiktok
truck
user
youtube
Keresés ebben:
Keresés
Navigáció
Összes Termék
Összes Kategória
Összes termék
Béltisztítás
Gyermekeknek
Gyógyteák
Hasmenés ellen
Májvédők
Megoldás csomagok
Méregtelenítés
Probiotikumok
Rostok
Székrekedés ellen
Vitaminok
Hatás alapján
A bél egészsége
A gyomor egészsége
A máj egészsége
Női egészség
Puffadás ellen
Székrekedés ellen
Hasmenés ellen
Béltisztítás
Méregtelenítés
Laposhas
Parazita-ellenes készítmények
Hatóanyag alapján
Probiotikumok
Rostok
Májvédők
Gyógyteák
Vitaminok
Enzimek
Összetevők – Gyógynövények
CleanInside program
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért
ToxiClean program
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért
Béltisztító kúra
Méregtelenítő kúra
Tudásbázis
Blog
Olvass érdekes cikkeket a blogon
Gyógynövények és összetevők
Ismerd meg a termékeink összetevőit
Gyakori kérdések
Kérdésed van? Itt választ kaphatsz.
Orvos válaszol
Vélemények
Rólunk
Rólunk
Ismerje meg csapatunkat
Hűségprogram
Jutalmazzuk a hűségét!
Kapcsolat
0
Kosár
Nincsenek termékek a kosárban.
Epe diéta – Ezt edd epéd egészségéért!
Publikálva 2022.04.07. napján
Tartalom
Toggle
Ételek amiket érdemes fogyasztani
Ételek amit ajánlott kerülni
Egy jó étrend
Forrás
Manapság már szinte mindenre van célzott étrend. Van karcsúsító, gyors fogyást ígérő, van hasmenés és
székrekedés elleni
vagy éppen méregtelenítő étrend is. Az
epe diéta
azonban talán mégse annyira ismert. Nem is csoda, hiszen ez a szerv általában nem okoz panaszt, nem érinti sok betegség, mondhatni észrevétlenül el van a hasban. Azonban amikor baj van vele, nagyon nagy fájdalmakat tud okozni, ezért ahhoz, hogy elkerüljük az epekövek kialakulását az étkezésre is érdemes odafigyelni. Szerencsére ez az étrend nem különösebben megterhelő, nem kell sok mindenről lemondani hozzá, tulajdonképpen ha ezt a diétát követjük nem csak az epénkért de az általános egészségünkért is sokat tehetünk. Az elfogyasztott ételek mennyisége és összetétele befolyásolja az epefolyadék összetételét, így a megfelelő étrenddel -pl. a zsírok csökkentésével – csökkenthető a kövesedés kialakulásának esélye.Az
epekövekről
érdemes tudni, hogy két fajtája létezik. A bilirubinból illetve a koleszterinből álló epekő. Előbbi gyakran alakul ki valamilyen májprobléma, pl. májzsugor esetén vagy túlzott szénhidrátfogyasztásnál, míg utóbbi a zsíros táplálkozás, túlzott mennyiségű gyakori marha és sertéshús evésből adódhat. Természetesen ezek mellett több más ok is szerepet játszhat az epekövek kialakulásában azonban étkezés szempontjából ezekre érdemes leginkább figyelni. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az epekő nem minden esetben okoz panaszt. Sok embernél egy életen át ott vannak a kövek az epehólyagban bármi komolyabb tünet nélkül. Amennyiben mégis okozna valamilyen panaszt az jó eséllyel epehólyag gyulladás vagy epeköves roham formájában jelentkezik, melyek után mindenképp érdemes orvos segítségét kérni.
Ételek amiket érdemes fogyasztani
Mivel az epefolyadékban található koleszterin könnyen összeállhat és kikristályosodhat, így első körben fontos a koleszterinszint csökkentését vagy legalább szinten tartását szem előtt tartani.Tekintve hogy az epekövek hátterében az elhízás is állhat, a testsúly a másik fontos tényező amire figyelni kell. Olyan étrendet javasolt követni amely vagy segíti a fogyást vagy nem hízlal.Sokan követik el azt a hibát, hogy túl gyorsan szabadulnak meg testsúlyfeleslegüktől. Erre számos csodadiétát és gyakorlatot lehet találni, azonban a gyors fogyás az epénk egészsége szempontjából korántsem annyira kívánatos mint esztétikai szempontból. A túl gyors fogyás következtében a máj több koleszterint juttat az epefolyadékba ami aztán elkezd kikristályosodni és apró kövekké formálódni. Az megfelelő testsúly és szükség esetén a fogyás tehát fontos és javallott de nem gyorsan hanem csak a fokozatosság elvét követve.Íme néhány étel mely segíthet az epénk egészségének megőrzésében:
A legtöbb saláta, sárgarépa, spenót, egyéb könnyen emészthető leveles zöldség főzve vagy nyersen
Paradicsom
Magvak
Zöldbab
Zsírszegény tejtermékek
Halak, kagylók, sovány húsok
Teljes kiőrlésű gabonák, főtt burgonya
Ezek közül a magvakat és a rostot érdemes kiemelni. Az egyik
tanulmány
szerint azon vizsgált nőknél akik rendszeresen fogyasztottak magvakat kevesebbszer került sor epehólyag eltávolításra. A vízben oldódó rostok segítenek a koleszterinszint csökkentésében annak a bélben történő megkötése által, így a koleszterin nem fog tudni felszívódni és a széklettel távozik a szervezetből. Egyes magvak mint pl. a chia mag kiváló rostforrások is egyben így érdemes lehet az étrendünk részévé tenni hiszen hasznos lehet nemcsak az epe de a szervezet egésze számára.A kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem káros az epe számára azonban nagyobb mennyiségben már nem javasolt a fogyasztása.Szintén kimutatható összefüggés van a gyümölcs és zöldségfogyasztás valamint a kevesebb
epeprobléma
között. A gyümölcsök és zöldségek amellett, hogy rostban gazdagok még kvázi helyettesíthetik is a zsírokat, hiszen a jóllakottság érzését ugyanúgy képesek megadni, csökkentve a késztetést egyéb zsírosabb ételek fogyasztására.
Ételek amit ajánlott kerülni
Nem feltétlenül lehet kifejezetten egy-egy ételt említeni amit az epe egészségének megőrzése érdekében jobb kerülni, inkább összetevőkre érdemes koncentrálni. Amit kerülni ajánlott az a:
Zsíros, olajos ételek (például lángos, bundás kenyér), erős, csípős fűszerek (például paprika, mustár, torma, bors)
Feldolgozott szénhidrátban gazdag ételek (például fehér pékáruk, tészták stb.)
Feldolgozott ételek ( főként a gyorséttermi ételkínálat)
Zsíros vörös húsok, füstölt ételek
Zsíros tejtermékek, ( zsíros túró, tej, vaj és sajtok)
Tojás
Puffadást okozó ételek (töltött káposzta, száraz bab)
Egyébként is de a diétás időszak alatt főleg kerülni kell a telített és transz zsírokat tartalmazó
ételeket
illetve tartózkodni kell a cukros ételektől, italoktól is. Tipikusan ilyen menü lehet a hamburger sült krumplival és kólával. A marhahús zsírban gazdag, a sült krumpli is olajos valamint a kóla tele van cukorral így ezek fogyasztása nem javasolt.Ugyanakkor a ló másik oldalára sem szabad átesni, tehát a túlzottan kalóriaszegény étrend sem ajánlott hiszen a túl gyors fogyás is okozhat epeproblémákat. A megfelelő életmód, a fogyás és az egészséges testsúly jó, de figyelni kell rá, hogy utóbbi fokozatos legyen.
Egy jó étrend
Ha az epénkre szeretnénk vigyázni kipróbálhatjuk az alábbi diétát, egyéni ízlés szerint válogatva az összetevők között:Reggeli: Zab és friss gyümölcsök, például banán, narancs és más citrusfélék illetve kávé vagy az helyett tea, esetleg kis mennyiségben alacsony zsírtartalmú joghurt. Sokak örömére a mértékletes kávéfogyasztás is hozzájárulhat az epe egészségének megőrzéséhez így ez nyugodtan fogyasztható.Ebéd: Egy kevés csirkemell, sovány húsok vagy hal, valamilyen saláta illetve egyéb friss zöldség kíséretében.Vacsora: Nyers vagy párolt zöldségek, pulyka vagy egyéb sovány hús, zöldbab, rizs, pirított kenyér, articsóka.Az articsókáról érdemes kiemelni, hogy
kísérletek
alapján csökkenti a koleszterinszintet valamint a máj és az epe egészségére is jó hatással van.Jól látható, hogy ez az étrend nem különbözik sokban az egyébként is egészséges normál étrendtől. Az epét a zsírosabb ételek terhelik meg jobban valamint a feldolgozott szénhidrátok, viszont ez a két tápanyagcsoport sok egyéb más egészségügyi problémáért is felelős így ezek csökkentése nem pusztán az epe de az általános egészség szempontjából is fontos. A magas koleszterinszint növeli az érelmeszesedés kockázatát ami életveszélyes is lehet. A szénhidrátok, cukros ételek könnyen vezethetnek elhízáshoz ami szintén egy halom egyéb problémának lehet a gyökere, pl. daganatok vagy
zsírmáj
.
Forrás
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4902749/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438647/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3290909/
https://www.researchgate.net/publication/255704947_Health-promoting_properties_of_artichoke_in_preventing_cardiovascular_disease_by_its_lipidic_and_glycemic-reducing_action
Kategóriák
Béltisztítás
Betegségek
Diéta
Egyéb kategória
Emésztési zavarok
Emésztőrendszer
Enzimek
Gyógynövény
Hasmenés
Májvédelem
Méregtelenítés
Paraziták
Probiotikumok
Rostok
Székrekedés
Szerzők
Dr. Dezsényi Balázs
Dr. Podlupszki Csaba
Dr. Tóth Sára Rebeka