Amla – Emblica officinalis

Az amla (Emblica officinalis) vagy más néven indiai egres az Ayurvedában előszeretettel alkalmazott gyógynövény, mely az indiai mitológia szerint az univerzum első fája is egyben. Annyiban különbözik az általunk ismert „sima” egrestől, hogy az amla fán terem, nem pedig bokorban. Az indiai gyógyászatban a legkülönbözőbb féle betegségek kezelésére használják, legyen szó megfázásról vagy éppen cukorbetegségről. Ízét tekintve kissé savanykás, neve pedig az „amalaki” szanszkrit szóból ered mely azt jelenti „az élet nektárja”.

Gyógyhatásai

Az indiai egres rendkívül jó C-vitamin forrás. C-vitamin tartalma többszöröse a narancsénak, mely maga is gazdag C-vitaminban. A C-vitamin amellett, hogy immunerősítő, segíti a kollagéntermelést, mely a kötőszövetek és a porcok egészségének megőrzésén kívül a bőr rugalmasságának és fiatalos kinézetének megőrzésében játszik szerepet. A kollagéntermelés a kor előrehaladtával lelassul, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a pótlásáról, valamint a termelődéshez szükséges körülményekről. A kollagén megóvásával nem csak a bőr tartható fiatalon, de a porcok egészséges, fájdalommentes működése is biztosítható, hiszen a kollagén a porcokban, ízületekben is nagy arányban megtalálható. A C-vitamin emellett jó antioxidáns is, mely a rák megelőzésében játszik szerepet az által, hogy megköti a sejtekre káros szabadgyököket. A C-vitamin mellett az indiai egres nagy mennyiségben tartalmaz még vasat, foszfort, kalciumot és karotint. Flavonoidjai, tanninjai és egyéb összetevői a C-vitamin mellett pedig további gyógyhatásokat kölcsönöznek neki.

Az indiai egres jó hatással van például a szem és a látás egészségének megőrzésére, ugyanis csökkenti a szürke hályog kialakulásának esélyeit, valamint enyhíti a makula degeneráció nevű szembetegséget. A makula degeneráció egy idős korral járó betegség, melynek során a látás minősége jelentős mértékben romlik, ami a szem makula vagy sárgafolt nevű részének romlására, elfajulására vezethető vissza. Az indiai egres a makula degeneráció kialakulásában közrejátszó oxidatív stressz csökkentésével tud hozzájárulni a szem és a látás védelméhez.

Hatásos méregtelenítő, ugyanis vízhajtó hatása mellett tisztítja a vesét és a húgyutakat is, segít megszabadulni a szervezetben lerakódott mérgektől. Méregtelenítő hatásait tovább erősítendő javítja a májfunkciókat is, segít a zsírmáj elleni küzdelemben.

Rosttartalmának köszönhetően mérsékli az emésztési panaszokat, enyhítheti pl. az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteit. Segít a hasmenés leküzdésében illetve a menstruációs görcsök enyhítésében.

Fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökentő, mely külsőleg alkalmazva, például pakolásként jó hatással van a haj növekedésére. Ennek hála a kopaszodás megelőzésének egyik hatásos növényi alternatívája. Dúsabb és puhább lesz tőle a haj, és erősíti a hajhagymákat. Ugyancsak felületen alkalmazva enyhíti a pattanásokat és a bőrirritációt.

Alapvetően segíti a fogyást, viszont étvágygerjesztő is, ezért nem feltétlenül jó ötlet fogyókúra alatt fogyasztani. Maga a gyümölcs nagyon egészséges azonban sokaknak egyébként is problémát jelent az éhségérzet a fogyókúra során, így ha nem is „bűn” fogyasztani az indiai egrest, mégsem feltétlenül bölcs döntés. Mindazonáltal nem fogyókúrázóknak mindenképpen ajánlott, hiszen segít a reflux és a gyomorégés ellen, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Mit mond a tudomány?

Az Új Delhi-i Egyetem kutatói az indiai egres hatását vizsgálták magas koleszterinszinttel küzdő pácienseken. A kísérleti alanyok egy hónapon keresztül ettek nyers egrest, mellyel összefüggésben csökkenést mutatott a vérükben kimutatható koleszterin szintje.

Az amla felhasználása

Az indiai egres jó méregtelenítő, mely a vesék és a húgyutak tisztítása mellett a májfunkciók javításáról is gondoskodik, ezzel segítve a szervezetet annak természetes méregtelenítő folyamataiban. Segít a zsírmáj leküzdésében és a toxinok eltávolításában.

Az emésztésre is jó hatással van, ugyanis csökkenti a gyomorégést, javítja az IBS tüneteit valamint mérsékli a hasmenést, melynek köszönhetően aranyér esetén szintén jó választás.

C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert valamint gondoskodik a porcok és a bőr egészségének védelméről, egyfelől a kollagéntermelés támogatása, másfelől pedig antioxidáns hatása által. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint valamint jó hatással van a vércukorszintre.

Fogyasztása hozzájárul a makula degeneráció okozta időskori látásromlás esélyeinek csökkentéséhez, illetve a szürke hályog szintén kezelhető vele.

Gyulladáscsökkentő hatása nem csak az emésztőrendszeri panaszok hanem a felületen lévő sérülések kezelése során is jól jön. Használható pattanások, ekcéma, irritált bőr és sebek kezelésére.

A fejbőrön pakolásként elősegíti a haj növekedését és gondoskodik a szép, fényes és dús hajról valamint a hajhagymák egészségéről.

Fogyókúra közben való alkalmazása annyiból problémás, hogy a gyümölcs maga segíti a fogyást, azonban étvágygerjesztő hatása könnyen a fogyókúra ellen hathat.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8777838/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28128372/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661816301578

Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.

Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.

Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.

Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.

Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.

 1. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009
Indiai egres

Név:
Amla – Emblica officinalis

Latin név:
Emblica officinalis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

  Parasic

  8630 Ft

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.