Ananász por

Az ananász közkedvelt déli gyümölcs, mely eredetileg a mai Paraguay területéről származik, Európába Kolumbusz hozta el, majd a hajósok a világ minden táján elterjesztették. Népszerűsége az ízének és fogyasztó hatásának köszönhető. Eleinte dísznövényként termesztették majd a XVII. században a lakomák után emésztés serkentőként fogyasztották. Hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladásokat, csökkenti a vérnyomást, kiváló parazitaölő, erősíti az immunrendszert, valamint egyes ráktípusok kezeléséhében is segíthet. Jótékony hatásait a szervezetre a benne található C-vitaminnal, A-vitaminnal, B-vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal (foszfor, kalcium, mangán) és a bromelain enzimmel hozhatók összefüggésbe. Az ananász por formában különböző étrend-kiegészítők alkotórésze.

Gyógyhatásai

Az ananász egyik legfontosabb hatóanyaga a bromelain, egy fehérjebontó enzim, amely növeli a fogyókúra sikerét, hatására az ürítés normalizálódik, enyhül a gyomorégés, a puffadás, valamint az emésztőrendszer helytelen működéséből adódó reflux és hányinger. Fogyókúrázók számára ajánlott a fogyasztása, mivel a gyümölcs közel 90 százaléka víz, 100 gramm mindössze 40 kalóriát tartalmaz: ízletes és laktató, fogyasztásával biztosíthatók a szervezet számára szükséges ásványi anyagok (foszfor, jód, mangán, kalcium, kálium) és vitaminok (A-, B-, C-vitamin).  A gyümölcs parazitaellenes hatású és kiváló lúgosító, segít visszaállítani a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát. Hozzájárul a kóros vízvisszatartás megszüntetéséhez, ezáltal csökkenti a vérnyomást, továbbá támogatja a szív és érrendszer, valamint a tüdő egészségét. Jelentős a C-vitamin-tartalma és nagyobb mennyiségben fellelhetők benne más antioxidáns vegyületek, valamint a béta-karotinok és a mangán, melyek lassítják a bőr öregedését, késleltetik a ráncok kialakulását, feszesítik a fogyókúrát követően megnyúló bőrt. Az ananász hatékonynak bizonyult a narancsbőr (cellulitisz) megelőzésében és kezelésében.

Az ananász erősíti az immunrendszert, antioxidánsai megkötik a szabad gyököket, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a különböző gyulladások és a rákos elváltozások megelőzésében és kezelésében játszanak fontos szerepet.

A gyümölcs különösen hatékonynak bizonyult az ízületi gyulladások, az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz kezelésében, és az ezekkel járó kínzó fájdalmak csökkentésében. Az ananász megelőzi az ödémák kialakulását, óvja a szervezet lágy szöveteit és kiváló nyákoldó képességekkel rendelkezik, így az arcüreggyulladás egyik leghatékonyabb természetes ellenszere. Enyhíti az asztma, az aranyér tüneteit, gyorsítja a hörghurut, valamint a sérülések vagy műtétek után jelentkező bőrduzzanatok, és az izomsérülések, csípések, égési sebek gyógyulását. A bromelainnak köszönhetően az ananász hígítja a vért, oldja az erekben a lerakódásokat, így fontos szerepet kap a trombózisok és az érrendszeri elváltozások megelőzésében.

Mit mond a tudomány?

Az ananász egyik hatóanyaga, a bromelain enzim daganatellenes hatását vizsgálta kubai kutatók csoportja. Megállapították, hogy a többféle rák kezelésére alkalmazott 5-fluorouracil gyógyszerhez képest a bromelain kivonattal hasonló, vagy jobb eredmény érhető el, ráadásul az egészséges sejteket egyáltalán nem károsítja. A Planta Medica szaklapban közölt kutatási eredményekből megtudhatjuk, hogy az ananászból kivont bromelain különösen hatékony a tüdőrák áttétek és a szarkóma kezelésében.

Egy rutozidot, tripszint és bromelaint tartalmazó, szájon át szedhető készítmény (ERC), és a diclofenac hatását hasonlították össze pakisztáni kutatók. A hat hétig tartó, 103 térd oszteoartritiszben szenvedő beteg részvételével elvégzett felmérés azt mutatja, hogy az ERC hatékony és biztonságos alternatívája a diclofenac használatának. A kutatást a Clinical Rheumatology folyóiratban publikálták.

Felhasználása

Az ananász erősíti az immunrendszert, antioxidánsai megkötik a szabad gyököket, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a különböző gyulladások és a rákos elváltozások megelőzésében és kezelésében játszanak fontos szerepet. Fogyókúrázók számára is ajánlott a fogyasztása, mivel a gyümölcs közel 90 százaléka víz, 100 gramm mindössze 40 kalóriát tartalmaz: ízletes és laktató, fogyasztásával biztosíthatók a szervezet számára szükséges ásványi anyagok (foszfor, jód, mangán, kalcium, kálium) és vitaminok (A-, B-, C-vitamin).  A gyümölcs parazitaellenes hatású és kiváló lúgosító, segít visszaállítani a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyát. Különösen hatékonynak bizonyult az ízületi gyulladások, az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz kezelésében, és az ezekkel járó kínzó fájdalmak csökkentésében. Az ananász megelőzi az ödémák kialakulását, óvja a szervezet lágy szöveteit és kiváló nyákoldó képességekkel rendelkezik, így az arcüreggyulladás egyik leghatékonyabb természetes ellenszere. Antioxidánsai, valamint a béta-karotinok és a mangán, melyek lassítják a bőr öregedését, késleltetik a ráncok kialakulását, feszesítik a fogyókúrát követően megnyúló bőrt. Az ananász hatékonynak bizonyult a narancsbőr (cellulitisz) megelőzésében és kezelésében.

Hivatkozások

Brien SB, Lewith G, Walker A, Hicks S, Middleton RW. Bromelain as a treatment for osteoarthritis; a review of clinical studies. Evid Based Complement Alternat Med 2004;1:251-7.

Bellamy N, Kirwan J, Boers M, et al. Recommendations for a core set of outcome measures for future phase III clinical trials in knee, hip and hand osteoarthritis. Consensus development at OMERACT III. J Rheumatol 1997;24:799-802.

Cohen A, Goldman J. Bromelain therapy in rheumatoid arthritis. Penn Med J. 1964;67:27–30.

Taussig SJ, Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of Pineapple (Ananas Comusus) and its clinical application. An update. J Ethnopharmacol 1988;22:191-230.

Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes: a randomised, double-blind study versus Diclofenac. Clin Drug Invest. 2000;19:15–23.

Peat G, McCarney R, Croft P. Knee pain and osteoarthritis in older adults: a review of community burden and current use of health care. Ann Rheum Dis 2001;60:91-7.

Taussig SJ, Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of Pineapple (Ananas comusus) and its clinical application. An update. J Ethnopharmacol. 1988;22:191–230.

Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. Effect of Bromelain or kaolin-induced inflammation in rats. Eur J Pharmacol 1988;150:295-301.

Walker AF, Bundy R, Hicks SM, Middleton RW. Bromelain reduces mild acute knee pain and improves well being in a dose dependant fashion in an open study of otherwise healthy adults. Phytomedicine. 2002;9:681–686.

 

Név:
Ananász por

Latin név:
Ananas comosus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.