Bacillus coagulans

A Bacillus coagulans egy tejsav termelő baktérium, mely az emberi szervezetben is megtalálható. Annak ellenére, hogy tejsavat termel, mégsem tartozik a szintén tejsavtermelő Lactobacillusok közé.

A Bacillus coagulans-t 1915-ben fedezte fel B. W. Hammer a sűrített tejben. Később rendszertanilag a Lactobacillusok közé sorolták, azonban a tudomány fejlődésével, DNS vizsgálat segítségével megállapították, hogy mégsem az. Más baktériumokkal ellentétben spórákkal szaporodik, és viszonylag jól ellenáll a magas hőmérsékletnek. Képes alvó állapotban maradni, majd amikor a környezete lehetővé teszi, feléled. A hő mellett képes ellenállni a gyomor savas közegének és az epének is.

Gyógyhatásai

Érdekesen hangozhat egy baktérium esetén, de a bacillus coagulans antibakteriális hatású. Ebben az esetben ez abban merül ki, hogy képes gátolni más, a szervezet számára káros baktériumok szaporodását. Így képes gátolni olyan baktériumok szaporodását mint az embert is megbetegítő E.coli, Staphylococcus aureus, vagy a Candida albicans gomba. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint enyhíti bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések tüneteit.

Mit mond a tudomány?

Egy iráni kutatók által végzett kísérletben a Bacillus coagulans IBS-re gyakorolt hatását vizsgálták. A csoport egyik része placebót, míg a másik fele Bacillus coagulans-t tartalmazó szimbiotikumot kapott. A Bacillus coagulans-szal kezelt kísérleti alanyok esetében csökkenés mutatkozott a hasi fájdalmak és a hasmenés terén, míg a placebó csoportnál ez nem volt megfigyelhető.

A Bacillus coagulans felhasználása

Felhasználását tekintve a Bacillus coagulans különböző emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére használható. Segít az irritábilis bél szindróma tüneteinek mérséklésében.

Enyhíti a székrekedést, könnyebbé téve a széklet ürítését. A széklet optimális állapotában sok tényező játszik szerepet, melyek közül egy az egészséges bélflóra, melynek szerves részét képezi a Bacillus coagulans is. Székrekedés mellett a hasmenés is enyhíthető vele.

Csökkenthető vele a gázképződés, így enyhíti a puffadást. A Bacillus coagulans nem termel gázokat, miközben lebontja a táplálékot, így nem súlyosbítja a puffadást.

Gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így alkalmazható ízületi megbetegedések, reumatoid arthritis kezelésére.

Növeli a T sejtek számát, erősíti az immunrendszert, így alkalmazható influenza és egyéb légúti megbetegedésekre.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129566/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7837859/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6025323/

 

Bacillus Coagulans

Név:
Bacillus coagulans

Latin név:
Bacillus coagulans

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

    Swiss Probiotix Max

    10990 Ft

    A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.