Szimbiotikum – Probiotikum felturbózva

Szimbiotikum – Probiotikum felturbózva

A probiotikumok szervezetre gyakorolt hatása egyre szélesebb körben ismert. Ezek a mikroorganizmusok, baktériumok illetve gombák ugyanis számos különféle módon járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez. A hozzájárulnak talán enyhe kifejezés, hiszen annak ellenére, hogy külön élőlények – tehát nem részei az emberi testnek – mégis a gyakorlatban szerves részét képezik az immunműködésnek és az emésztésnek.

Mindennapi működésük során ezek a baktériumok olyan anyagokat állítanak elő, melyek segítik a szervezetet a vírusokkal, káros gombákkal vagy baktériumokkal szembeni megfelelő immunválasz kialakításában. Ezen kívül az által, hogy a probiotikus baktériumok szaporodnak, meggátolják a szervezetre káros mikroorganizmusok szaporodást. Ugyan az embernek van veleszületett immunrendszere, mely „gyárilag” benne van, mégis e jótékony baktériumok és gombák nélkül aligha képzelhető el egy egészséges emberi szervezet.

Az immunrendszer erősítésén kívül az emésztésben is fontos szerepet tudhatnak magukénak. A táplálék amit elfogyasztunk, tartalmaz rostokat – ideális esetben napi 25-30 grammot – mely rostok számunkra emészthetetlenek, a probiotikus baktériumok számára azonban táplálékot jelentenek.

A probiotikumok fermentálják ezeket a rostokat, valamint olyan anyagokat termelnek amik segítik a táplálék többi részének lebontását, valamint hozzájárulnak az általános egészség megőrzéséhez. Kölcsönösen előnyös kapcsolatban, vagyis szimbiózisban élünk velük. Gondolhatnánk, hogy a szimbiotikum innen kapta a nevét, de nem egészen.

Az egészségtudatos táplálkozást követők körében a probiotikumok nagy népszerűségnek örvendenek olyannyira, hogy sokan elfeledkeznek egy kihagyhatatlan láncszsemről, vagyis a prebiotikumokról. A prebiotikumok olyan anyagok, pl. az imént említett rostok (pl. béta glükán, inulin), melyek táplálékot jelentenek a probiotikumok számára. Ezek nélkül hiába juttatunk egy nagy adag jótékony baktériumot a szervezetbe, nem érünk el vele sokat, hiszen élelem hiányában egész egyszerűen éhenhalnak.

Prebiotikum jelenlétében azonban elszaporodnak és elérhető lesz velük a kívánt hatás.

Itt jön képbe a szimbiotikum

Sok embernek éppen elég megterhelés rendszeresen szedni egy kapszula probiotikumot, mint hogy még arra is odafigyeljenek, hogy a táplálékáról is gondoskodjanak. Ha mindkettőre külön kéne odafigyelni, valószínűleg még annyian se állnának neki megtámogatni az immunrendszerük működését.

Erre találták ki a szimbiotikumot. A szimbiotikum – görög syn– vagyis együtt – egyszerre tartalmaz probiotikus baktériumokat és a számukra táplálékot jelentő anyagokat is.

Hasonló mint egyes motoros gépekbe töltendő üzemanyag. Nem elég a sima, normál benzin, hanem hozzá kell keverni az olajat is, hiszen a motornak mindkettőre szüksége van a működéshez. Bármelyik komponens hiányzik, nem fog működni. Egy láncfűrésznél még csak-csak hajlandó az ember maszatolni, hogy megtalálja a helyes arányt, de ha az autóknál is magunknak kéne kevernünk, talán fele ennyi kocsi nem lenne az utakon. Az autók esetében szerencsére meg van oldva ez a probléma. A szimbiotikum által pedig az embernél is.

Maga a szimbiotikum mint kifejezés Gibson és Roberfroid tudósoktól származik akik 1995-ben vizsgálták a probiotikumokat. Ekkor kezdtek el gondolkodni, hogy mi lenne ha a probiotikumokat és a táplálékukat egyszerre lehetne alkalmazni.

Munkájuk nyomán a szimbiotikumoknak alapvetően két fajtáját szokás megkülönböztetni. Az egyik típus a komplementáris szimbiotikum. Ennél a probiotikus baktériumok és a prebiotikumok külön-külön hoznak pozitív változást a szervezetben. Azon az elven működnek, hogy a prebiotikumok amelyeket az adott készítmény tartalmaz, „úgy általában” szolgálnak táplálékul a bél baktériumai és a készítményben található baktériumok számára, melyek szintén általános értelemben véve jótékony hatásúak. A legtöbb boltokban is kapható szimbiotikum ebbe a kategóriába sorolható.

A szimbiotikumok egy másik fajtája a szinergisztikus szimbiotikum, mely ezzel szemben inkább egy-egy baktériumtörzset és annak kedvenc táplálékát tartalmazza. Egy ilyen szimbiotikum lehet például ami Lactobacillus-t és a kedvenc táplálékát, a laktózt tartalmazza. Ez a fajta szimbiotikum sokkal szűkebb réteget céloz meg a bél élővilágán belül és azt az egy fajt próbálja szaporítani.

A szimbiotikumok kimutathatóan pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, többek között a vas és a kalcium felszívódásának szabályzása által.

Miért hasznos?

Röviden ugyanazért amiért a probiotikum is. A probiotikumok segítik a megfelelő emésztést, jót tesznek a bélflóra egyensúlyának és nem utolsó sorban az immunrendszer megfelelő működésében is elengedhetetlen szerepük van. Segíthet olyan betegségek és emésztési zavarok tüneteinek enyhítésében mint az IBS, a metabolikus szindróma, de a hasmenés és a székrekedés ellen is hatásos lehet.

A probiotikumok valamint a probiotikus ételek, pl. joghurt, savanyított zöldségek stb. fogyasztása hasznos és ajánlott is, ugyanakkor nem lehetünk biztosak abban, hogy a szervezetbe juttatott baktériumoknak lesz-e elég tápláléka.

Ezért aki alapvetően egészséges étrendet követ, elegendő mennyiségű rostot fogyaszt, annál jó eséllyel megfelelő táptalajra érkeznek a probiotikus ételek vagy készítmények által elfogyasztott baktériumok.

Az egészséges étkezés ugyanakkor kevesek esetében realitás. A feldolgozott, gyorséttermi ételek, a boltban kapható snackek, gyorsfagyasztott pizzák nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben az emberi szervezet és a bél baktériumai számára valóban szükséges tápanyagokat.

Ezek hiányában a puszta probiotikus kezelések se fogják hozni a várt eredményeket. A szimbiotikum megoldást jelent erre a problémára, ugyanakkor semmi esetre sem szabad rá az egészséges táplálkozás kiváltójaként tekinteni. Egy egészséges étrend, helyes életmóddal kombinálva összehasonlíthatatlanul nagyobb előnyökkel jár több éves vagy évtizedes távlatokban mérve, mint akármilyen étrend kiegészítő, legyen az egyébként bármennyire is minőségi és hatékony.

A szimbiotikum ilyen szempontból egy jó kezdőlöketként szolgálhat, hiszen lényegében egy olyan probiotikus készítmény ami „fogja a kezünk”, hogy biztosan hatásosak legyenek a szervezetbe vitt baktériumok.

 

Forrás:

https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/synbiotics-more-than-simply-a-probiotic-prebiotic-combination/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676381/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648921/