Szimbiotikum gyerekeknek – Nem káros-e a szimbiotikum szedése gyermekek számára?

Szimbiotikum gyerekeknek – Nem káros-e a szimbiotikum szedése gyermekek számára?

Talán nincs olyan szülő aki ne tartaná szem előtt gyermeke egészségét. Szülőként az egyik leggyakoribb dilemma, hogy hogyan lehet ellenállóvá tenni gyermekünk immunrendszerét. Összefogdos mindent, utána meg nyúlkál a szájába… sokat betegeskedik… stb. Sok szülőnek ismerősek ezek. A legtöbben – egyébként nagyon helyesen – a megfelelő higiéniára való neveléssel és az egészséges táplálkozás, helyes életmódra szoktatással próbálják védeni gyermekük egészségét. Ezek a szokások nemhogy jók, de kétségkívül a legjobbak.

A kézmosás, tisztálkodás, fertőtlenítés rengeteg betegségnek tudja elejét venni, míg a helyes táplálkozás belülről segít felvenni a harcot a kórokozók ellen, amiknek a higiéné nem tudta elejét venni. Ugyanígy a sport, a rendszeres testmozgás is ellenállóbbá és edzettebbé teszi a testet, ezért az könnyebben fogja átvészelni a betegségeket.

Ha ez sem segít, ott vannak a gyógyszerek. Sokan azonban némi szkepticizmussal viseltetnek a gyógyszerek iránt, ami bizonyos fokig érthető is. Az antibiotikumok pedig köztudottan károsítják a bélflóra egészségét, annak ellenére, hogy bizonyos esetekben az egyetlen megoldást jelentik.

A gyógyszerek és a helyes táplálkozás között azonban valahol félúton van egy harmadik lehetőség is, ez pedig a szimbiotikum. A szimbiotikum gyerekeknek is rendkívül hasznos lehet, nemtől, kortól függetlenül.

De mi az a szimbiotikum?

Ahhoz, hogy a szimbiotikumok haszna világos legyen, előbb két másik fogalmat kell ismerni. Ez a probiotikum és a prebiotikum. Az egy betűnyi különbség megtévesztő, ugyanis két teljesen különböző dologról van szó, annak ellenére, hogy közük van egymáshoz.

A probiotikumok a bélben élő jótékony hatású baktériumok és gombák, mint pl. a különböző bifidobacterium vagy lactobacillus törzsek. Rengeteg, több száz fajta ilyen mikroorganizmus él az ember bélrendszerében, szimbiózisban az emberi testtel. A belek élőhelyet biztosítanak nekik, és az általunk bevitt táplálék egy részéből ők is jóllaknak. Cserébe ezek a baktériumok segítenek az emésztésben, különféle emésztést könnyítő anyagok termelése által. Az emésztés támogatásán kívül azonban még igen aktívan részt vesznek az immunrendszer működésében is.

Ez logikus, hiszen az ő érdekük is, hogy az élőhelyük, vagyis a mi szervezetünk épségben maradjon. Ilyen szempontból kétségkívül van mit tanulnunk tőlük, ami a bolygónk megóvását illeti. Az immunrendszert egyfelől különböző vegyületek termelésével támogatják, melyek segítik a szervezetet a megfelelő immunválasz kialakításában. Másfelől pedig az által, hogy ők, vagyis a jó baktériumok szaporodnak, elveszik az életteret és a táplálékot a káros mikroorganizmusok elől.

Az orvostudomány egyre jobban kezdi megérteni milyen nagy és változatos szerepet játszanak ezek az apró élőlények az emberi immunrendszer hatékony működésében és az egészség megőrzésében.

A probiotikumok mellett a másik fontos fogalom a prebiotikumok. Ezek olyan anyagok melyek táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára. A prebiotikumok nagyrészt rostok, pl. inulin, melyek az emberi szervezet számára emészthetetlenek lennének, a baktériumok viszont fermentálják őket. Prebiotikumok hiányában a probiotikus baktériumok is nehezebben, vagy sehogyan sem lesznek képesek elszaporodni és kifejteni pozitív hatásaikat. Éppen emiatt annak aki probiotikumot szed vagy szeretne próbálkozni vele, érdemes prebiotikus élelmiszereket vagy prebiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítőt is fogyasztania, hogy a baktériumok számára biztosítva legyen a megfelelő táptalaj.

Szimbiotikum gyerekeknek – Mire kell figyelni?

Odafigyelni a probiotikumok megfelelő adagolására és szedésére egyszerűnek tűnhet, hiszen csak egy tablettát kell rendszeresen beszedni. Megfelelő önismeret és egy kis őszinteség birtokában azonban be kell látni, hogy nem is olyan egyszerű az, főleg hosszú távon. Elfelejtjük, elmarad, megint nem vettünk stb. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a prebiotikumokra is figyelni kéne, még nehezebbé válik a dolog. Külön tortúra, ha nem is magunkat, hanem a gyermekünket kell állandóan noszogatni, hogy szedje őket rendesen.

Ennek tudatában már a probiotikus kúra elején érdemes tudatosítani magunkban, hogy pusztán a probiotikumok szedésével könnyen előfordulhat, hogy nem érjük el az optimális hatást. A megfelelő tápanyagok (prebiotikumok) nélkül megeshet, hogy hiába szedjük a probiotikumokat amik így potenciális gyógyír helyett felesleges kényelmetlenséggé degradálódnak. Ennek kiküszöbölésére, érdemes egyként kezelni a kettőt, mint afféle két komponensű ragasztót, és amikor az egyiket bevesszük, rögtön szedjük be a másikat is, ezzel biztosítva a hatásos eredményt.

Egészséges-e gyermekek számára?

A szimbiotikumok a felnőtt szervezet egészségére rendkívül pozitívan hathatnak. A legtöbb gyógyszer esetében itt szokott jönni a „de” szócska, viszont ez esetben nincs rá szükség. A szimbiotikumok ugyanis a gyermekek szervezete számára is ugyanolyan hasznosak. Kutatások kimutatták, hogy egyes szimbiotikumok fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek esetében csökkentették a probléma előfordulásának arányát. Egy iráni kutatók által végzett kísérlet során a szimbiotikumokkal kezelt gyermekek esetében szignifikáns súlynövekedés volt tapasztalható.

A szimbiotikumoktól már csak azért sem kell félni, mivel a gyermekek a természetes fejlődésük során is kapcsolatba kerülnek vele, még ha nem is egyben, kapszula formájában. Az ember bélrendszere a születéskor még steril, azonban ezt követően az anyatej és a bevitt táplálék segítségével megtelepszik benne a több milliárd jó hatású baktérium, amik aztán életünk végéig elkísérnek minket. A táplálkozás során újabb baktériumok is kerülnek be, például a joghurtból, savanyúkáposztából vagy egyéb probiotikus élelmiszerből, illetve prebiotikumokat is fogyasztunk, többek között rostok formájában.

A szimbiotikum csupán e kettő összepárosításából megszülető készítmény, ami egyébként teljesen természetes élelmiszerekkel is kivitelezhető lenne. A szimbiotikum előnye, hogy nem kell válogatnunk a probiotikus élelmiszerek közül – hiszen esélyes, hogy nem mindegyik a kedvencünk – hanem egy kapszulában megtaláljuk a bélflóra számára szükséges összetevőket mivel mindegyiket tartalmazza.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy szimbiotikumok vagy további étrend kiegészítő termék és vitamin fogyasztásával kiváltható lenne az egészséges táplálkozás – a gyerekeket sem érdemes erre nevelni – ez csupán egy könnyítés, amennyiben az immunrendszert turbóznánk fel, vagy szeretnénk rendberakni a bélflórát mondjuk egy antibiotikumos kezelés után.

Forrás:

https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/a-synbiotic-mixture-may-have-an-impact-on-healthy-young-childrens-gut-microbiota/

https://nutricia.com.au/aptamil/parents-corner/first-weeks/synbiotics-and-child-gut-health/#

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310077/