Búzafű – Triticum aestivum

A búzafű (Triticum aestivum) ahogy a neve is mutatja, tulajdonképpen maga a búza, annyi különbséggel, hogy a búzafű a búza csíráztatott fajtája. A búzának többnyire a magját tartjuk értékesnek, a belőle őrölt liszt miatt, azonban a növény többi része is legalább olyan fontos. A búzafű ismert volt már az ókori ember számára is, a Közel-Kelet és Egyiptom területén gyakorta alkalmazott gyógynövény volt. Gyógyhatása mellett az egyik legjobb tulajdonsága, hogy akár mi magunk is termelhetjük, még akkor is ha éppen nem kertes házban lakunk. Elég egy virágcserép és egy párkány, hiszen az ablakban megterem.

Gyógyhatásai

A búzafú egy ún. szuperélelmiszer, hiszen rengeteg tápanyag és az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen vitamin, ásványi anyag illetve egyéb hasznos vegyület található benne. Ásványi anyagai a cink, foszfor, a kálium, kalcium, magnézium és a vas. A benne található vitaminok pedig az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, és E vitaminok, valamint béta-karotint is tartalmaz.

Gazdag szaponinban amely stimulálja a nyirokrendszer működését, ezzel elősegítve a méregtelenítést. 19 féle aminosavat tartalmaz, melyek a fehérjék epítőkövei, így az izomműködésre szintén jó hatással van.

Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, azt az anyagot ami zöld színt kölcsönöz a növényeknek. A klorofill úgyszintén jó méregtelenítő, segíti a sejtregenerációt, növeli a vörösvérsejtek számát, ami által az oxigénellátás is javulni fog. A megnövekedett oxigénszint a sejtek regenerációján kívül még az energikusabb közérzet biztosításában játszik szerepet, így a búzafű energizáló céllal is alkalmazható. A klorofill segítségével jobban fognak gyógyulni nemcsak a bőr de a belső felszínek, pl. bélfal, fekélyek is. Antioxidánsai, pl. a benne található E vitamin segítenek a rák megelőzésében a szabad gyökök megkötése által.

Rostjai amellett, hogy tisztítják, méregtelenítik a szervezetet, az immunrendszert is erősítik, a búzafű többi összetevője pedig segít a körmök és a haj egészségének megőrzésében. Étvágycsökkentő hatásokkal bír, így fogyókúrázóknak érdemes fogyasztani.

Mit mond a tudomány?

Egy izraeli kutatás szerint a búzafű képes volt a fekélyes vastagbélgyulladásban (colitis ulcerosa) szenvedő betegek életminőségén javítani. Napi egy deci búzafűlé alkalmazása szignifikáns mértékű javulás eredményezett a colitis olyan tünetei mint pl. a végbéltájéki vérzés terén. Mellékhatások a kísérlet során nem jelentkeztek.

Felhasználása

A búzafű gyógyhatásainak köszönhetően segít olyan problémák mint a sebgyógyítás, fekélyek, ekcéma, akné, égések, emésztési problémák, vastagbélgyulladás esetén. Ezekben közös, hogy felületen jelentkező sérülésekről van szó, még ha azok épp a szervezeten belül található felületek is, mint a colitis esetén a bél belső felületén kialakuló fekélyek. A búzafű antibakteriális és fertőtlenítő hatásának köszönhetően gyorsítja a sérülések gyógyulását, így ezen problémák fennállása esetén megfontolandó a használata.

Preventív jelleggel pedig alkalmazható daganat, immunerősítés, lúgosítás, méregtelenítés vagy éppen energizálás céljából.

Hivatkozások

Dunham. „Differential Inhibition of Virus Hemagglutination by Clorophyllin”. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 87, 431-33.

Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Division of Oncology, Rambam Medical Center and Faculty of Medicine, Technion-Israel Institute of Technology. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.

Chiu-Nan Lai et al: The inhibitions of in vitro metabolic activation of carcinogens by wheat sprout extracts. Nutrition & Cancer, 1978, 1(1): 27 – 30.

Shattan and Kutcher. “Effect of Chlorophyll on Postextraction Healing.” Journal of Oral Surgery. 46, 324.

Mukhopadhyay; J. Basak; M. Kar; S. Mandal; A. Mukhopadhyay; Netaji Subhas; Chandra Bose; Cancer Research Institute, Kolkata, India; NRS Medical College, Kolkata, India; Central Institute for Research (Ayurveda), Kolkata, India. The Role of Iron Chelation Activity of Wheat Grass Juice in Patients with Myelodysplastic Syndrome. Journal of Clinical Oncology 27:15s, 2009

Marawaha, RK; Bansal, D; Kaur, S; Trehan, A; Wheatgrass Juice Reduces Transfusion Requirement in Patients with Thalassemia Major: A Pilot Study. Indian Pediatric 2004 Jul;41(7):716-20

Effect of Wheat Grass Juice in Supportive Care of Terminally Ill Cancer Patients — A Tertiary Cancer Centre Experience from India. Journal of Clinical Oncology 2006 ASCO Meeting Proceedings Part I. Vol 24, No. 18s (June 20 Supplement), 2006: 8634. Dey S et al.

 

Búzafű

Név:
Búzafű – Triticum aestivum

Latin név:
Triticum aestivum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.